JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug utfordret mindretallsregjeringen på dag èn i Stortinget.

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug utfordret mindretallsregjeringen på dag èn i Stortinget.

Leif Martin Kirknes

Kommentar:

«Sirkus Frp er i gang»

Tirsdag startet en ny epoke på Stortinget.
28.01.2020
14:00
28.01.2020 11:35

kjell.werner@anb.no

Statsminister Erna Solberg redegjorde for hvordan det blir å styre i mindretall uten Frp. Samtidig topper Frp laget i parlamentet. Og den reelle opposisjonen vil teste ut om det er mulig å skape ny politikk. Spenningsfeltet ligger i det faktum at regjeringen vil regjere videre på Granavolden-plattformen, mens Frp vil styre på basis av eget program – og ikke lenger er bundet av plattformen som Frp tidligere sto bak.

I sin redegjørelse overfor Stortinget poengterte statsministeren at Frp-leder Siv Jensen har uttalt at Frp ikke ønsker regjeringsskifte. Solberg opplyste at regjeringen vil bygge politikken på enigheten i Granavolden, og hun viste til regjeringserklæringen fra 29. januar 2019. På denne bakgrunn inviterte Solberg Stortinget til konstruktivt samarbeid.

Følg oss på Facebook

Statsministeren nevnte følgende sju konkrete saker som regjeringen vil legge fram den nærmeste tiden: Kompetansepolitikk, klimaplanen, perspektivmeldingen, oppfølgingen av stortingsmeldingen «Leve hele livet», langtidsplanen for Forsvaret, en barnereform og en likeverdsreform for barn med spesielle behov.

Samtidig la SV fram en lang rekke forslag for politiske omkamper. Lavere klimagassutslipp, utvidet rett til abort, økte pensjoner, oppretting av urettferdige helse- og velferdskutt, og oppløsning av tvangssammenslåtte fylkeskommuner. Men også Frp-nestleder Sylvi Listhaug var på krigsstien. Hun la fram et forslag om å avslå søknaden om en ny kraftkabel (North Connect) mellom Norge og Skottland. De tre største opposisjonspartiene kan sikre flertall for å stoppe disse planene. Det er mer usikkert hva som skjer med de store fylkene.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Sylvi Listhaug er for øvrig valgt til ny finanspolitisk talskvinne for Frp. Jon Georg Dale har fått ansvaret for å fronte miljø- og energisaker, sluggeren Per-Willy Amundsen skal ta seg av justisfeltet mens Jon Helgheim fortsetter som innvandringspolitisk talsmann. Bård Hoksrud skal ta seg av samferdselen, noe som tilsier at vi kan forvente en kraftfull bompengemotstand. Hva som da skjer med den skjøre avtalen om bompenger er helt i det blå.

Det er et smart grep av statsministeren å holde fast på Granavolden. Da vil det bli synlig når Frp forlater framforhandlede kompromisser. Alternativet ville ha vært at Høyre, KrF og Venstre hadde forhandlet fram en ny avtale de tre partiene imellom. Det ville ha gitt Frp en mye friere stilling og gjort den vanskelige situasjonen i Stortinget enda mer tilspisset. Spørsmålet er så om de tre regjeringspartiene vil stå ved de blanke seirene som Frp fikk i Granavolden. Fremskrittspartiets opptreden vil avgjøre det spørsmålet. Dersom Frp legger seg på en ekstremt tøff linje, vil KrF og Venstre svare med samme mynt. Det blir farlig for Erna.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.01.2020
14:00
28.01.2020 11:35