JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi må jobbe for at renholdere skal være stolte av jobben sin, sier tillitsvalgt Bjørn-Tore Olsen

Som ny leder i rengjøringsklubben i Bergen har Bjørn-Tore Olsen et mål: Å heve renholdernes status.
Ny leder: Bjørn-Tore Olsen er ny leder i rengjøringsklubben i Bergen.

Ny leder: Bjørn-Tore Olsen er ny leder i rengjøringsklubben i Bergen.

Siri Hardeland

ane.borrud@lomedia.no

15. juni er renholdernes internasjonale dag. Bjørn-Tore Olsen mener renholderne er for usynlig. Både på renholdernes dag og ellers i året.

– Renholderens dag er for å markere hvor viktig renholderne er. Men renholdernes dag er den glemte dagen. Det skrives veldig lite om denne dagen i aviser og andre medier. Renholderne er for usynlige i media, åpner han.

Han forteller at i Bergen hadde rengjøringsklubben en løpeseddelaksjon på togstasjonen i samarbeid med avdeling 6 Vest.

– Vi ble møtt med en gjennomgående positiv tone. Men neste år tror jeg vi må gjøre aksjonen litt mer interessant. For eksempel med å dele ut kaffe og vafler sammen med løpesedlene.

• Fikk du med deg denne? Hun har kastet ut folk fra hjemmene deres foran barnas øyne og møtt mennesker i deres livs krise. Nå skal Ranja hjelpe folk som har problemer på jobben

Politisk og langsiktig

Olsen har vært i renholdsbransjen i 18 år. Han er ny leder av rengjøringsklubben i Bergen, regiontillitsvalgt i ISS, og sitter i styret i Arbeidsmandsforbundets avdeling 6 Vest.

Ifølge Olsen har bransjen forandret seg mye de siste 10-årene. Og endringene har skutt fart de senere årene.

– Bransjen har utviklet seg veldig raskt i negativ retning. Det er blitt mye mer å gjøre på kortere tid. Renholdere kan risikere å få advarsel på grunn av for dårlig renhold, men ofte er det dårlig renhold fordi det er for kort tid til å gjøre jobben, sier han.

Derfor holder det uansett ikke med en dag for å markere renholderne. Det må jobbes langsiktig og politisk for å holde den negative utviklingen i tømmene.

Følg Arbeidsmanden på Facebook

Olsen peker på to virkemidler som kan bruikes for å bedre renholdernes kår: Anbudssystemet og virksomhetsoverdragelser. I tillegg ønsker han en diskusjon om det bør være en norm for hvor stort areal en renholder kan vaske på en viss tid.

• Anbudene må vekk fra laveste pris

Ifølge Olsen er anbudsprosessene for renholdsoppdrag veldig viktig.

– Vi må presse stat og kommune til at de vekter kvalitet og nok tid høyere enn lav pris når de legger oppdrag ut på anbud, mener Olsen.

I tillegg har han et ønske om at det etterspørres renholdsbedrifter med tariffavtale i anbudene.

– Det tror jeg er vanskelig, men da hadde oppdragsgiverne vært sikre på at renholderne som vasker hos dem har skikkelige lønnsvilkår, sier han.

Virksomhetsoverdragelse sikrer arbeidsplassene

En annen utfordring i renholdsbransjen er hva som skjer med de ansatte når en renholdsbedrift mister et oppdrag til en annen. FriFagbevegelse skrev om et tilfelle i Bergen i fjor, der 100 renholdere ved universitetet i Bergen sto i fare for å miste jobben da Toma og Ren Pluss mistet oppdraget de hadde da Coor vant anbudsrunden.

En virksomhetsoverdragelse betyr at de ansatte får beholde jobbene sine, selv om oppdragsgiver inngår kontrakt med en ny renholdsleverandør. Renholderne får da en ny arbeidsgiver, men beholder jobben. Ved universitetet i Bergen løste saken seg ved at Coor valgte å gjennomføre en virksomhetsoverdragelse.

Men det var ikke noe krav i anbudsprosessen om at de måtte gjøre det. Og slike krav mener Olsen må inn.

– Det burde vært som på kantine, at det automatisk er virksomhetsoverdragelse når det kommer inn en ny arbeidsgiver etter en anbudsrunde, mener han.

– Men siden det ikke går automatisk, må det inn i anbudspapirene at det skal være en virksomhetsoverdragelse, fortsetter han.

En fast norm?

Ifølge Olsen er det blitt mye mer å gjøre i løpet av en arbeidsdag for en renholder.

– Og det ser ikke ut som om det er noen grenser for hvor mye man skal gjøre heller, sier han.

Olsen mener bransjen må ta en diskusjon på om det er bør settes en norm på hvor stort område en renholder kan vaske i løpet av en time. Men noen fasitløsning har han ikke.

– Jeg vet at flere ideer har vært lansert, men det er ingen enkle løsninger på dette spørsmålet. Men vi må snakke om det, slår han fast.

Få nyhetsbrev fra Arbeidsmanden

Dialogkonferanse i september

Og det er ikke så lenge til Olsen og hans med-tillitsvalgte i renholdsbedrifter i Bergen kan diskutere blant annet dette temaet, sammen med arbeidsgiverne.

13. september arrangerer rengjøringsklubben i Bergen en dialogkonferanse, der tillitsvalgte og ledere i renholdsbedrifter sammen skal diskutere bransjens utfordringer. Og se på mulige løsninger.

– Brede Edvardsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet kommer, sammen med Anne Jensen, bransjedirektør renhold i NHO Service og Handel og Tone Hauan, regionalt verneombud for renhold i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, forteller Olsen.

Renholderen mener bransjen har en lang vei å gå.

– Det har med statusen til yrket vårt å gjøre. Det er akseptert at prisen for renhold er lavere enn andre serviceyrker. For eksempel er det greit å betale mer for en rørlegger med fagbrev enn en renholder med fagbrev.

Og avslutter:

– Vi må jobbe for at renholdere skal være stolte av jobben sin.

Kripos advarer om «enormt omfang» av arbeidslivskriminalitet. – En trussel mot velferdsstaten, sier Ap

Sjekk om din kommune har en plan for å hindre at skattepenger går til sosial dumping og svart arbeid

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse