Universitetsansatte er glade for at streiken ble avverget
Sturla Søpstad, hovedtillitsvalgt i NTL NTNU er glad streiken i staten ble avverget. Men vet jo det nå bli mye jobb med lokaloppgjøret.
STØRRE VEKT PÅ LOKALE OPPGJØR: Sturla Søpstad, hovedtillitsvalgt i NTL NTNU, vet hva han skal bruke høsten til
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
Av de 173 universitetsansatte ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim som var tatt ut i streik, var det 141 NTL-medlemmer. Organisasjonssekretær Lilllian Kathrine Nilsen var en av dem.
– Vi satt klare hele dagen og ventet på å pakke ut T-skjorter og streikeeffekter, forteller hun og peker på den store haugen med urørte røde skjorter som ligger på kontorpulten.
Hun er lettet over at de nå snart kan ta helg, uten å tenke mer på organiseringen rundt en eventuell streik.
Utenfor skinner solen, festkledte studenter feirer sine eksamener og det er varsel rekordvarme i trønderhovedstaden.
– Vi har det jo hektisk nok fra før, med all omorganiseringen vi har vært igjennom, innskyter streikeleder Søpstad, som har kontor like ved Nilsen.
Søpstad mener de ansatte ved NTNU nå trenger litt ro.
• Storstreik i staten avverget: – Slo tilbake angrep og sikret viktige krav, sier LO Stat-lederen
Glad for pengeflyttingen
Siden resultatet kom, har Søpstad studert tallene og er relativt greit fornøyd med det han ser.
– Jeg er glad for at forhandlerne våre fikk flyttet mer penger over til det sentrale oppgjøret. Jeg synes 50 prosent fortsatt er altfor lite, men ut fra det forslaget som lå i tilbud fire, så er det jo flyttet ganske mye penger, sier han.
Søpstad er også fornøyd med at de får beholde tabellsystemet inntil videre.
– Vi vet jo ikke helt hvordan dette vil slå ut i fremtiden, da de er enige om å jobbe mer med dette, men vi skal holde øre og øyne åpne, sier han.
Søpstad synes det virker som de tre store hovedsammenslutningene har jobbet veldig godt sammen i dette oppgjøret og det mener han er bra.
– Akademikerne har jo sitt løp, men jeg er fornøyd med at de andre jobber bra. Det lover jo bra også i forhold til at vi skal jobbe med et nytt lønnssystem, sier han.
• – Vi har alle gitt og tatt, sier statsråden om statsoppgjøret
Utfordring lokalt
– Det er jo en del penger i de lokale lønnsforhandlingene nå. Det blir også en utfordring. Da vet vi i alle fall hva vi skal bruke høsten til, sier han - som har over 1000 medlemmer i Trøndelag som skal håndteres i forhold til lønnsforhandlinger.
– Det krever sitt, sier han.
Streikemiddelet virker
– Jeg vet at de fleste synes det er vanskelig å streike, fordi de har sånn lojalitet ovenfor studentene. Men vi vet fra erfaringen med streiken i NRK denne uka, at streik virker og at det er et viktig virkemiddel som vi må verne om, sier han.
Dette er også grunnen til at han er fornøyd med at mye fortsatt skal skje i de sentrale oppgjørene.
– Forhandlinger er jo en ting. Men man må også ha et pressmiddel, så de som tror at streikevåpenet er noe gammeldags og utdatert, har aldri vært i forhandlinger og møtt en arbeidsgiver som sitter med alle virkemidlene, sier han.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.