JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgtåret:

Tillitsvalgtåret 2019 avrundes, nå starter arbeidet med å styrke tillitsvalgtrollen

– Den norske arbeidslivsmodellen står og faller på de lokale tillitsvalgte, konstaterte Fafo-forsker Anne Mette Ødegård da LO markerte slutten på tillitsvalgåret 2019.
Begynnelsen: LO-sekretær Terje Olsson lover at arbeidet for å styrke rollen til LO-forbundenes 60 000 tillitsvalgte, ikke er over selv om tillitsvalgtåret 2019 snart er historie.

Begynnelsen: LO-sekretær Terje Olsson lover at arbeidet for å styrke rollen til LO-forbundenes 60 000 tillitsvalgte, ikke er over selv om tillitsvalgtåret 2019 snart er historie.

Jan-Erik Østlie

sym@lomedia.no

Utgangspunktet for tillitsvalgtåret var et forslag fra EL og IT Forbundet på LO-kongressen i 2017.

– Det ble stadig oftere rapportert inn til forbundet at det ble mer og mer krevende å være tillitsvalgt. Og at arbeidsgiverne manglet respekt og kunnskap om tillitsvalgtrollen, sa forbundsleder Jan Olav Andersen på frokostmøtet som tirsdag markerte avslutningen av året.

p

Kongressen sa seg enig i at det åpenbart var behov for å verdsette og se nærmere på hverdagen til de tillitsvalgte.

Dedikerte mennesker

På frokostmøtet presenterte Ødegård et Fafo-notat om tillitsvalgtrollen basert på svar fra LOs tillitsvalgtpanel som består av drøyt 3500 tillitsvalgte fra alle forbund.

Fafo-notatet viser at de tillitsvalgte er veldig dedikerte mennesker som ønsker å sikre medlemmene gode lønns- og arbeidsvilkår. Men ett av hovedfunnene er at de opplever at det hos arbeidsgiver er mindre forståelse for partssamarbeidet og tillitsvalgtrollen.

Tilspisset på arbeidsplassene

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen advarte mot det han kalte en «jussifisering» av arbeidslivet, hvor den tillitsvalgte stadig oftere møter en jurist på den andre siden av bordet.

– Her har vi en jobb å gjøre, vi må stoppe denne utviklingen, sa Gabrielsen.

Han understrekte at det er en trend som undergraver den norske partsmodellen og som ofte øker konfliktnivået.

– Vi er likeverdige parter ute på arbeidsplassene. Det er i alles interesser at vi er pragmatiske og får løst sakene så lokalt som mulig, mente LO-lederen.

Gabrielsen sa også at arbeidsgiverorganisasjonene må ta ansvar for at motparten som de tillitsvalgte møter, har den nødvendige kunnskapen og skoleringen.

Konflikter unngåelig

Tillitsvalgtrollen er krevende. Ett av tiltakene som kan gi økt trygghet er å bygge en god organisasjon rundt den tillitsvalgte.

– Samtidig må vi erkjenne at tillitsvalgtrollen også er en konfliktrolle, sa Jan Olav Andersen.

Han advarte mot å underkommunisere at det å være tillitsvalgt er å håndtere konflikter med arbeidsgiver, men også konflikter på arbeidsplassen og i arbeidskollektivet.

• Les også: Tillitsvalgte forteller

– Vi må være åpne og snakke om det. Og her er vi ikke god nok, mente forbundslederen.

Bare begynnelsen

LO-sekretær Terje Olsson som har hatt ansvaret for tillitsvalgtåret, lovet at 2019 bare var begynnelsen.

– Mange lokale tillitsvalgte opplever at de blir for lite verdsatt. Og arbeidet med å belyse deres rolle slutter ikke. Tvert imot, det er nå det begynner, varslet Olsson.

Og han var ikke i tvil om at uten de aktive tillitsvalgte så hadde den suksesshistorien LO og forbundene er, sett helt annerledes ut.

Han ble fulgt opp av LO-lederen som takket hverdagsheltene som sto på for LO-forbundenes 940 000 medlemmer.

– Vi skal fortsette arbeidet med å utgjøre en forskjell ute på arbeidsplassene og for samfunnet, lovet Hans-Christian Gabrielsen.

Annonse

Flere saker

Annonse