JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DER DET STARTET: Tor-Egil Johansens første jobb var på fiskebruket på kaia i Berlevåg. Her ser du ham foran dagens Berlefisk, som i dag er et av tre mottaksanlegg i Berlevåg.

DER DET STARTET: Tor-Egil Johansens første jobb var på fiskebruket på kaia i Berlevåg. Her ser du ham foran dagens Berlefisk, som i dag er et av tre mottaksanlegg i Berlevåg.

Arnt Eirik Hansen

Legene rådet Tor-Egil til å slutte å jobbe etter en ulykke. Nå knuser han stein med en 50 tonns hjullaster

Tor-Egil Johansen ble livsvarig skadet i en ulykke og sto i flere år utenfor arbeidslivet. Det mener han er roten til alt ondt.05.06.2018
14:55
06.06.2018 11:44

merete.holtan.garte@lomedia.no

Det var blitt natt da den 21 år gamle Tor-Egil satte seg på mopeden og tråkket på gassen hjemme i Berlevåg. Han jobbet på en fisketråler, men var akkurat gått ut i en friperiode, og ville feire med kompisene sine. Det var mørkt, veiene var svingete og mer kan han ikke huske. I ettertid beskriver han krasjet som når ei flue treffer et bilvindu.

Han traff et gjerde, deretter en husvegg, og våknet først da han lå festet til slanger på sykehuset i Kirkenes.

– Jeg hadde drukket. Jeg tenkte på hva jeg hadde gjort mot familien min, hvor redde de var. Mamma klarte ikke engang å besøke meg på sykehuset, forteller Tor-Egil Johansen.

Reisetid er arbeidstid. Det slår Høyesterett fast i dom som kan gjelde flere hundre tusen arbeidstakere

Kunne ikke jobbe

Over 20 år senere har verken kropp eller hode glemt det som skjedde. Tor-Egil jobber i dag som skiftleder i bergverksbedriften Elkem Tana og er tillitsvalgt for kollegene på åttende året. Han har det godt.

Men veien dit har vært lang.

– Jeg gjorde ikke noe på flere år. Prøvde å ta allmennfag på ett år, men hadde ikke en sjanse. Det ble Nav og lediggang, sier han.

Droppet skolen

La oss gå tilbake til barndom og ungdomstid i Berlevåg, der Tor-Egil i sjuende klasse oppdaget at han hadde dysleksi.

– Da var det for sent. Jeg var et såkalt problembarn, forteller han.

Han var den nest yngste av fire søsken, med en mor som vasket på skolen og drev familiebarnehage hjemme. Faren jobbet for Statens vegvesen i 20 år, før han ble oppsynsmann i Berlevåg kommune i de 20 neste.

Selv fikk Tor-Egil jobb på kaia i Berlevåg da han ramlet ut av skolen. Der sløyet han fisk, sto i «fileten» og losset fisk ombord på tråleren. Han ble på fiskebruket i fire-fem år.

– Jeg gleda meg til å gå på jobb hver dag. Og jeg tjente penger! Jeg var 15-16 år og kunne tjene så mye jeg ville. Det var ingen kvote den gangen, og jeg fikk over 20.000 kroner på konto hver fjortende dag.

• Følg Arbeidsmanden på Facebook

Strakk nakken med bolter

Tor-Egil trivdes så godt med sløying, salting og lossing at han fikk seg jobb på en fisketråler. Det var i en friperiode fra denne at det fatale skjedde – at han våknet opp og fikk beskjed at det ikke var sikkert at han ville kunne gå igjen.

Sammenstøtet med husveggen hadde gitt 21-åringen indre blødninger i hodet og blødninger i spinalkanalen i ryggen. I nakken var tre-fire virvler bristet, og han fikk festet bolter i området for å strekke nakken opp, samtidig som han ble lagt i koma. Da han våknet, var boltene fjernet. Men enkelte av skadene var uopprettelige.

– Det går nerverøtter fra nakken og ut til blant annet armene, og en av dem lot seg ikke reparere. Det er som om en kontakt er trukket ut av støpselet, forteller Tor-Egil.

Mye tårer

Det ble rullestol og opptrening i en måned på sykehuset i Kirkenes.

– Det var mye tårer, det skal jeg love deg. Jeg kunne verken kle på meg eller skjære brødskiver, det var et rent og skjært helvete.

Han reiste hjem med en nakkekrage som gikk nedover store deler av ryggen, og ble sendt til sykehus landet rundt for utredning og opptrening. Etter en tid på Sunnaas sykehus var han mye sterkere, men nervebanen ut til den høyre armen hans lot seg ikke vekke til live.

I dag klarer han ikke å løfte høyrearmen, men han kan bruke skulderleddet og hånda. Legene mener kombinasjonen er pussig, men Tor-Egil har funnet gode måter å bruke kroppen på. Og han er pokkers takknemlig.

– Jeg var en hårsbredd fra å bli lam fra nakken og ned.

Styrer 50 tonn

Årene etter ulykken ble likevel vanskelige. Han klarte ikke studere, han klarte ikke jobbe. Ikke før en bedrift i Austertana, Maskinentreprenør Arne Pettersen, ga ham en sjanse. 25-åringen tok maskinførerbevis og jobbet hos Arne Pettersen i to år. Han lærte seg å kjøre hjullaster, gravemaskin og truck med sine begrensninger, og fikk etter hvert jobb i Elkem Tana, som utvinner kvartsitt til en rekke nordnorske hjørnesteinsbedrifter.

En kompis kunne gå god for Tor-Egils kvalifikasjoner, og i steinbruddet gjøv han løs på alt fra knusesjauer til kjøring av en 50 tonns hjullaster. Sjefen hans forteller at skiftlederen utfører sine arbeidsoppgaver med det største alvor, men like raskt kan bikke over i latter. Og få resten av staben til å gjøre det samme.

– Jeg er nok en liten sprellemann, og noen historier hører med i hverdagen. Ikke alle er sanne, men noen av dem er det, sier Tor-Egil med en latter.

En av de sanne historiene havnet i fjor vår i riksmediene, etter at han hadde lagt ut en video på Facebook. I videoen ser vi ham filme snøstorm og trafikkaos over fjellet mellom Tana og Berlevåg, på datoen 1. juni. En kompis tagget NRK, og statskanalen – med flere – kastet seg på.

– Sommer i nord! sier Tor-Egil, og legger til: – Jo da, det ble bergingsbil til Tana.

Tør å si ifra

På fritida er han ofte sammen med kompiser, eller har et eller flere av de tre barna på sju, elleve og 23 år på besøk. Han kan ta dem med på Hurtigruta eller bygge ei snøhytte i hagen. Da blir «pappahjertet helt», som han sier.

– Ellers gjør jeg ikke så fryktelig mye. Jeg prøver jo å jobbe mest mulig.

En del tid går til oppgaver som varatillitsvalgt i bedriften. Det er åtte år siden Tor-Egil takket ja til vervet, og han vet nøyaktig hvorfor han ble spurt.

– Jeg tør å si ifra, jeg tør snakke imot og kan gå til sjefene med ting jeg mener ikke er som de skal være. Urettferdighet er det verste jeg vet om.

Han deler vervet med en kollega, og arbeidsfordelingen er klar: Kollegaen tar seg av papirarbeidet og Tor-Egil bruker kjeften. Men da han i år for første gang var med på tarifforhandlinger, var berlevågingen uvanlig stille.

– Der satt jeg på sidelinja, ja, som læregutt. Det var veldig interessant å se hva som foregikk, og få øynene opp for hvilke rettigheter folk har kjempet seg til for vår del opp igjennom.

– Slutt å jobbe

Han har fantomsmerter i tommelen og sliter med belastningsskader, ettersom han bruker kroppen litt annerledes enn det den er laget for.

– Legene har rådet meg til å slutte å jobbe, de vil ha meg på trygd. Men det er ikke aktuelt. Noe må jeg gjøre, sier Tor-Egil.

Han tenker tilbake på årene etter ulykken, da han ble sittende hjemme.

– Lediggang er roten til alt ondt, sier han.

– Er du stolt av deg selv?

– Nei, jeg gjør jo bare det jeg må. Men det blir vel 100 prosent arbeid og vel så det.

– Hva sier moren din i dag, da?

Tor-Egil Johansen smiler.

– Nå ser hun at jeg klarer meg godt. Det er ikke den ting jeg ikke hiver meg på, eller klarer.

05.06.2018
14:55
06.06.2018 11:44Mest lest

INSPIRASJON: Roy Samdahl håper kolleger i andre matbutikker går til anskaffelse av beskyttelseshansker.

INSPIRASJON: Roy Samdahl håper kolleger i andre matbutikker går til anskaffelse av beskyttelseshansker.

Katharina Dale Håkonsen

Kiwi-ansatte gruet seg til å håndtere panten. Så fant Roy en løsning

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

SPORLØS: Finn Arctander var på sykkeltur med kona da hun forsvant.

Kathrine Geard

Finn (75) snudde ryggen til kona et øyeblikk. Det ble starten på en enorm leteaksjon

Ole Martin Wold

Nav strammet inn bruken av hjemmekontor. Da byttet Elise jobb

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

By Pofka - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80178549

Busstreik i Litauen: Sjåfører truer med å reise til Norge

Sissel M. Rasmussen

Olav Rune og kollegaene jobber i kulda for å unngå permitteringer

Ingun Alette Mæhlum

Dilani (34) og familien har vært innestengt i kirka i åtte år

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

Christine Skårberg Dahl

Slik blir den nye lønna for energimontører i kommunale kraft- og nettselskap

VARSKU: Om ikkje LO-leiinga kjem på banen i straumpriskrisa, kan konsekvensen bli utmeldingar frå LO og partiflukt frå Arbeidarpartiet. Det er åtvaringa frå klubbleiarane Rune Sundt Larsen og Bent Andersen i Kongsberg-industrien.

VARSKU: Om ikkje LO-leiinga kjem på banen i straumpriskrisa, kan konsekvensen bli utmeldingar frå LO og partiflukt frå Arbeidarpartiet. Det er åtvaringa frå klubbleiarane Rune Sundt Larsen og Bent Andersen i Kongsberg-industrien.

Tormod Ytrehus

– LO-leiinga høyrer ikkje på grasrota og tillitsvalde, men følger partipisken

Kommentar

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Hadia Tajik har god grunn til å smile. Regjeringens pensjonspolitikk virker, skriver Kjell Werner.

Håvard Sæbø

«Tajik har grunn til å smile. Pensjon fra første krone er en suksess»

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

Hanna Skotheim

Hagen til rusavhengige i Oslo kan forsvinne

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Sidsel Valum

– Tvungen lønnsnemnd er også et nederlag for meg, sier kunnskapsministeren

TØFFE TIDER: Kriminalomsorgen er midt i et langtrukkent strømsjokk som bare ser ut til å fortsette.

TØFFE TIDER: Kriminalomsorgen er midt i et langtrukkent strømsjokk som bare ser ut til å fortsette.

Colourbox

Kriminalomsorgen fikk 50 millioner sist høst. Nå går alt til strømregninga

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Piloter i selskapet Pegasus ønsker tariffavtale. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

De flyr milliardærer og statsministeren. Nå krever pilotene tariffavtale

STATSBUDSJETT: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL har fortsatt store forventninger til statsbudsjettet, selv om regjeringen har varslet at de må spare.

STATSBUDSJETT: Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL har fortsatt store forventninger til statsbudsjettet, selv om regjeringen har varslet at de må spare.

Ole Palmstrøm

Dette forventer NTL av statsbudsjettet

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Kontroller på byggeplasser er bare en liten del av arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nå har regjeringa lagt fram en omfattende handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Håvard Sæbø

Kampen mot sosial dumping: Her er regjeringens nye tiltak

Utvalget som har jobbet med forslag til nytt navn på Norsk Tjenestemannslag: F.v.: Fredrik Oftebro, Martin Kvalvik, Mansoor Hussain, Henny K. A. Navarsete, Bjørn Halvorsen, Marit Martinsen Dahle, Sven Ivar Skodjevåg, Torgeir Homme og Tove Lise Granli.

Utvalget som har jobbet med forslag til nytt navn på Norsk Tjenestemannslag: F.v.: Fredrik Oftebro, Martin Kvalvik, Mansoor Hussain, Henny K. A. Navarsete, Bjørn Halvorsen, Marit Martinsen Dahle, Sven Ivar Skodjevåg, Torgeir Homme og Tove Lise Granli.

Tonje Karenina Pettersen/NTL

Navnedebatten i NTL: Nye forslag på bordet

Kronikk

De aller rikeste, som Kjell Inge Røkke, betaler omtrent 11 prosent skatt av inntekten sin, skriver Tiril Halvorsen og Trine Østereng.

De aller rikeste, som Kjell Inge Røkke, betaler omtrent 11 prosent skatt av inntekten sin, skriver Tiril Halvorsen og Trine Østereng.

Lise Åserud / NTB

«Det er ikke rikfolk som betaler mest skatt i Norge»

Debatt

Spørsmålet vi står igjen med er hvor sterk streikeretten er for ansatte i offentlig sektor, skriver Guro Elisabeth Lind.

Spørsmålet vi står igjen med er hvor sterk streikeretten er for ansatte i offentlig sektor, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Bruken av tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken er farlig»


Flere saker