ENIGHET: Arbeidsmandsforbundet og Byggenæringens Landsforbund (BNL) er blitt enige om et forslag til en ny avtale som regulerer lønns- og arbeidsforhold for anleggsarbeidere i private anlegg.
Sissel M. Rasmusen
Lønnsoppgjøret 2022
Anleggsarbeidere får ny lønn: Minstelønna økes med 11 kroner
Alle får 4 kroner mer i timen, og minstelønna økes med 11 kroner i timen. I tillegg forpliktes anleggsbedriftene til å legge til rette for etter- og videreutdanning av de ansatte.
merete.holtan@lomedia.no
Sent onsdag kveld, 4. mai, ble Norsk Arbeidsmandsforbund og Byggenæringens Landsforening (BNL) enige om forslag til revidert overenskomst for private anlegg for perioden 2022 til 2024.
Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere: Den ene er anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).
Den andre er overenskomst for private anlegg, med BNL som motpart, og det er anleggsarbeiderne på denne avtalen denne saken gjelder.
Anita Johansen, leder i Arbeidsmandsforbundet, er fornøyd med resultatet av forhandlingene.
– Vi har jo en tradisjon for å bli enige forhandlingsveien, og er glad vi klarte det også i år. Vi er godt fornøyd med både økninga i minstelønna og de nye bestemmelsene for å heve kompetansen i bransjen, sier Johansen til Arbeidsmanden.
Økt minstelønn
Før forhandlingene startet sa forbundssekretær Arne Presterud at nettopp en økning i minstelønna var et hovedkrav fra forbundets side.
I oppgjøret i 2020 ble partene enige om å øke minstelønna fra 210,50 per time til 220 kroner per time for 37,5 timers uke, og i mellomoppgjøret året etter ble det lagt på ytterligere 2,25 kroner til en sats på 222,25 kroner.
De aller fleste arbeidere i norske anleggsbedrifter har langt høyere lønn enn dette, da lønnsdannelsen i hovedsak skjer i lokale forhandlinger. Å heve minstelønna er likevel viktig for å sikre at arbeidere i utenlandske anleggsbedrifter får høyere lønn, noe som igjen bedrer konkurransesituasjonen for norske anleggsbedrifter.
– Minstelønna i private anlegg ligger lavt, sammenlignet med gjennomsnittet i bransjen. Den blir nok løftet. Spørsmålet er hvor mye, sier Arne Presterud før forhandlingene med BNL.
Nå har forbundet fått svaret:
Minstelønnssatsene økes fra 222,25 kroner til 233,25 kroner for den som har en arbeidstidsordning på 37,5 timers uke. Det er et påslag på 11 kroner.
4 kroner i generelt tillegg
Det generelle tillegget på 4 kroner er lagt på tarifftillegget, og gis med virkning fra 1. april i år. Dermed er det nye tarifftillegget på 34,05 kroner i timen.
Tillegget for å ha fagbrev, øker med 1 krone til 13,50, mens matpengesatsen – som fås når en blir pålagt minst to timers overtidsarbeid – øker med 6 kroner til 96 kroner.
Satsen for kilometergodtgjørelse økes med 40 øre til 2,40 kroner.
Gjennomslag for tilpassede arbeidsklær
Arbeidsmandsforbundet fikk også gjennomslag for en rekke av de endringene frontfaget tidligere har oppnådd. Blant annet gjelder dette tilpassede arbeidsklær til kvinner, med en tekstpresisering i overenskomsten på at «unisex-modeller ikke er tilfredsstillende».
Det er også kommet inn et nytt punkt om at bedriften skal stille med vernebriller med styrke til arbeidstakere som har et dokumentert behov for dette, «hvor vernebriller som benyttes utenpå ordinære briller ikke gir hensiktsmessig vern».
Høyere kompetanse
Et annet viktig krav for forbundet før forhandlingene var å sørge for bedre muligheter for anleggsarbeidere til å videre- og etterutdanne seg, så de kan henge med i teknologiutviklingen i bransjen. Her ble partene enige om åtte punkter.
Disse handler blant annet om at bedriftene i større grad skal ta inn lærlinger, at berørte arbeidstakere skal gis nødvendig opplæring når det innføres ny teknologi på arbeidsplassen og at bedrift og tillitsvalgte jevnlig skal drøfte generelle opplæringsspørsmål.
Forhandlingene: Se hele protokollen på Arbeidsmandsforbundets nettside
Mest lest
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Nå er streikeuttaket klart. Se hele lista for hvor det blir streik fra 23. mai.
Erlend Angelo, Magasinet for fag
Her kan det bli elektrikerstreik fra 23. mai
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm