Maskinentreprenørenes forbund (MEF):
Arbeidsgiverforening får mange nye medlemmer som ønsker seg tariffavtale
Entreprenører vil ha tariffavtale for å utvide arbeidsdagen og leie inn arbeidskraft.
Sjeføkonom Stein Gunnes i Maskinentreprenørenes forening kan fortelle om medlemsvekst i arbeidsgiverforeningen. Der i samtale med Karina Veum og Jarle Roheim Håkonsen under paneldebatten på ANorsk Arbeidsmandsforbunds landsmøte
Øyvind Aukrust
torgny@lomedia.no
– Vi får stadig henvendelser fra arbeidsgivere som vil ha tariffavtaler, sa Stein Gunnes fra Maskinentreprenørenes forbund (MEF) under panledebatten på Arbeidsmandsforbundets landsmøte torsdag.
Debatten avsluttet en formiddag der forbundet prøvde å se inn i framtida. Et av punktene som forsamlingen var innom var organisering, og sjeføkonom Gunnes fra arbeidsgiverne kunne fortelle at forbundet har stor pågang fra bedrifter som ønsker å få opprettet en tariffavtale.
p
På store anlegg
– Vi ser det først og fremst i forbindelse med de store anleggene. Alle de store entreprenørene har tariffavtale. Det gjør at de kan opprette skiftordninger med lengre arbeidsdager. For at underentreprenørene skal kunne ha den samme skiftordningen er de nødt til å ha en tariffavtale, sier Gunnes.
Han gir en del av æren for dette til Statens Vegvesen som har begynt å sette strengere krav, og følge nøyere opp kravene til tariffavtale.
– Det holder ikke lenger bare å ha inngått en eller annen avtale med en lokal tillitsvalgt. Det er nødvendig å inngå en tariffavtale med en fagforening med innstillingsrett, sier Gunnes.
Det er særlig i forbindelse med de store anleggene at det er aktuelt. I Nedre Telemark og Agder har det vært mange uorganiserte bedrifter. I forbindelse med utbyggingen av E18 har MEF fått flere medlemmer.
Fagforeningsfradrag
– Men det er nok at bedriftene melder seg inn. Det må vel være fagorganiserte blant de ansatte også?
– Ja, og der har Arbeidsmandsforbundet en jobb å gjøre. Dessuten burde Stortinget se på fagforeningsfradraget. Det er mange unge som synes medlemskontingenten er svært høy. Kontingenten til Arbeidsmandsforbundet er på 1,6 prosent. Mange som jobber på anlegg har inntekter opp mot 600.000 til 700.000 kroner i året. Da blir kontingenten opp mot 10.000 kroner i året, og for mange er det veldig mange penger, sier Gunnes.
Han forteller også at det er flere av hans medlemmer som betaler fagforeningskontingenten for sine ansatte. På den måten kan de få den samme arbeidstidsordningen som hovedentreprenøren.
Innleie av arbeidskraft
– Fra 1. januar ble lovverket strammet inn når det gjelder innleie av arbeidskraft. For å kunne leie inn stilles det også krav om at bedriften skal ha tariffavtale med en fagforening med innstillingsrett. Har dere fått noen som har meldt seg inn på grunn av det?
– Det begynner å komme. Spesielt mindre entreprenører som har problemer med å ta toppene har behov for innleie, og da må de ha tariffavtale.
Gunnes understreker at det er fint med et strengt regelverk, men det må etterleves og kontrolleres slik at det blir konkurranse på like vilkår.
p
Money talks
– Også sanksjoner. Det holder ikke med skjenn, det må ilegges bøter. Det er et språk bedriftene forstår, sier Gunnes.
– Det har kommet inn flere og flere utenlandske entreprenører i Norge. Mange av dem oppretter norske underavdelinger som melder seg inn hos oss for å få tariffavtaler og dermed kunne ha lange arbeidsdager.
Han medgir at det ikke er alle utenlandske entreprenører som skjønner det norske systemet, at det er nødvendig med voksenopplæring for å skjønne den norske kulturen og lovverket.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.