Postkoms 4. ordinære landsmøte
Skal Postkom fortsette som eget forbund?
Selv om det er en sak som ikke skal opp til avstemning, er dette den kanskje aller viktigste saken for Postkoms delegater på landsmøtet, som starter onsdag 7. september.
POSTKOMS ØVERSTE ORGAN: Den 7. september samler Postkom-tillitsvalgte fra hele landet seg til Postkoms landsmøte i Oslo. Her skal det vedtas hva forbundet skal gjøre og mene de neste fire årene.
Ole Palmstrøm
morten.hansen@lomedia.no
Det stilles store forventninger til debatten om hvilken vei Postkom skal ta i framtiden. Skal man fortsette som eget forbund, eller bli en del av et eksisterende forbund.
Ledelsen i Postkom håper landsmøtet gjør et grundig arbeid, og legger premissene for det som skal skje videre.
– Vi kan ikke ta fra de tillitsvalgte på landsmøtet muligheten til å debattere framtiden til Postkom. En sak som er til de grader er klar for en diskusjon, sa forbundsleder Odd Christian Øverland til Posthornet tidligere i år.
Han understrekte at landsmøtet ikke skal ta noen avgjørelse, men starte en grundig diskusjon. Og landsmøtesalen er en utmerket arena for grundige diskusjoner.
Les også: Postkom-medlemmene vil til et annet forbund
Valg og prinsipprogram
Men det er flere veivalg som skal diskuteres. Prinsipprogram, vedtekter, årsregnskap og årsrapporter – og ikke minst valg, skal bankes gjennom i løpet av det tre dager lange landsmøtet.
Det er mange forslag og innstillinger delegatene skal stemme over på Postkoms kommende landsmøtet. Og det meste har vært gjennom en lang prosess før det ender opp på bordet til de 107 delegatene som har stemmerett.
Først satt forbundsstyret ned en komite som skulle lage utkast til nytt prinsipprogram, og en komite som skulle lage utkast til nye vedtekter. Disse ble sendt ut i organisasjonen, og forslag til endringer har gått fra klubber til avdelingene til forbundsstyret til landsstyret. Det er landsstyrets innstilling som landsmøtet skal stemme over.
Les også: Paul Gamlemshaug gir seg etter 40 år som tillitsvalgt. Les intervjuet
Skatteflukt og ungdomsarbeid
Prinsipprogrammet tar for seg det landsmøtet vil Postkom skal arbeide med de neste fire årene. Postkoms prinsipprogram er inndelt i fem kapitler – Grunnleggende prinsipper, Samfunn og arbeidsliv, Innvandring og integrering, Likeverd og likestilling, Mangfold, Forbundet og fagbevegelsen og Bedriftene – som igjen har mange underpunkter. I løpet av landsmøtet skal delegatene diskutere alt fra internasjonale regler om skattelegging av bedrifter, via klima og miljøutfordringer, til rekruttering av unge medlemmer til LO.
Vedtekter og uttalelser
De aller fleste forbund endrer litt på vedtektene under hvert landsmøte. Noe blir fjernet mens andre ting blir lagt til. Postkoms landsmøte vil blant annet få forelagt et forslag om å redusere antallet medlemmer i landsstyret.
Det har ikke vært et godt landsmøte hvis ikke det blir vedtatt noen uttalelser før møtet er hevet. Solidaritet og flyktningesituasjonen, arbeidslivspolitikk og klimautfordringene er noen av temaene uttalelsene vil omhandle. En egen redaksjonskomite skal legge fram forslag til tekst, som landsmøtet deretter skal behandle og vedta.
Hvem skal inn og hvem skal ut
Valg er en sentral del av ethvert landsmøte. Hvem skal lede forbundet – og hvem skal sitte i sentrale organer. Postkoms valgkomite, som ledes av Lars Nilsen, består av Asle Ramfjord, Knut Marius Lydvo, Solfrid Træet, Odd-Geir Brandal, Mali Solvang og Tove Rundtom. Dette er folk som vet å holde kortene tett til brystet, og som ikke legger fram sin innstilling før landsmøtet har startet. Selv om valgkomiteens innstilling er hemmelig, er det mye som tyder på at Odd Christian Øverland fortsetter som leder de neste fire årene. I sommer sa Øverland til Klassekampen at «han fortsatt er motivert for å fortsette som forbundsleder om medlemmene gir ham fornyet tillit».
Postkoms landsmøte
Oslo kongressenter, 7. – 9. september 2016
Innledere vil blant annet være Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet, Gerd Kristiansen, LO-leder, Dag Mejdell, konsernsjef i Posten Norge AS, Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved UiB og Bent Sofus Tranøy, professor i statsvitenskap ved Høgskolen i Hedmark og Høgskolen Kristiania.
Flere saker
Postkoms landsmøte
Oslo kongressenter, 7. – 9. september 2016
Innledere vil blant annet være Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet, Gerd Kristiansen, LO-leder, Dag Mejdell, konsernsjef i Posten Norge AS, Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved UiB og Bent Sofus Tranøy, professor i statsvitenskap ved Høgskolen i Hedmark og Høgskolen Kristiania.