JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medlemmer i Norsk Tjenestemannslag:

NTL vil snu nedgangen i antall yrkesaktive medlemmer

NTL tar nye grep for å verve og beholde medlemmer. I løpet av 2019 ble det 406 færre ykesaktive i forbundet.
BLIKK FOR VERVING: Marit Marthinsen Dale (t.h.) leder av NTL UiT, er en av få hovedtillitsvalgte som har opplevd en økning i antall yrkesaktive medlemmer i løpet av 2019. De neste tre årene får NTL vervehjelp fra blant andre Marit Johanne Bjerke via kampanjen «LO for alle».

BLIKK FOR VERVING: Marit Marthinsen Dale (t.h.) leder av NTL UiT, er en av få hovedtillitsvalgte som har opplevd en økning i antall yrkesaktive medlemmer i løpet av 2019. De neste tre årene får NTL vervehjelp fra blant andre Marit Johanne Bjerke via kampanjen «LO for alle».

Anders Hauge-Eltvik

merete.jansen@lomedia.no

Mange deler av NTL-familien kan vise til stort tilfang av nye medlemmer i 2019. Både i NTL NAV og i NTL Sentralforvaltningen var tallet nyinnmeldte høyere enn 700, mens NTL Forsvaret kan skilte med 353 nyinnmeldinger. Likevel kom alle tre ut i minus ved årsskiftet.

Stina Hassel, leder i NTL Forsvaret, mener forklaringen først og fremst er at det er mange som har gått av med pensjon uten å bli erstattet.

– Det er veldig sjelden at vi mottar utmeldinger fra yrkesaktive!

Selv om totalen for året har et minus foran seg, sliter ikke Hassel med å finne positive eksempler fra verveområdet. Hun nevner spesielt Forsvarets arkivtjeneste. Der hadde de noen ytterst få meldlemmer, men i løpet av kort tid meldte de fleste på denne arbeidsplassen seg inn i NTL.

– Vi vokser mye der hvor vi har flinke og synlige tillitsvalgte, slår hun fast.

Selv om tallet på yrkesaktive medlemmer gikk ned, økte forbundet det totale medlemstallet med 105 medlemmer i 2019, og var ved utgangen av året drøyt 51.000 medlemmer.

Hyppige medlemsmøter

Både Stina Hassel og Marit Marthinsen Dale, som er leder av NTL ved UiT Norges arktiske universitet, er opptatt av å være mest mulig synlig ute blant de ansatte. Martinsen holdt over 30 medlemsmøter i fjor. Men hun tar ikke selv æren for at de hadde 32 flere yrkesaktive medlemmer ved utgangen av året enn ved inngangen. Marthinsen Dale mener nøkkelen er å ha fornøyde medlemmer som i sin tur rekrutterer kolleger. I tillegg legger hun vekt på vise at forbundet er opptatt av saker som de ansatte brenner for.

– Vi har for eksempel vært mye på banen når det gjelder ABE-reformen, de såkalte ostehøvelkuttene. Folk ser hvordan dette rammer kjernevirksomheten, også de vitenskapelig ansatte som derfor i større grad har søkt seg til oss det siste året. Vi har dessuten vært en veldig tydelig motstander av at universitetene skal fratas råderetten over egen eiendomsmasse.

Nytt grep

NTL har også innført et nytt grep for å minske frafallet. Én person er ansatt i en 50 prosent stilling, som skal kontakte medlemmer som er i ferd med å falle ut, enten på grunn av jobbskifte, omstillinger eller manglende innbetalinger.

Flere av de tillitsvalgte i salen har store forventninger til effekten av dette tiltaket.

Ser potensiale

NTL Luftfarten startet 2020 med 44 færre yrkesaktive medlemmer, men er mer optimstiske for neste opptelling. Bare i løpet av januar, tegnet 25 nye medlemmer seg. Det mener leder Ørjan Kvalvåg er gode tall i en virksomhet som nedbemanner. Et av tiltakene de har satt i verk, er økt satsing på verving, blant annet i form av konkurranser med fine premier.

– Vi ser fortsatt et visst potensiale for å øke medlemsmassen, spesielt i administrative stillinger, sier Kvalvåg.

Han prøver å reise mest mulig rundt i landet for å treffe medlemmer ansikt til ansikt.

– Jeg merker at det har en virkning. Man får levert ut budskapet på en fin og riktig måte.

Prioriterer verving

En undersøkelse i regi av forskningsstiftelsen Fafo i fjor viste at verving er noe av det tillitsvalgte brukte minst tid på. Natalia Zubillaga, leder av NTL ved Univeristetet i Oslo, har jobbet aktivt med å endre den prioriteringen. Ved UiO har de satt tillitsvalgte til å jobbe utelukkende med verving. De har også en policy som går ut på å holde medlemsmøter så ofte som mulig.

– Ved hver minste sak som dukker opp, spør vi oss selv om dette er noe vi bør arrangere et medlemsmøte om. Det legges godt merke til at vi har et stort aktivitetsnivå. Når folk sitter ved lunsjbordet, kan de fortelle kolleger at de har møtt den tillitsvalgte og at de selv er med på å bestemme i ulike saker. På den måten er medlemmene selv aktive ververe, påkeker Zubillaga.

Hun kan selv notere seg for en medlemsøkning på 26 ved UiO i løpet av 2019.

Deltar i kampanje

I tillegg til at flere av NTLs foreninger ved universitetene har satt av midler til dedikerte ververe, har LO nylig startet opp kampanjen «LO for alle». I løpet av tre år er målet å få over 15 000 nye medlemmer med høyere utdanning. NTL og de andre forbundene som deltar, skal ansette prosjektsekretærer som jobber med vervearbeidet på sitt eget område, mens LO koordinerer det hele.

I NTL er det Marit Johanne Bjerke og Solveig Blomstrøm Nordbø som skal vie arbreidstiden sin til kampanjen de neste årene. Bjerke har vært tillitsvalgt i Utenriksdepartementet, mens Nordbø har bakgrunn fra Universitetet i Oslo.

Berkes erfaring som tilltisvalgt i UD, er at potensielle medlemmer ikke er så opptatt av å få jobbfaglig påfyll gjennom forbundet sitt, dette er noe de får på arbeidsplassen hver dag.

– De er derimot opptatt av fagorganisering som fag. De er tydelige på at de ønsker å være medlem av den sterkeste organisasjonen, sier Bjerke.

Annonse
Annonse