JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renhold på anbud:

Stortinget stemmer over renhold i Forsvaret onsdag. Rødt kommer med tilleggsforslag

Regjeringspartiene avviser Aps forslag om å ta renholdet i Forsvaret tilbake. Rødt lanserer et forslag om å sikre vedlikeholdet i Forsvaret mot privatisering.
STORTINGSBEHANDLING: Onsdag skal Stortinget behandle Aps forslag om at Forsvaret skal ta renholdet tilbake i egen regi. Rødt og Bjørnar Moxnes lanserer et tilleggsforslag til saken, om å sikre vedlikeholdet i Forsvaret mot privatisering.

STORTINGSBEHANDLING: Onsdag skal Stortinget behandle Aps forslag om at Forsvaret skal ta renholdet tilbake i egen regi. Rødt og Bjørnar Moxnes lanserer et tilleggsforslag til saken, om å sikre vedlikeholdet i Forsvaret mot privatisering.

Jan-Erik Østlie

anders@lomedia.no

Onsdag skal Stortinget behandle Arbeiderpartiets forslag om å ta renholdstjenestene i Forsvaret tilbake i egen regi. Forslaget sier at Forsvaret selv skal organisere renholdet når kontrakten med ISS løper ut i januar 2020. Dette støttes av SV og Sp.

Forsvaret satte renholderne ut på anbud. Nå vil Ap ta dem tilbake

Samtidig som dette forslaget skal behandles, foreslår Rødt nå et tillegg. Det innebærer at regjeringa må sikre at den planlagte effektiviseringen av vedlikeholdet i Forsvaret ikke skal føre til ytterligere privatisering, nedbemanning, dårligere arbeidsvilkår eller tap av vedlikeholdskompetanse.

Bakgrunnen for forslaget er at Forsvaret er pålagt å spare inn store summer på vedlikehold i gjeldende langtidsplan. Før jul i fjor var bekymringen stor blant Forsvarets ansatte for at to av verkstedene deres ville bli lagt ned. De ble berget, men de tillitsvalgte forventer flere slike runder.

Forslaget skal hindre privatisering

– Dette forslaget handler om å forsvare Forsvaret og Forsvarets ansatte mot regjeringas privatiseringseksperiment, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Han mener privatiseringen av renholdet i Forsvaret er et ille nok eksempel på privatiseringens konsekvenser, men mener resultatet kan bli enda verre dersom privatiseringen når inn til vedlikeholdsoppgavene i Forsvaret.

– Det kan både gå ut over de ansatte og Forsvarets operative evne. Det har vært snakk om å kutte 50 stillinger, og det er grunn til å frykte forverra arbeidsvilkår for veldig mange flere, sier Moxnes.

Moxnes kaller det en «eventyrfortelling» å tro at staten får mer tjenester ut av å slippe private bedrifter inn og samtidig bruke mindre penger.

DEBATT: «Saken om renholderne fra Forsvarsbygg er et sår som ikke vil gro»

– I stedet blir resultatet at offentlige skattepenger ender opp som profitt i lomma på private kapitalister, dårligere arbeidsvilkår for de som jobber og dårligere offentlige tjenester til folket, sier han.

Rødt-lederen mener Forsvaret må forsvares mot privatiseringen:

– Her må Stortinget kjenne sin besøkelsestid og gå sammen med fagbevegelsen for å forsvare Forsvaret mot privatiseringsideologenes skrivebordsteorier.

Regjeringspartiene er i mot

Rødts fremmer sitt forslag som et tillegg til Aps forslag som er det som står på dagsorden. Aps Anniken Huitfeldt begrunnet deres forslag slik i mars:

– Etter snart fire år er det fortsatt slik at regjeringen ikke sparer på effektivisering, men de sparer på dårlige arbeidsvilkår for ansatte. Det er på tide å ta renholdet tilbake fra denne ideologiske privatiseringen. Vi må unngå å fornye arbeidsforhold som ikke fungerer. Kontrakten med ISS går ut i 2020 og vi må gripe muligheten nå, sier Huitfeldt.

Det ser imidlertid dårlig ut for forslaget. I komitébehandlingen har regjeringspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF innstilt på å avvise forslaget. Disse partiene har flertall, og dermed ligger det an til å bli nedstemt.

I komitébehandlingen skriver regjeringspartienes representanter at «viser til at godt sivilt-militært samarbeid er et sentralt virkemiddel hva gjelder å bygge et sterkt forsvar». De mener sivilt-militært samarbeid «vil kunne skape kostnadseffektive løsninger som frigjør midler til operativ virksomhet.» og at «den samlede besparelsen for perioden mai 2016 til desember 2019, basert på regnskapstall og budsjettall fra Forsvaret, er forventet å utgjøre nærmere 400 mill. kroner.»

Aps, SVs og Sps kommentarer i komiteen viser til alle problemene som har vært med privatiseringen av renholdet, og sier blant annet dette:

«frykter at et politisk mål om konkurranseutsetting og privatisering styres av ideologi, og ikke av Forsvarets behov for kompetanse, sikkerhet og fleksibilitet.»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse