JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner ikke for stryk

Magnhild Meltveit Kleppa går ikke inn for å gjeninnføre muligheten til å stryke kandidater på kommunevalglistene.

Høyre vil imidlertid foreslå at det skal være mulig å stryke kandidater og gi ekstrastemmer både ved stortingsvalg og kommunevalg

– Det er viktig at velgerne kan påvirke listen, men stryking vil være en for stor belastning for mange enkeltindivider. Det er bedre med en mer positiv tilnærming der kandidater kan få ekstrastemmer, sier Sp-statsråden til NTB.

Hun trekker konklusjonen etter å ha fått utarbeidet en forskerrapport om effekten av gjeninnføring av strykeadgangen.

Muligheten til å fjerne kandidater kom da den nye valgloven for fylkesting og kommunestyrevalg ble vedtatt i 2002, slik at 2003 var det første valget det ikke var adgang til å stryke.

– Ikke store konsekvenser

– Rapporten viser at valgdeltakelsen ikke blir endret., men at små og organiserte retteaksjoner gir muligheter til å påvirke utvelgingen av representanter til kommunestyret ved strykeaksjoner, sier statsråden.

Hun sier at rapporten viser at det ikke er grunn til å vente store konsekvenser av en eventuell gjeninnføring av strykeadgangen.

– Konsekvensene ved stryking vil ikke bli store når det gjelder kjønns- eller alderssammensetning av et kommunestyre. Men strykeadgang vil ha negativ effekt for kandidater med minoritetsbakgrunn sine muligheter til å bli valgt, sier Kleppa.

Stor belastning

Kommunalministeren er mer opptatt av å bruke det hun kaller positive virkemidler for å ivareta folks muligheter til å være med på å bestemme hvem som skal sitte i kommunestyret.

– I mange kommuner står ikke folk i kø for å stå på valglistene. Jeg tror ikke det blir lettere å få folk til å delta når de blir utsatt for den personlige belastningen mange strykninger gir, sier Kleppa.

Rapporten blir lagt fram i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett fordi regjeringen lovet å utrede saken og melde tilbake til Stortinget på en egnet måte.

– Må lytte til velgerne

– Vi må heller lytte til velgerne enn til forskerne. Mitt inntrykk er at mange velgere savner muligheten til å stryke. Det skaper engasjement. Vi vil derfor foreslå å gjeninnføre ordningen vi hadde før 2003-valget, sier Høyres Bent Høie til NTB.

Han understreker at det må være mulig å gi uttrykk for negative uttrykk også ved stortingsvalg.

– Vi vil at velgerne skal få større muligheter til å påvirke stortingsvalglistene, og vil foreslå at det skal være mulig både å stryke og kumulere også ved riksvalg, sier Bent Høie. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse