MANDAG MORGEN: Renovatørene i Veireno kjempet hardt med maratondager hele uka og helga. Likevel var avfallet ikke hentet mange steder mandag morgen.
PRIVAT
Veireno henter avfallet i Oslo:
Søpla flyter og renovatørene sliter i Oslo
Etter en uke med lavprisrenovatør i Oslo er renovatører slitne og avfallsbeholdere overfylte. Dette er likevel innenfor tålegrensa, mener både Oslo kommune og renovasjonsselskapet.
ola.tommeras@fagbladet.no
Søpla flyter over i deler av Oslo, bare ei uke etter at billig-selskapet Veireno startet opp i hovedstaden. Da tok selskapet over all avfallsinnsamling i Oslo, med nye og såkalt optimaliserte ruter der hvert arbeidslag skal tømme flere beholdere enn før.
Foreløpig har det gitt lange dager, ekstrainnsats i helga og overfylte avfallsbeholdere, men Renovasjonsetaten mener det ikke er verre enn ventet i oppstartsperioden.
Slet med nytt utstyr
Til tross for 35 til 40 ekstra mannskaper, reservebiler tilgjengelig og ekstra bemanning i kommunen, ble det en uke med mange hendelser.
Fagbladet var selv tilstede på avfallsmottaket på Haraldrud første dag. De aller fleste slet med løfte- og tømmemekanismer på nye biler. En av de første tømmingene endte med en arbeidsulykke, der renovatøren fikk tommelen kløyvd i kompresjonsluka.
Flere i livsfare
Fagbladet var også vitne til hvordan enkelte satt seg selv i en livsfarlig situasjon da de hoppet opp på kanten over samlebåndet til sorteringa for å få dratt ut de siste posene manuelt. Renovatører selv klaget over manglende opplæring på nytt utstyr og nye biler. Veireno mener alle har fått tilstrekkelig instruksjon og opplæring.
• Arbeidstilsynet etterforsker ulykken
Maste om sikkerhet
– Vi tok til slutt og instruerte dem selv. Mange slet med hvordan å tømme og stenge luka, forteller Kenneth Thon ved avfallsmottaket. Han og Glenn Ingebretsen hadde vakt ved avfallsmottaket på Haraldrud forrige uke, med unntak av helga, da ble det levert avfall etter selvbetjeningsprinsipp på Haraldrud.
– Mange ga uttrykk for en veldig hard og hektisk periode, forteller Ingebretsen og Thon.
I løpet av uka skjedde flere episoder. Mange hadde problemer med å få stempelet helt ut på de nye bilene, som gjorde at enkelte hoppet opp på kanten bak bilen for å tømme manuelt - stående under den tunge kompresjonsluka balanserende på kanten med samlebåndet for avfall bak beina.
– En livsfarlig situasjon, som vi hadde flere av. Vi stanset dem fortløpende og vi har mast om sikkerhet og hjelmbruk, forteller Thon. Mandag kunne han melde at levering gikk lettere.
Et stor del av renovatørene er erfarne og rekruttert fra eksisterende selskap i Oslo, men utstyret var helt nytt.
• Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år
Avvik som ventet
Første dag var det levert 135 tonn mindre enn normalt på Haraldrud. Da det nærmet seg helga meldte Aftenposten om avfallsbeholdere som fløt over med søppel flere steder i byen. Selv om ansatte i Veireno ble sendt ut både lørdag og søndag for å komme mest mulig ajour, fikk Fagbladet mandag morgen melding om flere steder der det ikke var hentet avfall.
Antall avvik har likevel ikke vært flere enn hva Renovasjonsetaten i Oslo var forberedt på.
– De første fire til seks ukene har vi regnet med store forsinkelser og avvik. Dette dreier seg om en gigantisk logistikkoperasjon, påpeker kommunikasjonsdirektør Tone Dalen i Renovasjonsetaten i Oslo.
Hun viser til at det skal tømmes 130.000 beholdere, 8.000 nøkler skal administreres og de ansatte skal sette seg inn i helt nye ruter og ny teknologi.
TIRSDAG MORGEN: Selv om renovatørene har stått på lange dager sammenhengende, så flyter beholdere over. Dette bildet fikk Fagbladet fra et borettslag tirsdag morgen.
privat
Alt som normalt
Veireno-direktør Jonny Enger mener alt går som normalt, og fastholder at alle har fått grundig opplæring.
– Det er ikke uvanlig at det oppstår frustrasjon ved bruk/implementering av nytt utstyr. Veireno har i forkant av oppstarten hatt stort fokus på opplæring i nytt utstyr, skriver Jonny Enger i tilsvar til Fagbladet.
Ved spørsmål om forsinkelser og ansatte med mange lange dager ved Oslo-anbudet, svarer Enger:
– Flere ansatte ønsker selv å arbeide noe lengre dager for å lære sine ruter. Ingen av våre ansatte blir pålagt overtid utover lovens rammer, forsikrer Enger. Han opplyser også at arbeidstid til hver enkelt ansatt blir registrert i deres elektroniske styringssystem som gir oversikt over arbeidstiden.
• Følg oss på Facebook
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro