Åpner for privat utbygging
Regjeringen vil ha med flere aktører til å bygge omsorgsboliger og sykehjem, og inviterer boligbyggelag, ideelle organisasjoner og private aktører inn i varmen.
Saken oppsummert
– Det viktigste er at de blir bygget, ikke hvem som eier eller driver dem. Nå kan kommunene selv avgjøre hvem de vil samarbeide med. De kan gjøre hva de selv mener er best for å skaffe nok omsorgsboliger, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).
Regjeringen foreslår å øke den statlige tilskuddsandelen med i gjennomsnitt 40 prosent slik at tilskuddet til en heldøgns omsorgsbolig øker med fra om lag 440.000 kroner til om lag 670.000 kroner. For en sykehjemsplass øker tilskuddet, ifølge regjeringen, fra i overkant av 660.000 til om lag 890.000 kroner. Samlet betyr dette en økning på rundt 2,5 milliarder kroner fram til 2015.
Mer fleksibelt
Tilskuddsordningen skal gjøres mer fleksibel slik at kommunene kan bruke statstilskuddet til å finansiere omsorgsboliger de eier selv, eller de kan bruke tilskuddet til finansiering av anskaffelse av tilsvarende plasser gjennom langsiktige avtaler med ideelle eller andre private aktører. Forutsetningen er at kommunene må sikre seg disposisjonsrett til boligene i minst 30 år.
Regjeringen regner med at tiltakene fører til at målsettingen om 12.000 nye heldøgns omsorgsplasser innen 2015 blir nådd.
– Vi trenger at alle gode krefter samarbeider for å nå målene vi har satt. Derfor styrker vi også det statlige investeringstilskuddet til utbygging av plasser, sier statsminister Stoltenberg.
Tiltakene ble presentert onsdag av statsministeren, kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).
Gavepakke
Navarsete understreker overfor NTB at kommuner som har bygd ut, eller er i ferd med å bygge ut omsorgsplasser, ikke skal komme dårligere ut enn de kommunene som bygger ut etter den nye tilskuddsordningen. De kommunene som har bygd ut plasser siden 2008, vil få tilskudd etter nye ordning og tilbakebetalt rundt 730 millioner kroner.
Konsernsjef Martin Mæland i OBOS sier til NTB at mange boligbyggelag er interessert i å være med på å bygge ut omsorgsboliger.
– Mange boligbyggelag har vist stor interesse og har jobbet lenge med planer. Når tvilen om at de kan få delta nå er borte, regner jeg med at mange vil komme i gang, sier Mæland.
– På etterskudd
Fremskrittspartiet mener regjeringen hele tiden er på etterskudd med sine forslag.
– Først la regjeringen fram nye tilskuddssatser i forbindelse med statsbudsjettet i oktober i fjor. Satsene møtte massiv kritikk og allerede i desember lanserte regjeringen en liten økning. Nå i januar øker regjeringen satsene ytterligere, sier Jon J. Gåsvatn som er medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité i en pressemelding.
Frp mener også at regjeringen burde bevilget penger til driftsmidler. (ANB-NTB)


Nå: 0 stillingsannonser