JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alle får leksehjelp

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil la ungene komme hjem fra skolen uten lekser i sekken.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Kommunene og private skoler får fra skolestart nå i august plikt til å tilby gratis leksehjelp til elever fra 1. til 4. årstrinn. Å delta skal være frivillig for eleven, men eleven skal ha rett til å få leksehjelp.

– Vi gjør dette fordi vi ønsker å gi alle barn et tilbud om å gjøre leksene rett i etterkant av det som er skoletiden. Veldig mange foreldre med barn i småskolen opplever at barna har veldig stressende dager. Først skole, så skolefritidsordning (SFO), deretter hjem og gjerne fritidsaktiviteter på ettermiddagen. Hvis man da må begynne å dra fram leksene klokka åtte, er det strevsomt for en åtteåring, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mandag var ministeren på omvisning på SFO og skolene på SV-styrte Nesodden, der man virkelig har satset på innhold i SFO, blant annet med leksehjelp og ulike kurs. Halvorsens håp er at kommunene landet rundt nå skal gjøre det samme.

Assistenter

– Hvem er det som skal gjøre lekser med ungene, for det er vel ikke lærerne?

– Det er lagt opp til at det skal være assistenter og fagarbeidere, men det er lagt inn en ekstra ressurs slik at leksehjelpen kan bli planlagt sammen med pedagoger. Det blir da et samarbeid mellom lærerne på de enkelte trinnene og leksehjelpen.

– Hva med foreldrene nå da, vil de miste helt overblikket over podens utvikling i skolen?

– Det er viktig å understreke at man skal samarbeide systematisk med foreldrene, slik at de vet hva som foregår. Det er også svært viktig for barn i småskolen at de blir lest for av foreldrene, eller selv leser for dem. Lesetrening er også det foreldrene deltar mest i når det gjelder leksene, sier Halvorsen.

Omstridt ordning

Under høringsrundene i vår kom det fram at kommuner der et flertall av elevene er avhenging av skoleskyss, mener det tas for lett på de praktiske og økonomiske problemene rundt leksehjelpen når det gjelder skyss.

Andre igjen mener at leksehjelp må utføres av lærere, og er usikre på om assistenter uten pedagogisk utdanning klarer å fylle oppgaven.

Helsedirektoratet er bekymret for elever som ikke vil motta leksehjelp, og vil gjøre tilbudet obligatorisk.

De borgerlige partiene frykter at et av de siste møtepunktene hvor foreldre kan engasjere seg i barnas skolehverdag, skal forsvinne.

Avviser kritikken

Kristin Halvorsen avviser kritikken, og viser blant annet til at mange barn ikke får tilstrekkelig leksehjelp hjemme. Hun mener også at det vil bli mer kvalitet over innholdet i SFO med leksehjelp. Når det gjelder skyssproblematikken mener hun at kommunene skal makte å få dette til, fordi det ligger økonomisk slingringsmonn til det i støtten til leksehjelpen. Hun er uansett et lite steg nærmere SV-drømmen om heldagsskolen.

De fleste steder vil leksehjelpen finne sted i tilknytning til SFO, men leksehjelpen er gratis, og man må ikke være med på SFO for å få leksehjelp. (ANB)

Annonse
Annonse