JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen dropper foretaksmodellen i universiteter og høyskoler: – En seier for ansatte, sier tillitsvalgte

NTLs tillitsvalgte ved universiteter og høyskoler kan feire at arbeidsplassene ikke ender opp som statlige foretak. Men de regner med at regjeringen kommer med nye angrep på dagens tilknytningsform.
– Dette er en seier for oss og for de ansatte, sier Natalia Zubillaga,  leder av NTL ved Universitetet i Oslo.

– Dette er en seier for oss og for de ansatte, sier Natalia Zubillaga, leder av NTL ved Universitetet i Oslo.

Anne Siri Renå

merete.jansen@lomedia.no

Mandag kom meldingen fra Kunnskapsdepartementet om at de ikke går videre i arbeidet med å vurdere foretaksmodellen for universiteter og høyskoler. Institusjonene er i dag organisert som statlige forvaltningsorganer med særskilte fullmakter.

NTL og LO sentralt har i lang tid være klare på at foretaksmodellen ikke er noen bedre løsning. Derfor er det en seier at regjeringen nå har gått bort fra en slik form for statlig tilknytning.

Andelen midlertidig ansatte er dobbelt så stor ved universitetene

Åpen konklusjon

– Dette er en seier for oss og for de ansatte, sier Natalia Zubillaga, som er leder av NTL ved Universitetet i Oslo.

Men i likhet med Marit Martinsen Dahle, leder av NTL ved UiT Norges arktiske universitet, synes hun at konklusjonen i rapporten er veldig åpen og at veien videre er høyst uklar.

– Mulighetsstudien regjeringen har gjennomført, peker på en egen særlov som en mulighet dersom man vil skille ut universiteter og høyskoler fra staten, konstaterer Martinsen Dahle.

Saken fortsetter under bildet.

Marit Martinsen Dale

Marit Martinsen Dale

– Det er derfor all grunn til å følge nøye med på hva denne regjeringen vil foreta seg når det gjelder organisering av sektoren.

NTL-leder Kjersti Barsok påpeker at når NTL sammen med de andre som er opptatt av faglig styring, har argumentert mot foretaksmodell og markedsretting, omfatter dette også særlovsselskap eller andre former som fristiller sektoren fra politisk styring.

Ingen overraskelse

Martinsen Dahle mener det ikke burde komme som en overraskelse på noen at universiteter og høyskoler allerede har utvidete fullmakter og stor grad av frihet, og at en foretaksmodell derfor er en dårlig idé. Men hun setter pris på at også rapporten konkluderer med dette.

NTLs ledelse er også svært fornøyd med at regjeringen har hørt på alle innvendingene mot foretaksmodell i universitets- og høyskolesektoren og ikke går videre med denne modellen. Nå må man slipper mer usikkerhet i årene fremover, mener Kjersti Barsok.

– Mulighetsstudiet er nå gjennomført og vurdert foretaksmodell slik det står beskrevet i dagens regjeringsplattform. Dette punktet bør derfor være kvittert ut og lagt i skuffen, avslutter Barsok.

Saken fortsetter under bildet.

Ole Palmstrøm

Langvarig kamp

Kampen mot endringer i statlig tilknytning har pågått lenge. I 2003 hadde Ryssdal-utvalget innstilt på noe liknende. Da var motstanden stor, langt inn i Venstre og Krf. Selv i Høyre var ikke alle positive. Noe av det de tillitsvalgte har fryktet ved en eventuell overgang til foretaksmodell, er dårligere økonomi og redusert faglig frihet. I tillegg har man fryktet at endringen vil kunne gjøre det nødvendig å innføre studieavgifter.

Nå er altså nok en runde vunnet.

– Vi er som sagt glade for konklusjonen, men roper ikke helt hurra ennå, slår Natalia Zubillaga fast.

SV vil kjempe for å få en tillitsreform i offentlig sektor: – Vi må gjenreise tilliten til fagfolk i staten

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse