JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Anleggsarbeiderne krever høyere minstelønn og bedre muligheter for etterutdanning

I dag starter lønnsforhandlingene for arbeidere i private anlegg. Norsk Arbeidsmandsforbund går ut med et krav om at arbeidsgiver skal legge til rette for å etter- og videreutdanne de ansatte.
NÅ SKAL LØNNA BESTEMMES: I dag starter forhandlingene på overenskomsten for private anlegg. Dette bildet er tatt i forbindelse med tunnelarbeid i  Seimsdalstunnelen i Årdal.

NÅ SKAL LØNNA BESTEMMES: I dag starter forhandlingene på overenskomsten for private anlegg. Dette bildet er tatt i forbindelse med tunnelarbeid i  Seimsdalstunnelen i Årdal.

Harald Nesbø

merete.holtan@lomedia.no

Et tema under meklingen i frontfaget var kompetanseheving, noe partene Fellesforbundet og Norsk Industri mener er avgjørende for en omstilling av industrien spesielt og arbeidslivet generelt.

Partene endte opp med å sende et brev til Statsministerens kontor, der de ber om at den rødgrønne regjeringen setter i gang en storstilt etter- og videreutdanningsreform.

Frontfaget regulerer lønns- og arbeidsforhold for industriarbeiderne, men oppgjøret i industrien setter en norm for tariffavtalene som skal forhandles fram i andre sektorer og bransjer.

I dag startet forhandlingene mellom Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og Byggenæringens Landsforening (BNL) om overenskomsten for private anlegg. Der vil Arbeidsmandsforbundet følge opp industriens mål om heve kompetansen i bransjen. Også anleggsarbeidere må få muligheten til å etter- og videreutdanne seg for å henge med i teknologiutviklingen, mener forbundet.

Forbundssekretær Arne Presterud i Arbeidsmandsforbundet er en av dem som setter seg rundt forhandlingsbordet i dag. Han kan ikke gå nærmere inn på hva forbundet krever av motparten når det gjelder kompetanseheving.

Innsikt: Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Økt minstelønn – for konkurransen

Hovedkravet til Arbeidsmandsforbundet er likevel å heve minstelønna for anleggsarbeiderne.

I oppgjøret i 2020 ble partene enige om å øke minstelønna fra 210,50 per time til 220 kroner per time for 37,5 timers uke, og i mellomoppgjøret året etter ble det lagt på ytterligere 2,25 kroner til en sats på 222,25 kroner.

De aller fleste arbeidere i norske anleggsbedrifter har langt høyere lønn enn dette. Årsaken er at lønnsdannelsen i hovedsak skjer i lokale forhandlinger, og man kan spørre seg: Hvorfor er det da viktig å heve minstelønna? Det er for å sikre at arbeidere i utenlandske anleggsbedrifter får høyere lønn, noe som igjen bedrer konkurransesituasjonen for norske anleggsbedrifter.

Anleggsbransjen har nemlig mesteparten av sine kontrakter med offentlig byggherrer, som er bundet av forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Denne skal sørge for at ansatte hos entreprenører og underentreprenører ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som står i landsomfattende tariffavtaler. Det gjør minstelønnssatsene i tariffavtalene viktig i kampen for anleggsbransjens framtid.

Jo høyere minstelønna er, dess mer må de utenlandske selskapene betale sine ansatte – med det resultat at utenlandske selskap får mindre mulighet til å underby norske anleggsbedrifter.

– Minstelønna i private anlegg ligger lavt sammenlignet med gjennomsnittet i bransjen. Den blir nok løftet. Spørsmålet er hvor mye, sier Arne Presterud før forhandlingene med BNL.

Tradisjon for enighet

Arbeidsmandsforbundet vil også kreve økt fagbrevtillegg for anleggsarbeiderne.

– Ellers blir det ikke så voldsomt store krav mår det gjelder økonomi, sier Arne Presterud.

Forbundssekretæren er taus når det gjelder andre tariffkrav.

– Noe må vil holde hemmelig, sier han med et smil.

Arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden har god tradisjon for å bli enige i lønnsoppgjøret for private anlegg.

– Vi pleier å komme til enighet og har håp om at det blir slik i år også. I hvert fall hvis motparten legger nok penger på bordet, sier Presterud.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse