Lønnsutviklingen til statsansatte:
Statsansatte utropes til lønnsvinnere. Her forklarer LO Stat-lederen hvorfor
Leder Egil André Aas i LO Stat har flere forklaringer på hvorfor de statsansatte kommer godt ut i TBU-tallene.
SAMMENSATT: LO Stat-leder Egil André Aas sier det er flere grunner til at statsansatte kommer godt ut i TBU-tallene for i fjor.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
I statistikken over lønnsutviklingen i fjor komme statsansatte best ut, med 3,8 prosent i lønnsøkning. Dette er høyere enn hva frontfaget anga som nivå. LO Stat-leder Egil André Aas kommenterer tallene slik
– Går vi dypere inn i tallene, så er det grunner til at vi havner der. Tallet 3,8 er ikke fast lønn. 0,4 prosentpoeng er økning i faste og variable tillegg, noe TBU også påpeker i rapporten. Dette skyldes blant annet øvelsesaktivitet i Forsvaret, sier Aas.
Han påpeker også at Forsvaret har en kritisk personellsituasjon i flere av våpengrenene.
– Vi antar at det er gitt tillegg for å kunne rekruttere og beholde ansatte, sier Aas.
p
Usikkerhet med to tariffavtaler
Aas peker også på at situasjonen i staten med to tariffavtaler (én for LO, Unio og YS og én for Akademikerne) gjør det vanskelig å holde oversikt.
– Vi har ikke tall over hvordan veksten er når den splittes på de to avtalene. At vi ikke har tilgang på den statistikken vi trenger for kunne ha en overordnet oversikt, er bekymringsfullt, og noe vi har påpekt overfor vår motpart flere ganger, sier Aas.
Støtter frontfagsmodellen
Egil André Aas forsikrer at offentlig sektor står bak frontfagsmodellen.
– Det må ikke herske noen tvil om at vi støtter frontfagsmodellen, noe vi alltid har lagt vekt på. Derfor er det ikke heldig hvis noen grupper drar ifra, sier han.
Han sier utviklingen over tid har vært jevn.
– Det er nødvendig å se på lønnsutvikling over tid, og ikke bare i et enkelt år. I et lengre perspektiv ser vi at offentlig sektor ikke har dratt fra industrien. Lønnsutviklingen er jevn, sier han.
Aas mistenker også at det er stor usikkerhet rundt hvordan de store lokale pottene har slått ut i staten.
– Vi har hatt noen år med relativt store potter til lokal fordeling i staten, noe vi vet øker forskjellene internt. Derfor er det nok grupper av våre medlemmer som ikke har fått den uttellingen tallene tyder på, men tvert imot har opplevd en reallønnsnedgang, sier han.