Langtidsplan for Forsvaret
NTL Forsvaret mener langtidsplanen rammer ansatte og samfunn hardt
Stortinget har vedtatt Forsvarets nye langtidsplan. NTL Forsvaret mener innsparingene er urealistiske.
SKEPTISK: Leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret synes Langtidsplanens forutsetninger om innsparinger i Forsvaret er urealistiske.
Anders Hauge-Eltvik
anders.hauge.eltvik@lomedia.no
Langtidsplanen er vedtatt, og som en del av finansieringa skal Forsvaret interneffektivisere for 40 milliarder kroner. Leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret tror ikke det går.
– Stortinget mener at Forsvaret kan kutte med 18 milliarder kroner mer enn hva forsvarssjefen selv mener er realistisk, uten at dette går ut over kampkraften. Utregningene henger ganske enkelt ikke på greip og med erfaringer fra tidligere omstillinger gjør det oss ikke mindre skeptisk. Erfaringer viser at man overvurderer effektiviseringsgevinster og undervurderer omstillingskostnadene ved slike omstillinger, sier han i en pressemelding.
Han konkluderer med at samfunnet og personellet får rekninga for langtidsplanen. Baser, som Andøya, Kjevik, Hovemoen og Åsegarden legges ned, med følgene det får for disse lokalsamfunnene. I tillegg skal flere oppgaver overtas av private.
• LO-forbund er skuffet over forliket om langtidsplanen for Forsvaret
• Arbeiderpartiet og regjeringspartiene sikrer flertall for en avtale om Forsvarets langtidsplan
• NOF-lederen: – Forsvarets langtidsplan vil ramme tusenvis av arbeidstakere
Klemetsen tviler på at innsparingsprognosene kan være riktige.
– Det er særlig tallgrunnlaget hva angår interneffektivisering og basenedleggelser NTL Forsvaret stiller spørsmålstegn ved. Disse tallene må grundig kvalitetssikres av uavhengige aktører da vi ikke har tillit til forhåndsberegninger som gjøres av departementet, mener han.
Han tror også det vil bli flere omkamper på deler av langtidsplanen framover.
Klemetsen mener oppsplitting, internprising og konkurranseutsetting i Forsvaret har gitt mer byråkrati og et større kontrollbehov i Forsvaret. Og nå blir det mer privatisering framover.
– Det som er skremmende er at man allerede nå lagt inn gevinstrealiseringen i regnestykket uten at man kan dokumentere at dette har effekt. Å stole blindt på at konsulenter skal kunne gjøre dette bedre enn forsvaret selv er historieløst. Det overrasker meg at man ikke tar lærdom tidligere feil , sier han.
Klemetsen mener Forsvaret selv skulle fått bestemme hvordan etaten kan effektiviseres i samarbeid med de ansattes organisasjoner.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.