Stortinget sier nei til lønnstak for ledere i staten
SV fikk ikke med seg Stortinget til å sette et tak på lederlønninger på nivå med statsministeren.
Karin Andersen, stortingsrepresentant for Sosialistisk venstreparti.
Martin Guttormsen Slørdal
helge@lomedia.no
Lederlønninger i staten skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende mener flertallet i Stortinget.
– Galopperende lederlønninger er ikke god forvaltning. Det er ikke bærekraftig verken i staten eller for samfunnsregnskapet. I dag er det 149 ledere på statens tariff som tjener mer enn statsministeren. Det er vanskelig å ikke forstille seg hvem som har størst ansvar, mener Karin Andersen, stortingsrepresentant for Sosialistisk venstreparti.
SV-leder Audun Lysbakken og partikollegaene Solfrid Lerbrekk og Nisrin El Morabit fikk torsdag behandlet sitt representantforslag om å sette et tak på lederlønninger i staten tilsvarende statsministerens lønnsnivå.
• Lønna til toppsjefene i statseide selskaper steg over tre ganger så mye som for vanlige folk
Opp til styrene
Forslaget fikk heller ikke støtte fra Arbeiderpartiet eller Senterpartiet. Flertallet i Stortinget viste til at prinsippene for lederlønninger i selskap der staten er eier, tidligere er behandlet i en stortingsmelding og legger føringer for regjeringens politikk på området. Lederlønn er styrenes ansvar. De må være konkurransedyktige men skal ikke være lønnsledende. Det skal legges vekt på moderasjon.
Karin Andersen synes hele dette resonnementet halter.
– Det koker ned til at de beste alltid går etter de største pengene. Hva er det for slags melding til alle statlige ansatte. Jeg kjenner mange av dem, som også kunne fått jobb i privat sektor. Men de mener altså at oppgavene i staten er viktigere enn å heve høyest mulig lønn. Og disse ansatte er staten helt avhengig av å ha, mener Karin Andersen.
– Det er ikke alltid de beste lederne som går etter de største gulerøttene. Så det er mange sider ved denne saken. Vi kan ikke ha ledere i staten som lever i en helt annen økonomisk verden, mener Karin Andersen.
• Rause tillegg for topplederne i stat og kommune
• Dette tjener direktørene i Norges 100 største selskaper
– Gift for samfunnet
– Store økonomiske forskjeller er gift for et samfunn. Det er viktig at staten og offentlig eide bedrifter går foran som et godt eksempel, mener forslagsstillerne.
SV fikk med seg Arbeiderpartiet og Senterpartiet på et forslag hvor man ber regjeringen fremme en sak for Stortinget om eventuelle endringer i retningslinjene for lederlønninger og andre typer godtgjørelser for de ansatte i staten.
– Fastlønn skal være hovedregelen i statlig lederlønnspolitikk. Bruk av bonus, etterlønn og former for gunstige sluttavtaler bør ikke være en del av lederlønnspolitikken. Heller ikke dette forslaget fikk flertall.
• Følg oss på Facebook og Twitter
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.