Anmelder PST for bevis-makulering
Spesialenheten må etterforske PST for å finne ut om det bevisst er ødelagt bevis i Treholt-saken, ifølge advokat Harald Stabell.
Stabell har etter gjentatte purringer ikke fått svar på hvor det er blitt av opptakene fra den angivelig ulovlige videoovervåkingen av leiligheten til Arne Treholt. Politiets sikkerhetstjeneste klarer ikke å gjenfinne verken opptak eller dokumenter fra overvåkingen. Stabell mener det skyldes at materialet er ødelagt.
– Jeg har sendt brev og purret flere ganger, men får ikke svar. Vi vil vite om materialet er makulert, hvem som gjorde det og hvorfor det ble gjort. Vi har heller ikke fått svar på hvem som lekket til VG en logg for en telefonsamtale Treholts kone skal ha hatt, sier Stabell til NTB.
– Nå vi ikke får svar, må vi be Spesialenheten for politisaker avgjøre om det er begått straffbare handlinger, sier han.
– Kunne avklart
Treholt selv mener de angivelige videoopptakene i stor grad ville bevise at han ikke fikk betalt for å levere hemmelige opplysninger til fremmede makter. Han fester lit til påstandene om at det sentrale pengebeviset er fabrikkert, og tror ikke det ble gjennomført noen hemmelig ransaking av leiligheten. Følgelig kan det heller ha blitt funnet penger i stresskofferten som er avbildet.
Påstandene om ulovlig overvåking er bekreftet av Lund-kommisjonens leder, Ketil Lund, og er under gransking av Stortinget kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget.
Kommisjonen for gjenopptakelse vurderer de juridiske sidene av saken. I kommisjonens behandling kommer pengebeviset til å stå sentralt, fordi det kan være egnet til å ha påvirket utfallet av straffesaken mot Treholt.
Løst fra taushetsplikten
Flere sentrale vitner i Treholt-saken ble fredag løst fra taushetsplikten, slik at de lovlig kan forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen.
– Full åpenhet er svært viktig og avgjørende i den videre håndteringen av Treholt–saken, sier justisminister Knut Storberget.
Vedtaket fredag innebærer at kommisjonen kan innhente alle relevante opplysninger for behandlingen av begjæringen om gjenopptakelse.
«Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker får tillatelse i Treholt-saken til å motta vitneforklaring fra tidligere og nåværende ansatte i POT og PST, samt tidligere justisminister Mona Røkke, tidligere utenriksminister Svenn Stray og tidligere utenriksråd Kjell Eliassen om forhold som ellers er hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet eller forholdet til fremmede», heter det i vedtaket som ble fattet i statsråd fredag.
Vurderer habiliteten
Treholt må vente på vurderingen av habiliteten til riksadvokat Tor-Aksel Busch. Spørsmålet ligger på justisministerens bord, men Storberget nøyer seg med å si at svaret kommer «så fort som mulig».
– Det er krevende vurderinger basert på skjønnsmessige og rettslige standarder. Vi ser også på hvilken praksis vi har hatt tidligere, sier han.
Han stiller seg imidlertid uforstående til påstanden om at alle under riksadvokaten automatisk er inhabile hvis Busch blir erklært inhabil. Advokat Stabell har bedt om at det oppnevnes en setteriksadvokat i den videre behandlingen av Treholt-saken som hentes fra et uavhengig juridisk miljø - med andre ord utenfor den offentlige påtalemyndigheten.
– Jeg kjenner meg ikke igjen i de påstandene. Vi har hatt setteriksadvokat tidligere uten at det har gjort alle andre inhabile, sier han. (ANB–NTB)
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.
Guro Gulstuen Nordhagen
– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan bli sure for at vi er ute og rydder veiene
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Pernille Vestengen
Nav-penger til uføre blir utsatt: – Folk er kjempeskuffa
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Debatt
Aktør: Tidligere LO-leder Roar Flåthen er nestleder i Amedias styre. Foto: Magasinet
Magasinet for fagorganiserte
«Etter min oppfatning har Støre og Vedum gjort en stor feil», skriver Roar Flåthen
Kommentar
Colourbox
«Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim