JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anerkjenn palestinsk stat

Et flertall av verdens stater har anerkjent en palestinsk stat innen FN-vedtatte grenser. Det er uforståelig at Norge ikke følger opp.

stig.christensen@lomedia.no

Mens 111 stater nå har anerkjent en palestinsk stat innenfor 1967-grensene, dvs de grenser som gjaldt før seksdagerskrigen i 1967, blånekter Norge å gå til en tilsvarende anerkjennelse før Israel har inngått en fredsavtale med palestinerne. Utenriksminister Jonas Gahr Støre var usedvanlig klar på dette spørsmålet i et intervju med ABC-nyheter i går, og partisekretær Raymond Johansen har nylig gitt uttrykk for akkurat det samme standpunkt i et intervju med LO-Aktuelt.

Hadde det vært tegn til vilje på israelsk side for en forhandlingsløsning, kunne man forstått standpunktet. Men det stikk motsatte er tilfellet. Staten Israel har stått for den ene provokasjonen etter den andre i disse såkalte forhandlingene. De nektet å forlenge byggestansen på palestinsk område. Tvert imot bygger de nye bosettinger i svært sentrale områder for den palestinske befolkningen. Det gjelder på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, der de også kaster ut palestinere fra husene sine.

Det har kommet fram informasjon om at palestinske forhandlere ville gå mye lenger enn noen kunne drømme om, for å innfri Israels ønsker. Da dette ble kjent gjennom Wikileaks-dokumenter, ble det sterke reaksjoner blant vanlige palestinere. De følte seg dolket i ryggen og sjefsforhandleren måtte gå. Selv dette generøse tilbudet ble forkastet av den israelske regjering. Der i gården vil man ikke ha noen avtale. Nå har det gått 18 år med forhandlinger siden Osloavtalen som ikke har ført fram. Israel står for et sjeldent tilfelle av total vrangvilje når det gjelder å finne fram til konstruktive løsninger med palestinerne.

Det er i denne situasjonen en rekke land, ikke minst mange latin-amerikanske, helt i det siste har sluttet seg til det flertall som nå har anerkjent en palestinsk stat innen FN-vedtatte grenser. Når et land nekter et annet folk elementære rettigheter, må de presses. Nå er det et grunnlag for videre press ved at så mange stater har gått til denne politiske anerkjennelsen. Og palestinerne har sagt det gang på gang: Det er bare et sterkt internasjonalt press som kan føre fram.

Dermed må Norge ikke bare anerkjenne den palestinske staten selv, men jobbe aktivt for at flere og flere gjør det, noe som må ha til formål at også USA med tyngde går for et slikt standpunkt. Dette er eneste veien å gå for at Israel til slutt skal akseptere en palestinsk stat.

Annonse
Annonse