REALLØNNVEKST: LO Stat-leder Egil André Aas starter lønnsoppgjøret i staten torsdag.
Ole Palmstrøm
Statsoppgjøret: LO Stat skal slåss for reallønnsvekst og retten til å streike
LO Stat-leder Egil André Aas går inn i tariffoppgjøret i staten med klare målsetninger: Reallønnsvekst til alle og forsvar av streikeretten.
anders@lomedia.no
To år etter at staten fikk to ulike tariffavtaler, går LO Stat-leder Egil André Aas inn i sitt første hovedoppgjør. Det er mange baller i lufta før et slikt oppgjør, men det er én ting han er fast bestemt på:
– Vi ser at mange medlemmer i flere år bare har fått det generelle tillegget. Det betyr at mange har hatt en negativ utvikling i kjøpekrafta. Det kan jeg ikke leve med lenger, sier han.
• Statsansatte henger etter i lønnsutviklingen
Nekter å svekke streikeretten
De generelle tilleggene har kommet etter tøffe kamper med arbeidsgiver. Staten ville for eksempel bare ha lokale tillegg i åpningskravet sitt i forrige oppgjør. De lokale pottene har vært rekordstore de siste årene. Aas tror det er større rom for å få generelle tillegg sentralt i år, og han vil jobbe for at det meste bli fordelt sentralt.
I tillegg er han opptatt av at streikeretten, det største maktmiddelet fagforeninger og hovedsammenslutningene har, kan være truet.
– Vi kan heller ikke være med på utvanne streikeretten. Hvis alle fullmakter delegeres, og for mye av lønnstilleggene dyttes ut lokalt, gir man arbeidsgiver mer makt fordi man ikke kan streike på hvordan pengene fordeles. Balansen mellom sentralt og lokalt nivå når det gjelder fordeling er vi opptatt av å beholde, sier han.
Aas mener de to årene med to ulike avtaler har vært krevende. Han peker på at det er uoversiktelig med to lønnssystemer og at det er vanskelig å få statistikk over hvordan lønnsutviklingen har vært for medlemmer i de ulike forbundene og generelt på de to avtalene.
• Akademikerne vil dele ut alt lokalt – Ber likevel om generelle tillegg
Heller to avtaler enn én dårlig
Selv om det er kronglete med to avtaler, er Aas tydelig på at han heller vil dét enn å nærme seg Akademikernes avtale.
– Vi er fornøyde med det systemet vi har, det er fleksibelt nok til å gjøre hva både arbeidsgiver og vi vil. Det negative er at staten ikke er interessert i å vedlikeholde systemet, og da vil det på sikt råtne på rot, konstaterer han.
LO, YS og Unio står sammen i samme avtale, noe Aas mener er viktig.
– Vi snakker godt sammen, og mitt ønske er at vi sammen skal kunne jobbe sammen for å ivareta og videreutvikle vår avtale i oppgjøret. Prosessen med ny offentlig tjenesepensjon var veldig positiv, og jeg mener vi kan benytte samme oppskriften og gjennom en slik prosess finne gode løsninger som ivaretar alle på en positiv måte, sier han.
Det følger også en gulrot med å stå sammen: Den tariffavtalen med flest medlemmer er også den de uorganiserte er inne på. Dermed blir det noen ekstra penger å bruke på medlemmene i disse forbundene i de lokale oppgjørene.
Aas kommer uansett ikke til å gå med på vidtrekkende endringer i avtalesystemet.
– Vi kan ikke drive å flikke og gjøre grep som i utgangspunktet medfører det motsatte av intensjonene som lå til grunn for å se på lønns- og forhandlingssystemet. Nemlig at det blir meir arbeid og usikkerhet enn med den avtalen vi har. Derfor er det viktig, om vi skal lande noe i oppgjøret, at vi er 100 prosent sikre på kosekvensene av det vi gjør. Vi kan ikke ta de store grepene uten å ha kontroll på at det ikke gir negative konsekvenser. På sikt må vi evne å komme tilbake til én avtale, fastslår Aas.
• Disse streiker fra søndag, hvis ikke LO, YS og NHO blir enige. Se hele lista
Lederlønninger provoserer
Mens organisasjonene i offentlig sektor har fullgt frontfaget til punkt og prikke, er Aas mer bekymret over lønnsutviklingen til ledere i offentlig sektor. Topplederne i staten har fått store tillegg de siste årene. Dette kan ikke fortsette, mener Aas.
– Når den vanlige arbeidstakeren ser hvor mye lederne har karra til seg av potten i det siste, blir det reaksjoner. Vi kan ikke akseptere at vi får en ledelseslønnselite på bekostning av resten av de ansatte. Staten har et ansvar for å passe på at vi ikke havner der, sier han.
I fjor ble det også en negativ utvikling i forholdet mellom menn og kvinners lønn i staten. Dette mener Aas også må rettes opp.
Tallene fra fjorårets oppgjør viser også at de statsansatte fikk en dårligere lønnsvekst enn resten av samfunnet. Dét tar Aas med seg inn i forhandlingene.
– Staten kom dårligst ut i 2017, og det må så klart kompenseres for i år. Vi har over flere år vist moderasjon og gjennom dette tatt hensyn til den konkurranseutsatte industrien. Men nå peker de økonomiske pilene oppover, AS Norge går bedre, og da ligger alt til rette for å kunne gi alle de som har stått for jobben økt kjøpekraft, altså få litt mer å rutte med, sier Aas.
• Stortinget sier nei til lønnstak for ledere i staten
Forhandler først, mekling eventuelt i mai
Lønnsoppgjøret i staten starter 5. april, da kravene overleveres. Forhandlingsfristen er 1. mai, og om det blir mekling er det vanlig å ha frist i siste del av mai. Aas skal prøve å bli enig med staten i forhandlingene:
– Det hadde vært vært meget bra med en forhandlingsløsning før vi kommer til mai måned, det er målet når vi nå starter 5. april. Selv om jeg vet det at det ikke blir så enkelt, sier han.
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning