POSTKOMS ØVERSTE ORGAN: Den 7. september samler Postkom-tillitsvalgte fra hele landet seg til Postkoms landsmøte i Oslo. Her skal det vedtas hva forbundet skal gjøre og mene de neste fire årene.
Ole Palmstrøm
Postkoms 4. ordinære landsmøte
Skal Postkom fortsette som eget forbund?
Selv om det er en sak som ikke skal opp til avstemning, er dette den kanskje aller viktigste saken for Postkoms delegater på landsmøtet, som starter onsdag 7. september.
morten.hansen@lomedia.no
Det stilles store forventninger til debatten om hvilken vei Postkom skal ta i framtiden. Skal man fortsette som eget forbund, eller bli en del av et eksisterende forbund.
Ledelsen i Postkom håper landsmøtet gjør et grundig arbeid, og legger premissene for det som skal skje videre.
– Vi kan ikke ta fra de tillitsvalgte på landsmøtet muligheten til å debattere framtiden til Postkom. En sak som er til de grader er klar for en diskusjon, sa forbundsleder Odd Christian Øverland til Posthornet tidligere i år.
Han understrekte at landsmøtet ikke skal ta noen avgjørelse, men starte en grundig diskusjon. Og landsmøtesalen er en utmerket arena for grundige diskusjoner.
Les også: Postkom-medlemmene vil til et annet forbund
Valg og prinsipprogram
Men det er flere veivalg som skal diskuteres. Prinsipprogram, vedtekter, årsregnskap og årsrapporter – og ikke minst valg, skal bankes gjennom i løpet av det tre dager lange landsmøtet.
Det er mange forslag og innstillinger delegatene skal stemme over på Postkoms kommende landsmøtet. Og det meste har vært gjennom en lang prosess før det ender opp på bordet til de 107 delegatene som har stemmerett.
Først satt forbundsstyret ned en komite som skulle lage utkast til nytt prinsipprogram, og en komite som skulle lage utkast til nye vedtekter. Disse ble sendt ut i organisasjonen, og forslag til endringer har gått fra klubber til avdelingene til forbundsstyret til landsstyret. Det er landsstyrets innstilling som landsmøtet skal stemme over.
Les også: Paul Gamlemshaug gir seg etter 40 år som tillitsvalgt. Les intervjuet
Skatteflukt og ungdomsarbeid
Prinsipprogrammet tar for seg det landsmøtet vil Postkom skal arbeide med de neste fire årene. Postkoms prinsipprogram er inndelt i fem kapitler – Grunnleggende prinsipper, Samfunn og arbeidsliv, Innvandring og integrering, Likeverd og likestilling, Mangfold, Forbundet og fagbevegelsen og Bedriftene – som igjen har mange underpunkter. I løpet av landsmøtet skal delegatene diskutere alt fra internasjonale regler om skattelegging av bedrifter, via klima og miljøutfordringer, til rekruttering av unge medlemmer til LO.
Vedtekter og uttalelser
De aller fleste forbund endrer litt på vedtektene under hvert landsmøte. Noe blir fjernet mens andre ting blir lagt til. Postkoms landsmøte vil blant annet få forelagt et forslag om å redusere antallet medlemmer i landsstyret.
Det har ikke vært et godt landsmøte hvis ikke det blir vedtatt noen uttalelser før møtet er hevet. Solidaritet og flyktningesituasjonen, arbeidslivspolitikk og klimautfordringene er noen av temaene uttalelsene vil omhandle. En egen redaksjonskomite skal legge fram forslag til tekst, som landsmøtet deretter skal behandle og vedta.
Hvem skal inn og hvem skal ut
Valg er en sentral del av ethvert landsmøte. Hvem skal lede forbundet – og hvem skal sitte i sentrale organer. Postkoms valgkomite, som ledes av Lars Nilsen, består av Asle Ramfjord, Knut Marius Lydvo, Solfrid Træet, Odd-Geir Brandal, Mali Solvang og Tove Rundtom. Dette er folk som vet å holde kortene tett til brystet, og som ikke legger fram sin innstilling før landsmøtet har startet. Selv om valgkomiteens innstilling er hemmelig, er det mye som tyder på at Odd Christian Øverland fortsetter som leder de neste fire årene. I sommer sa Øverland til Klassekampen at «han fortsatt er motivert for å fortsette som forbundsleder om medlemmene gir ham fornyet tillit».
Postkoms landsmøte
Oslo kongressenter, 7. – 9. september 2016
Innledere vil blant annet være Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet, Gerd Kristiansen, LO-leder, Dag Mejdell, konsernsjef i Posten Norge AS, Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved UiB og Bent Sofus Tranøy, professor i statsvitenskap ved Høgskolen i Hedmark og Høgskolen Kristiania.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB
«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre
Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.
Aslak Bodahl