OPTIMISTER: – Kaoset skal vi få orden på.
Werner Juvik
Anna hoppet av psykologistudiet for å kjøre søppelbil
Nå har Anne Bajko tatt fatt på enda en «umulig» oppgave.
ola.tommeras@fagbladet.no
– Vi har fortsatt problemer. Vi har mange spørsmål og få svar, sier Anna Bajko, ny plasstillitsvalgt. Nå står hun og 178 mannlige kolleger midt i opprydningen etter søppelkaoset i Oslo.
Latteren sitter løst under vaktskiftet for renovatørene på Alnabru i Oslo. De har vært gjennom en helvetesvinter. Nå ser de framover.
– Hi Anna, how are you. Gin dobre Anna. Står til Anna. Alle vil hilse på Anna Bajko – nyvalgt plasstillitsvalgt for de nå 178 renovatørene som kjører søppel i Oslo. Sammen med kollegene har hun vært igjennom en mildt sagt vanskelig vinter. Nå har hun tatt på seg oppgaven som deres talskvinne og representant.
Og det er ikke en hvilken som helst tillitsvalgtsoppgave. Staben hun representerer har vært presset til det ytterste, langt ut over lovens rammer. De har vært gjennom seks måneder med frustrasjon, utskjelling, maratondager, skandaler og til slutt konkurs for den private operatøren. Nå er Oslo kommune arbeidsgiver, forventningene er skyhøye, men problemene er fortsatt mange, så også spørsmålene fra renovatørene.
Men akkurat nå er det vaktskifte på Alnabru. Kolleger møtes, det fleipes, latteren sitter løst, stemningen i brakka på parkeringsplassen er god.
• Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge
SKAL BLI BEDRE: - Vi er optimister til framtiden, sier hun.
Werner Juvik
Parkerte studiene
– Alle er glade for at kommunen overtok, men vi har fortsatt problemer, vi har mange spørsmål og få svar, sier Anna Bajko.
Renovatør Anna Bajko er psykologistudent med tungbilsertifikat og sans for store maskiner. I fjor sommer hoppa hun av studiene for å kjøre lastebil et år. Først kjørte hun dumper i Polen, og da høsten kom byttet hun ut studiene på universitetet i Wroclaw med lastebil og avfallsdunker i Oslo.
Grytidlig 3. oktober i fjor møtte hun og den gangen, 145 renovatører på parkeringsplassen på Alnabru. Ingen hadde sett for seg vinteren som skulle følge. Likevel, Anna Bajko angrer ikke et sekund.
– Psykologistudier handler om å studere livet, og søppelkjøring er en del av livet. Jeg har studert mye av livet denne vinteren, sier hun leende.
– Dessuten, etter denne vinteren følger jeg at jeg kan mestre absolutt alt, sier hun, og med mestringsfølelsen på plass, sa hun ja til å være plasstillitsvalgt for renovatørene som nå teller 178 personer.
Langt fra i orden
Anna Bajko prater mye med kollegene. Hver eneste dag. Hun kommer tidligere når hun skal kjøre kvelden og blir litt lenger når hun har kjørt formiddagen. Mange vil snakke med henne den ekstra timen hun er på stedet.
– Vi har mye å prate om, mange spørsmål og mange uløste oppgaver, men vi er optimister. Vi er blitt en sammensveiset gruppe der vi støtter hverandre. Nå tar vi ett trinn av gangen til ting er i orden, sier hun.
Renovatørene spør om norskkurs, om kontraktene, om arbeidstøy og utstyr og ikke minst om det som opptar dem mest av alt: Rutene de kjører. Når skal de justeres?
Alt ble forandret
Da Veireno overtok avfallsinnsamlinga 3. oktober i fjor ble all kjøring i byen lagt om og avfallet ble hentet ved såkalte optimaliserte ruter. De fungerer dårlig. Og skal vi tro renovatørene, så skyldes det verken innkjøringsproblemer eller manglende lokalkjennskap.
– Vi har slitt med de nye rutene siden starten, og vi gjør det fortsatt, sier Bajko. Slik forklarer hun problemene:
– Noen lag har altfor mange beholdere på ruta, mens andre har overkapasitet. Enkelte ruter lar seg ikke gjennomføre uten å overlaste bilen. Renovatøren må enten kjøre på avfallsstasjonen og tømme bilen før ruta er ferdig, eller så må de laste mer enn lovlig i bilen. Enten blir de forsinket, eller så bryter de loven.
• Seks polakker krevde lønn mellom oppdrag. Vant på alle punkter i retten
TALSKVINNEN: Sjåfør og renovatør Anna Bajko er ny plasstillitsvalgt for renovatørene i Oslo.
Werner Juvik
Hadde noe som fungerte
– Rutene opptar alle. De må justeres, sier Bajko, som i likhet til kollegene er undrende til omleggingen i fjor.
– Oslo hadde ruter og avfallsinnsamling som fungerte. Hvorfor da kaste alt om kull? spør hun.
– Når man har noe som fungerer og prøver noe nytt som ikke fungerer, så kan det kanskje være en idé å gå tilbake til det som fungerte. Uansett må rutene gjennomgås og justeres, og renovatørene er veldig opptatt av hva som skjer med det, forteller hun.
Vil lære norsk
Andre utfordringer Bajko peker på er:
• Norskkurs. – Det er noe gutta gjerne vil ha og spør om daglig, og det er også viktig for HMS. Språkutfordringene er store.
• Personlig verneutstyr. – Fortsatt mangler enkelte vernesko, og alle som har utstyr må forstå at det skal brukes.
• Kurs. – Noen mangler fortsatt obligatoriske kurs for å kjøre avfallsinnsamling.
• Kommunikasjon. – Helt siden starten har det vært dårlig eller manglende kommunikasjon gjennom systemet. Det er det fortsatt.
Samme munnstykke i én måned
Anna Bajko hilser og ler, småprater og diskuterer med kolleger mens hun finner fram nøkkelskuffen og går til renovasjonsbilen. På nettbrettet ligger informasjon om skiftet. Hun skal hente restavfall i Bygdøy allé.
Hun nøler et sekund når hun må blåse i munnstykket til alkolåsen på lastebilen, skjærer en liten grimase og sier:
– Dette er en av mange småting som ikke er i orden. Vi har gått tom for munnstykker. Dette munnstykket har alle som kjører denne bilen blåst i hver dag i en måned nå.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
ANGRER IKKE: En helvetesvinter til tross, Anna Bajko angrer ikke et sekund på at hun valgte lastebil i Oslo framfor studiene i Polen.
Werner Juvik
– Ble presset hardt
Vi konstaterer og kommenterer at Anna Bajko har vernesko og tøy i orden. Gjennom dekningen vår denne vinteren har vi sett mye joggesko, lite bruk av hjelmer på mottakene og nå og da joggedresser framfor signaltøy blant renovatørene.
– Disse støvlene kjøpte jeg sjøl, forteller hun. Hun sørget også for opplæring selv, ble med på renovasjonsbil frivillig på søndagen før hun startet for å få bedre kjennskap til avfallsinnsamling.
– I Polen kjørte jeg nemlig dumper, så denne typen kjøring var nytt for meg, forklarer hun.
Både landet, byen og avfallsinnsamling var nytt for også mange andre sjåfører, men opplæringen var minimal. Det viste seg både på den kaotiske oppstartsdagen og senere rapporter fra Arbeidstilsynet.
– Det var galskap, medgir Bajko. En galskap som slet hardt på de ansatte. Den til vanlig smilende renovatøren, blir alvorlig når innkjøringsperioden denne vinteren tas opp.
– Noen fikk fem minutter innføring i de nye bilene, andre fikk ikke noe. Vi ble presset hardt for å få gjort jobben med et dårlig utgangspunkt, forteller hun, og bekrefter at enkelte kom direkte fra Gardermoen til Alnabru, fikk utlevert bil og nøkler og utpekt hvor byen ligger. Kjør i vei.
– Vi opplevde at ingen lyttet til oss. De brydde seg ikke.
– Men nå ser vi framover, sier Bajko, og understreker at til tross for utfordringene og uløste problemer:
– Vi er optimister.
• Morten advarte lenge før Veireno-fadesen – men ingen hørte på ham
Oslo hadde ruter og avfallsinnsamling som fungerte. Hvorfor da kaste alt om kull?
Anna Bajko, plasstillitsvalgt for renovatørene i Oslo
– Tungt å snu denne skuta
To måneder etter den kommunale overtakelsen av tjeneste og ansatte innen renovasjon, er fortsatt langt fra alt på plass.
Hovedtillitsvalgt Anne Sandborg i Oslo REN, renovasjonsetaten i Oslo, har vært mye forbanna og frustrert i vinter. Da Veireno var konkurs og overtakelsen en realitet 20. februar, møtte hun etatens 170 nye kolleger på parkeringsplassen på Alnabru. Hun reagerte sterkt på omfattende mangel på personlig verneutstyr og at 170 mann delte en dusj og ett toalett.
– Det var verre enn fryktet, sa Anne Sandborg til Fagbladet.
Tung skute og snu
Da Fagbladet snakker med Sandborg to måneder senere, i slutten av april, er fortsatt mange oppgaver uløst.
– Det er tungt å snu en så stor organisasjon. Masse gjenstår, men mye er på gang, sier Sandborg.
Følgende har skjedd siden overtakelsen:
• Det er inngått ny avtale med klesleverandør. Nye signalklær kommer.
• Personlig verneutstyr er delt ut tild de aller fleste.
• Det kartlegges hvem som trenger språkopplæring.
• Verneombud er på plass (ble utnevnt før konkursen) og skal få kurs.
• Det er bestilt nye brakker, men leveringstiden er lang.
• Etat og tillitsvalgte har gjennomgått alle de forskjellige kontraktene.
Full oversikt
– Veldig viktig er at vi har alle registrert i det nye systemet for arbeidstid, som gir full oversikt og melder ifra straks det utføres arbeid i strid med arbeidstidsbestemmelsene, opplyser Sandborg.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Elektriker Lea Erlandsen er kåret til Norges hyggeligste håndverker og Norges hyggeligste elektriker.
Knut Viggen