JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for sjødeponi

Regjeringen kan gå med på at det etableres sjødeponi av gruveavfall.

kjell.werner@anb.no

Dette kommer fram i mineralstrategien som næringsminister Trond Giske legger fram onsdag.

– Regjeringen er åpen for at det kan være sjødeponi. Det er ikke hensiktsmessig med utsettelse i form av et moratorium, slik noen ønsker, sier Trond Giske til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han sier det ikke er aktuelt å innføre forbud mot dumping av mineraler på sjøbunnen.

– Regjeringen har konkludert med at hvert enkelt prosjekt skal vurderes for seg på miljøfaglig grunnlag, sier næringsministeren.

Det er en kjent sak at SV har vært negativ til sjødeponier, men nå har altså regjeringen klart å konkludere i denne vanskelige saken.

Forskningsprosjekt

– Vi kommer til å trenge mer kunnskap og sterkere fagmiljøer på dette feltet. Derfor legger vi opp til et flerårlig forskningsprosjekt for å styrke den generelle kunnskapen om miljøvirkningene sjødeponi, sier Giske og nevner strømforhold, fisk, annet liv i havet og spredning av stoffer.

– Mer faglig kunnskap om slike forhold vil gjøre det lettere å vurdere enkeltsakene. Da kan prosjektene bli behandlet raskere, og det kan bli lettere å kombinere mineralvirksomhet og lønnsomme arbeidsplasser med miljøhensyn, sier ministeren.

Ulike hensyn

– Så her har dere funnet en god balanse?

– Ja, vi mener at det er fullt mulig å balansere næringshensyn og miljøhensyn. Men det krever vilje fra alle aktører, og det krever god kunnskap om de reelle miljøutfordringene. Her trenger vi å forske for å bygge opp fagkompetansen ytterligere.

– Er det tanker om hvor denne forskningen skal skje?

– Det er to miljøer som har kompetanse på dette, sier Giske og nevner Niva og Havforskningsinstituttet.

– Men vi må diskutere nærmere med disse institusjonene og relevante universitets- og forskningsmiljøer. Det er også viktig å dra nytte på internasjonal forskning og kompetanse på området. Selv om norske fjorder er dype, og kysten vår er lang, kan det være nyttig å se hva andre har gjort.

Stabiliserende

Han forteller at det er verdier for om lag 2.500 milliarder kroner i norsk fjellgrunn. Drøyt halvparten av dette er pukk og grus. Resten er energimineraler, metaller og sjeldne mineraler.

– I mange tilfeller er massene som skal oppbevares gråstein og fjell. Det å lagre mineraler i vann er ofte den beste måten å stabilisere mineralene på. Da stopper oksidering, og vi risikerer ikke avrenning til vassdrag, sier Trond Giske. (ANB)

Warning
Annonse
Annonse