JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholdere på anbud:

Forsvaret satte renholderne ut på anbud. Nå vil Ap ta dem tilbake

I dag reiser Anniken Huitfeldt (Ap) et forslag i Stortinget om å ta renholdet i Forsvaret tilbake i egen regi. – Kontrakten med ISS går ut i 2020. Vi må gripe muligheten nå, sier Huitfeldt.
IDEOLOGI: – Det er på tide å ta renholdet tilbake fra denne ideologiske privatiseringen, sier Anniken Huitfeldt (Ap).

IDEOLOGI: – Det er på tide å ta renholdet tilbake fra denne ideologiske privatiseringen, sier Anniken Huitfeldt (Ap).

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

– Jeg ser at pensjons- og arbeidsforholdene har blitt dårligere etter privatiseringen. Presset på de ansatte har økt og mange har mista AFP-rettigheter. Fafo-rapporten om outsourcingen av renholdet i Forsvaret og ulike klager viser at dette var en gal avgjørelse. Arbeiderpartiet fremmer derfor et representantforslag i Stortinget i dag hvor vi tar renholdet tilbake i forsvarets regi, sier Huitfeldt.

ISS mister to av renholdskontraktene med Forsvaret. – Vi jubler! sier renholderne i Skjold leir

Rettssaker og misnøye med kvaliteten

Det har vært lite annet enn bråk etter at regjeringen for fem år siden besluttet å spare penger ved å outsource renholdet i Forsvaret og overlot jobben til ISS. Renholdernes fagforening Norsk Tjenestemannslag gikk etter Forsvarsdepartementet på grunn av behandlingen Forsvarets renholdere fikk av sin arbeidsgiver, og flere saker har versert i rettsapparatet.

Forsvarsdepartementet inngikk i fjor forlik med en del av de oppsagte renholderne, som fikk beholde både jobb og pensjon. Men mange av de eldre renholderne som ble med over til ISS led store økonomiske tap fordi de mistet pensjonsrettigheter, for noen kom tapet opp i millionbeløp.

– Vi må gripe muligheten nå

– Etter snart fire år er det fortsatt slik at regjeringen ikke sparer på effektivisering, men de sparer på dårlige arbeidsvilkår for ansatte. Det er på tide å ta renholdet tilbake fra denne ideologiske privatiseringen. Vi må unngå å fornye arbeidsforhold som ikke fungerer. Kontrakten med ISS går ut i 2020 og vi må gripe muligheten nå, sier Huitfeldt.

ph

NTL liker forslaget

– NTL er veldig glad for at Arbeiderpartiet følger opp denne saken med å komme med et konkret forslag. Timingen er god. Vi er inne i det siste året av kontrakten med ISS, og hvis forslaget blir vedtatt, vil man på en enkel måte kunne bruke resten av året til å forberede en insourcing, sier Guro Vadstein, forbundssekretær i NTL.

Vadstein håper at regjeringen avslutter det hun kaller et mislykket eksperiment og sørger for at Forsvaret igjen får utført renhold i regi av egne ansatte.

– Det ville være en fordel for ansatte i Forsvaret om de slapp å vaske sine egne kontor og bytte dopapir på toalettet, sier Vadstein.

NTL-sekretæren understreker at problemene med renholdet ikke skyldes at renholderne unnlater å gjøre jobben sin, men at de er pålagt mye mer arbeid enn de kan rekke over.

Misnøye med renholdet

Det har kommet flere klager på kvaliteten på renholdet etter at det ble anbudsutsatt. Arbeidsforholdene til renholderne har også opprørt forsvarsansatte. I januar i år fikk renholderne i Skjold leir i Troms støtte fra hovedverneombudet i Hæren, Thomas Norman Hansen, da de gikk ut i lokalpressen og fortalte om det de kalte uholdbare arbeidsforhold.

– Våre ansatte i Hæren har solidariske følelser overfor deres arbeidssituasjon og aksepterer ikke måten de har blitt behandlet på, sier Hansen til FriFagbevegelse.

ph

– Dårlig trivsel og dårlig hygiene

– Slik situasjonen er på Skjold, medfører det mangelfulle renholdet dårlig trivsel og dårlig hygiene, og det har vedvart så lenge at vi i verste fall senker lista for hvor hva vi aksepterer. Når man melder avvik gang på gang og det ikke skjer forbedring, da slutter man etter hvert å melde avvik, sier Hansen.

Ifølge hovedverneombudet har Forsvaret på Skjold brukt ett årsverk på å følge opp renholdstjenestene i leiren.

– Det er ressurser vi ikke har avsatt til et slikt formål, og som vi har måttet hente et annet sted fra, sier han.

Forbereder ny anbudsrunde

Nylig ble det kjent at Forsvaret ikke kommer til å forlenge kontrakten med ISS for to av områdene utover januar 2020, slik Forsvaret har mulighet til etter avtalen med ISS. Forsvaret har sagt opp kontrakten for to av områdene: område 2, som omfatter lokasjonene knyttet til Bardufoss, Setermoen og Skjold i Troms, og område 4, som omfatter Bodø, Værøy, Meløy og Træna i Nordland. For de øvrige områdene i landet forlenges kontrakten for tre nye år.

Verneombudet i Hæren sier han er glad for Forsvarets beslutning om å avslutte kontrakten med ISS i Troms og Nordland, men han er samtidig spent på alternativet.

– Det er ikke så veldig mange tilbydere av renholdstjenester i Øverbygd (i Troms, red.anm.). Og hva skjer i overgangsfasen, hvis det kommer en ny leverandør? Det som er viktig, at man legger det reelle renholdsbehovet til grunn og starter opp den nye avtalen med mange nok ansatte, sier Hansen.

– Anbydere må gis et realistisk bilde

– Hva forventer NTL av Forsvaret i anbudsprosessen, hvis Forsvaret mener at renholderne skal få bedre arbeidsvilkår enn i dag?

– Forsvaret må gi et så realistisk bilde av oppdraget og kravene til sikkerhetsklarering at en eventuell ny aktør går inn i anbudet med realistiske forventninger til inntjening og bemanning. Hvis ikke, er det arbeidstakerne som kommer i skvis, sier Vadstein, som understreker at NTL mener at å ta renholdet tilbake i Forsvarets regi vil være den beste løsningen.

I anbudsutlysningen fra Forsvaret er tilbudsfristen satt til 22. mai og signering av kontrakt 5. juli.

ISS: Kjenner seg ikke igjen

ISS kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene, sa kommunikasjonsdirektør Ronny Pettersen da det ble kjent at ISS ikke lenger skal ha kontrakten på renholdet Forsvarets anlegg i Troms og Nordland.

– ISS Norge har over 11 000 medarbeidere og vi leverer daglig renhold på over 10 000 lokasjoner. Vi har derfor høy kompetanse og lang erfaring med å kalkulere riktig tidsbruk. Vi startet også i januar en rutinemessig gjennomgang av areal og frekvenser for å kvalitetssikre tidsbruken, skriver Pettersen i en mail til FriFagbevegelse.

– Våre medarbeidere er vår aller viktigste ressurs. Vi er opptatt av at alle våre medarbeidere blir hørt. På vår medarbeiderundersøkelse i 2018 scorer våre medarbeidere svært høyt på både engasjement og handlekraft. Sett i sammenheng med selskapets lave sykefravær, viser dette hvordan vi jobber for å ivareta våre medarbeidere og skape engasjement og stolthet blant dem, skriver Pettersen videre.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse