Lønnsoppgjøret 2022
Anleggsarbeiderne krever høyere minstelønn og bedre muligheter for etterutdanning
I dag starter lønnsforhandlingene for arbeidere i private anlegg. Norsk Arbeidsmandsforbund går ut med et krav om at arbeidsgiver skal legge til rette for å etter- og videreutdanne de ansatte.
NÅ SKAL LØNNA BESTEMMES: I dag starter forhandlingene på overenskomsten for private anlegg. Dette bildet er tatt i forbindelse med tunnelarbeid i Seimsdalstunnelen i Årdal.
Harald Nesbø
merete.holtan@lomedia.no
Et tema under meklingen i frontfaget var kompetanseheving, noe partene Fellesforbundet og Norsk Industri mener er avgjørende for en omstilling av industrien spesielt og arbeidslivet generelt.
Partene endte opp med å sende et brev til Statsministerens kontor, der de ber om at den rødgrønne regjeringen setter i gang en storstilt etter- og videreutdanningsreform.
Frontfaget regulerer lønns- og arbeidsforhold for industriarbeiderne, men oppgjøret i industrien setter en norm for tariffavtalene som skal forhandles fram i andre sektorer og bransjer.
I dag startet forhandlingene mellom Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og Byggenæringens Landsforening (BNL) om overenskomsten for private anlegg. Der vil Arbeidsmandsforbundet følge opp industriens mål om heve kompetansen i bransjen. Også anleggsarbeidere må få muligheten til å etter- og videreutdanne seg for å henge med i teknologiutviklingen, mener forbundet.
Forbundssekretær Arne Presterud i Arbeidsmandsforbundet er en av dem som setter seg rundt forhandlingsbordet i dag. Han kan ikke gå nærmere inn på hva forbundet krever av motparten når det gjelder kompetanseheving.
Innsikt: Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Økt minstelønn – for konkurransen
Hovedkravet til Arbeidsmandsforbundet er likevel å heve minstelønna for anleggsarbeiderne.
I oppgjøret i 2020 ble partene enige om å øke minstelønna fra 210,50 per time til 220 kroner per time for 37,5 timers uke, og i mellomoppgjøret året etter ble det lagt på ytterligere 2,25 kroner til en sats på 222,25 kroner.
De aller fleste arbeidere i norske anleggsbedrifter har langt høyere lønn enn dette. Årsaken er at lønnsdannelsen i hovedsak skjer i lokale forhandlinger, og man kan spørre seg: Hvorfor er det da viktig å heve minstelønna? Det er for å sikre at arbeidere i utenlandske anleggsbedrifter får høyere lønn, noe som igjen bedrer konkurransesituasjonen for norske anleggsbedrifter.
Anleggsbransjen har nemlig mesteparten av sine kontrakter med offentlig byggherrer, som er bundet av forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Denne skal sørge for at ansatte hos entreprenører og underentreprenører ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som står i landsomfattende tariffavtaler. Det gjør minstelønnssatsene i tariffavtalene viktig i kampen for anleggsbransjens framtid.
Jo høyere minstelønna er, dess mer må de utenlandske selskapene betale sine ansatte – med det resultat at utenlandske selskap får mindre mulighet til å underby norske anleggsbedrifter.
– Minstelønna i private anlegg ligger lavt sammenlignet med gjennomsnittet i bransjen. Den blir nok løftet. Spørsmålet er hvor mye, sier Arne Presterud før forhandlingene med BNL.
Tradisjon for enighet
Arbeidsmandsforbundet vil også kreve økt fagbrevtillegg for anleggsarbeiderne.
– Ellers blir det ikke så voldsomt store krav mår det gjelder økonomi, sier Arne Presterud.
Forbundssekretæren er taus når det gjelder andre tariffkrav.
– Noe må vil holde hemmelig, sier han med et smil.
Arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden har god tradisjon for å bli enige i lønnsoppgjøret for private anlegg.
– Vi pleier å komme til enighet og har håp om at det blir slik i år også. I hvert fall hvis motparten legger nok penger på bordet, sier Presterud.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.