Statsbudsjettet 2016:
Stortinget vedtok å legge ned Botsen
Ansatte mister sin arbeidshverdag på avdling A, og Oslo mister en levende bygning med lange historiske røtter.
PÅ LERRETET: Olsenbanden-filmene har bidratt til at hovedinngangen til Botsen er blitt ikonisk. I starten av hver film forlater Egon Olsen fengselet på jakt etter nye sprell.
Anders Beer Wilse / Oslo Museum
katharina@lomedia.no
Torsdag 17. desember vedtok Stortinget å legge ned avdeling A på Oslo fengsel. Nedleggelsen er den største omstillingsprosessen i kriminalomsorgens historie på enhetsnivå. Den rammer minst 140 ansatte og 170 innsatte. Senterpartiet stemte imot nedleggelsen.
Les også: Kutt på 26 millioner går ut over fengselsansattes arbeidsdag
Trist dag for ansatte
– Det er en trist dag for Oslo fengsel. OFF har siden 7. oktober arbeidet med å påvirke politikerne til å tenke annerledes, sier Hanna Lajord-Stilén, nestleder i Oslo Fengselsfunksjonærers Forening (OFF)
Lokalforeningen til Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund har hatt møter med samtlige partier på Stortinget uten å lykkes. Flere av fengselsbetjentene NFF-magasinet har snakket med tidligere mener Oslo mister en del av sin historie.
LANDELIG: Da fengselet stod ferdig i 1851, lå det ute på landet. Bildet er fra rundt 1935.
Anders Beer Wilse / Oslo Museum
Isolasjon, bot og bedring
Da Botsfengselet åpnet i 1851, ble Philadelphiamodellen introdusert i Norge. Ifølge tankegangen skulle ikke fangene straffes fysisk, men isolasjon, bod og bedring skulle gjøre dem til bedre mennesker. Om de angret i stillhet, ble de avskrekket fra å gjenta sine udåder. Små eneceller og ingen fellesrom var veien å gå.
ÅNDELIG SONING: Isolasjon, bot og bønn skulle gjøre fangene til bedre mennesker. Det var tankegangen som dominerte da Botsfengselet ble bygget i 1851. Her er et bilde fra kapellet sånn det så ut rundt 1935.
Anders Beer Wilse / Oslo Museum
Overvåke fengselet fra et sted
Fengselet er bygget som en stjerneformasjon med tre fløyer. Fra et punkt i sentralhallen kunne fangevokterne overvåke hele fengselet, bortsett fra livet på cellene. I kirken stod de innsatte i båser og så bare presten og alteret. I luftegårdene var fangene henvist til separate inngjerdinger, såkalte luftestråler. Arkitekturen var et resultat av arbeidet til Straffelovkommisjonen av 1837.
LUFTESTRÅLER: De opprinnelige luftegårdene tilhørende avdeling A i Oslo fengsel.
Anders Beer Wilse / Oslo Museum
Ble syke av isolasjon
Fengselet var topp moderne da det ble bygget, men det var bare et problem. Få år etter åpningen fant en ut at bot og bedring rehabiliterte ikke de innsatte. De ble nedbrutt og syke av isolasjon. Det var planlagt å bygge sju fengsler basert på Philadelphiamodellen i Norge, men Botsen ble det eneste.
MAJESTETISK: Botsen er oppført mellom 1844 og 1851 etter tegninger av arkitekt H.E. Schirmer.
Anders Beer Wilse / Oslo Museum
Oslo fengsel er fredet
Fengselet fikk en utvidelsen på 1900-tallet og hadde på det meste 223 innsatte. I 1970 ble botsfengselet nedlagt som institusjon og erstattet av Ullersmo landsfengsel. Bygningen ble en del av Oslo Kretsfengsel 1975. Heinrich Schirmer er arkitekten bak bygget som er fredet.
PANOPTIKON: Botsen er bygget på prinsippene om et panoptisk fengsel. Midt i bygningen er et tårn hvor en kan overvåke alle fangene.
Anders Beer Wilse / Oslo fengsel
Budsjettkutt i krimalomsorgen:
26,3 millioner i 2016
30,6 millioner i 2015
Statlige virksomheter må kutte med 0,7 prosent i år
Det er en trist dag for Oslo fengsel.
Hanna Lajord-Stilén, nestleder i OFF
Flere saker
Budsjettkutt i krimalomsorgen:
26,3 millioner i 2016
30,6 millioner i 2015
Statlige virksomheter må kutte med 0,7 prosent i år