Arbeidsgivere bryter loven
Elektroniske kjørebøker skal kun tas i bruk etter grundige drøftinger mellom arbeidsgivere og ansatte. Det står i arbeidsmiljøloven, men det er det få arbeidsgivere som tar hensyn til.
csd@lomedia.no
Flåtestyring, GPS og elektroniske kjørebøker blir mer og mer vanlig i dagens arbeidsliv. Disse verktøyene blir mer og mer vanlig i bransjer der tjenestebiler blir brukt. Argumentene for å ta dem i bruk har vært at de skal føre til bedre arbeidsflyt, og gjøre timeføring og faktureringer enklere.
– Disse verktøyene lagrer dataen over hvor man er, når man starter turen, hvor man kjører, hvem man er på oppdrag hos, og hvor bilen står parkert, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet under dagens eforvaltningskonferanser. Han sier at denne informasjonen er fin for eksempel ved planlegging av kjøreruter for buss eller annen transport. I andre tilfeller kan systemet virke som en sikkerhet for sjåføren hvis noe skulle skje med kjøretøyet.
– Ved det siste tilfellet kan man spore opp kjøretøyet nettopp på grunn av den elektroniske kjøreboka, sier Skåra.
Samtidig ser Skåra at dataene kan misbrukes på det sterkeste.
Skal drøfte
Informasjonsdirektøren viser til flere saker der arbeidsgiver har brukt informasjonen mot de ansatte. Blant annet trekker han frem en sak fra i fjor, der en ansatt i et renovasjonsselskap i Nord-Troms ble truet med sparken fordi arbeidsgiver mente han hadde tatt for lange pauser. På samme tid hadde Datatilsynet flere lignende saker gående der arbeidsgivere overvåket sine ansatte via GPS-sendere. Det kan de imidlertid ikke gjøre. Arbeidsmiljøloven har klare retningslinjer for hvordan disse verktøyene skal brukes, og en bedrift kan ikke bare gå til anskaffelse av disse fordi ledelsen ønsker det. I § 9-2 står det at «arbeidsgiver plikter så tidlig som mulig å drøfte behov, utforming, gjennomføring og vesentlig endring av kontrolltiltak i virksomheten med arbeidstakernes tillitsvalgte.» Skara legger til at arbeidsgiver må ta hensyn til personopplysningsloven, og at informasjon som lagres gjennom flåtestyring ikke uten videre kan benyttes av ledelsen.
– Det er svært viktig at både arbeidsgivere og de tillitsvalgte blir enige om klare retningslinjer for hvordan systemet skal brukes og at dette gjøres skriftlig. Det er minst like viktig å ha retningslinjer for hvordan det ikke skal brukes, slår Skåra fast.
– Vi vet det skjer
Forbundssekretær i EL & IT Forbundet, Henning Solhaug, har over lengre tid gjort undersøkelser knyttet til bruken av flåtestyring og elektroniske kjørebøker. Han forteller at mange medlemmer har fått systemet levert over bordet av arbeidsgiver, med beskjed om å ta det i bruk. Dette har skjedd uten noen form for informasjon i forkant, og uten at de ansatte har fått være med på avgjørelsen om hvordan systemet skal brukes.
– Det er i disse situasjonene vi får konflikter. Systemet kan brukes direkte som overvåkning av de ansatte. Og dette vet vi også skjer i mange av medlemsbedriftene, sier Solhaug. I flere bedrifter føler de ansatte at skille mellom jobb og fritid er blitt mindre. Flere har fått større problemer til å si nei til oppdrag, og mange føler en forsterket styring fra ledelsen.
– Hva som skjer med dataen i etterkant vet vi lite om, men vi vet at informasjon er blitt brukt mot de ansatte. Mange arbeidsgivere bryter både loven og avtaleverket, sier Solhaug. Han etterlyser hardere sanksjoner mot de lederne som bryter arbeidsmiljøloven.
– Samtidig ønsker vi i forbundet å styrke de ansattes innflytelse når det gjelder verktøy som kan føre til overvåkning på arbeidsplassen, slår forbundssekretæren fast.
Vil forske på flåtestyring
EL & IT har fått finansiering fra LOs forskningsfond til et forskningsprosjekt om flåtestyring. Prosjektet styres i samarbeid med tre andre forbund, og bevilgningen er på 1,5 millioner for 2011 og det samme neste år. Senter for rettsinformatikk og Fafo skal stå for selve forskningsjobben, der målet er å ta for seg dagens teknologi for flåtestyring, elektronisk kjørebok og eventuell annen teknologi i samme gate. De vil identifisere driverne bak teknologien, og se på hvilke konsekvenser det kan få for arbeidsmiljø og personvern. Forskerne skal vurdere dagens lov- og avtaleverk og se om det gir tilstrekkelig beskyttelse for arbeidstakerne.
Mest lest
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier. 22 års erfaring som barnepleier teller ikke
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB
Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen
– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.
Brian Cliff Olguin
Bonusene i næringslivet har økt kraftig: – Tydelig at det går veldig bra
Geir Olsen / NTB
LO advarer hopptopp: – Å nekte kvinnelige skihoppere å konkurrere er diskriminerende
Overskuddet for fjerde kvartal i fjor endte på hele 2,1 milliarder kroner for Eviny. (Illustrasjonsfoto)
Tormod Ytrehus