JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svart økonomi og lønnstyveri

Kuttene i staten har gjort det lettere å slippe unna med arbeidslivskriminalitet, mener tillitsvalgte

Skal man stoppe lønnstyveri i arbeidslivet, må kontrolletatene styrkes, mener tillitsvalgte på Svart økonomikonferansen 2020.
FULLT HUS: Konferansen om svart økonomi fylte salen i Folkets Hus tirsdag.

FULLT HUS: Konferansen om svart økonomi fylte salen i Folkets Hus tirsdag.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

– Hvorfor er det slik at når arbeidsgivere stjeler av lønna fra arbeidstakerne så blir de nesten aldri straffet? Lønnstyveriet kommer i mange former, sa Trude Tinnlund fra LOs ledelse da hun innledet på Svart økonomikonferansen 2020 i Oslo tirsdag.

Bak konferansen står Fagforbundet og NTL.

Mange former for lønnstyveri

LO-sekretær Trude Tinnlund snakket varmt om viktigheten av et anstendig arbeidsliv og utfordringene med lønnstyveri.

Ifølge Tinnlund er fortsatt utenlandske arbeidstakere særlig sårbare for å bli underbetalt i Norge, også på offentlige oppdrag.

– Lønnstyveri tar mange former. Noen arbeidstakere blir trukket urimelig mye i husleie, for helsefarlige krypinn som de må dele med mange, sa hun – og minnet forsamlingen om de 22 polske gjestearbeiderne der syv av dem omkom i brannen i Gulskogen.

p

– Andre må betale tilbake deler av lønna i kontanter, sånn at ting skal se riktig ut på papirer. Rumenske renholdere ble nylig trukket 5000 kroner i lønn da en støvsuger forsvant og 2000 kroner for en trappestige, sa hun.

Saken fortsetter under bildet.

LO-sekretær Trude Tinnlund er bekymret for at varslinger fra Økokrim har stupt og at ferdig etterforskede saker ofte blir henlagt (arkivfoto).

LO-sekretær Trude Tinnlund er bekymret for at varslinger fra Økokrim har stupt og at ferdig etterforskede saker ofte blir henlagt (arkivfoto).

Bjørn A. Grimstad

Tyveri fra felleskassa eller fra arbeidsfolk

Tinnlund sier at det fortsatt er for få som engasjerer seg i saker om utenlandske arbeidere.

– De har ofte for svake nettverk rundt seg til å tale sin sak i Norge og det er dessverre slik at de ikke er organisert. Dermed får de ikke den bistanden de burde fått, sa hun.

Tinnlund sa at for LO er noe av prioriteringene framover å jobbe for en kraftig opprustning av tilsynsmyndighetene og Økokrim.

Hun er bekymret for at varslinger fra Økokrim har stupt og at ferdig etterforskede saker ofte blir henlagt – noe som igjen fører til straffrihet for arbeidsgivere som stjeler fra sine ansatte.

– Som samfunn sender vi da et tydelig signal om at hvis du skal stjele, så stjel fra felleskassa eller arbeidsfolk, sa hun.

Og minnet om det lagrettedommer Rune Bård Hansen sa på Fellesforbundets HMS-konferanse for noen år siden; Skal du drepe noen, gjør det på jobben.

LO vil ha strengere tiltak

Tinnlund berømmet de to LO-forbundene som setter svart økonomi og alle deler av det på den politiske dagsorden.

Selv skal LO ta sitt ansvar og jobbe videre for å presse politikere til å opprette en riksdekkende enhet for beslag av utbytte fra kriminelle handlinger og strengere tiltak mot konkurskriminalitet.

– Vi har en kravliste på nærmere 50 tiltak vi ønsker å få på plass og jobber samtidig for å få opp organisasjonsgraden for å styrke alle arbeidstakerne rettigheter, sa hun.

Håper på økt bevissthet

NTL-tillitsvalgt Bjørn Ove Hersdal i Skatteetaten er fast inventar på Svart Økonomikonferansen. Men han er ikke veldig optimistisk når det gjelder fremtidens arbeidsliv.

Hersdal synes det er fint at den årlige konferansen som i år har fått tittelen «Forbrytelse uten straff» har vokst seg stor. Selv har han deltatt hvert år og håper nå at flere engasjerer seg i kampen mot svart økonomi og arbeidskriminalitet.

– Vi som jobber i Skatteetaten, Arbeidstilsynet, politi og domstolene har jo sett den negative utviklingen, men det virker som om ikke alle forstår hvor alvorlig dette problemet er. Jeg håper konferansen kan bidra til en større bevisstgjøring av omfanget, sier han.

Hersdal påpeker at flate ostehøvelkutt over hele linja i staten rammer hardt.

– Man burde skjerme tilsynene og sette inn flere ressurser for å hindre arbeidslivskriminalitet, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Alle kuttene i staten rammer hardt, påpeker NTL-tillitsvalgt Bjørn Ove Hersdal i Skatteetaten.

Alle kuttene i staten rammer hardt, påpeker NTL-tillitsvalgt Bjørn Ove Hersdal i Skatteetaten.

Nina Hanssen

Savner tiltak

– Som vi har hørt her i dag, så har varslingene fra Økokrim stupt og manglende ressurser gjør at sakene ikke blir fulgt opp. Jeg må innrømme at jeg ikke har tro på at denne regjeringen kommer til å gjøre noe, sier han.

Hersdal ser fram til å høre statsminister Erna Solberg i debatt mot slutten av dagen, men tror ikke på mirakler.

– Hun sier sikkert mange fine ord, men vi har jo sett hva de gjør i praksis. Når de skjærer ned til beinet, så går det jo utover tjenestene. Vi må fokusere på primæroppgavene og at mange store fisker slipper unna, sier han.

Dessuten mener han at de store internasjonale selskapene har så store ressurser så da blir det enda vanskeligere å ta de med færre ressurser.

Warning
Annonse
Annonse