NYTT REGJERINGSKVARTAL: Leder Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen mener regjeringen er på feil kurs i arbeidet med nytt regjeringskvartal.
Ole Palmstrøm
Regjeringen vil fortsatt ha «free seating» og underdekning av kontorplasser i nytt regjeringskvartal
Til tross for en lang rekke advarsel fra de ansatte, holder regjeringen fast på at det nye regjeringskvartalet ikke skal ha faste plasser og 25 prosent færre pulter enn ansatte.
anders@lomedia.no
Regjeringen la onsdag fram en stortingsmelding om arbeidet med nytt regjeringskvartal. Her fastslår regjeringen at arealnormen på 23 kvadratmeter bruttoareal per ansatt skal ligge til grunn, ingen faste plasser og kontorplasser til bare 75 prosent av antallet ansatte.
Regjeringen venter «engasjert» debatt om det nye regjeringskvartalet
I meldingen heter det:
«Rom- og funksjonsprogrammet for nytt regjeringskvartal bygger på et fleksibelt arbeidsplasskonsept hvor hovedanbefalingen er aktivitetsbaserte arbeidsplasser med free seating og underdekning, dvs. at antallet ordinære arbeidsstasjoner skal utgjøre 75 pst. av de ansatte som har hjemmebase i kontorarealet, og at ingen har fast plass. Dette alternativet er anbefalt bl.a. på bakgrunn av en kartlegging av tilstedeværelse i utvalgte departementer. Kartleggingen viser en gjennomsnittlig samtidig tilstedeværelse i løpet av en arbeidsdag på 55 pst.»
Regjeringa satser på å legge fram en kostnadsramme og startbevilgning for Stortinget tidligst i statsbudsjettet for 2021.
Blir ikke hørt
Leder Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen konstaterer at regjeringen er urokkelig på prinsippene for nytt regjeringskvartal.
– I stortingsmeldingen skriver de at det har vært brukermedvirkning og deltakelse fra tillitsvalgte og verneombud i forskjellige arbeidsgrupper, men det hjelper ikke når forslag og motforestillinger ikke har blitt tatt hensyn til, sier han.
Han poengterer at fagforeningene i departementene har stått samlet bak alle høringsuttalelser, brev og uttalelser, men når ikke fram.
– Vi har brukt alle legitime kanaler. Når vi ikke har nådd fram, har vi derfor måtte bruke media og opprop for å nå fram med våre forskningsbaserte argumenter, sier han.
Halvorsen står fortsatt på sine krav, som er: faste plasser, mulighet for å jobbe konsentrert, ingen underdekning eller «free seating» og omgjøring av arealnormen på 23 m2 BTA.
– Urealistisk
Halvorsen mener det er helt urealistisk å legge opp til at det ikke skal være noen økning av ansatte fram til innflytting. Han etterlyser også vurderinger av hvordan arbeidsforholdene blir:
– Vi har vært opptatt av det som ingen andre ser ut til å vie noe særlig oppmerksomhet; arbeidsforholdene og effektivitet i regjeringskontorene. Lønnskostnadene utgjør mellom 70 og 80 prosent av utgiftene og det må investeres i kontorarealer for at de departementsansatte kan få gjort en best mulig jobb, ikke gni på skillingen og få høyere sykefravær og lavere effektivitet som resultat, sier han.
ph
Halvorsen peker også på forslaget fagforeningene kom med tidlig, om å gjenbruke Victoria Terrasse, R5 og R6. Dette ville redusert kostnader og klimaavtrykket på det nye regjeringskvartalet.
– Det oppleves derfor som «grønnvasking» av regjeringen når de sier at de må kutte i arealer og høyder for å sette mindre klimaavtrykk, sier han.
Saken fortsetter under bildet
ADVARER: NTL-leder Kjersti Barsok advarer stortingsflertallet mot velge feil løsning, noe hun spår kan bli dyrt på sikt.
Ole Palmstrøm
Advarer mot feil løsning
Også forbundsleder Kjersti Barsok i NTL er kritisk til regjeringens retning for regjeringskvartalet.
– Vi advarer Stortinget mot å velge kortsiktige og dårlig forankrede løsninger nå, de kan bli dyre på sikt. Et nytt regjeringskvartal må ta hensyn til hva slags arbeid som faktisk utføres i departementene og hva slags arbeidsplasser dette krever, det gjør ikke regjeringen med denne stortingsmeldingen, sier Barsok.
Tidligere er det sagt at håpet er byggestart i 2020, og at Høyblokka, som skal rehabiliteres først, er klar til innflytting i 2024.
Alle departementene unntatt Forsvarsdepartementet skal samles i det nye regjeringskvartalet.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
– Det er noe usunt i Elkjøp. Det virker som de vil kvitt seg med alle som har 100 prosent stillinger og erstatte dem med deltidsansatte, sier Fawsi Adem.
Leif Martin Kirknes
Elkjøp tilbyr ansatte 3.000 kroner for å slutte: – På grensen til skandale
Colourbox.com
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.
Brian Cliff Olguin
I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
Roy Ervin Solstad
Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Hanna Skotheim
Nav dømt for systemsvikt, men slipper å betale erstatning
Per Olaf Lundteigen (f.h.), Mímir Kristjánsson og Tuva Moflag lærer om sosialt arbeid i Nav.
Hanna Skotheim
Nav-ansatte ga politikerne klar beskjed: – Dere bestemmer stønadsnivået og vi får hets for det
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).
Colourbox
Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Som AUF-leder talte Ina Ap-ledelsen midt imot. Nå er det krise i partiet
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Kommentar
Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.
Berit Roald / NTB
«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.
Fellesforbundet avd. 23