Framtid?: Har de unge noen framtid i anleggsbransjen? Hovedtillitsvalgt i anleggsavdelingen i Skanska, Jan Åge Vik, roper varsko. Bildet er fra Yrkes-NM for lærlinger i fjor.
Illustrasjonsfoto: Erlend Angelo
Hvordan kan vi stoppe sosial dumping i anleggsbransjen?
Den norske anleggsarbeideren kan snart være historie
Jeg ser en bransje som smuldrer opp.
Vi som i generasjoner har arbeidet for en anstendig lønn for anleggsarbeidere og for anstendige bo- og arbeidsforhold ser at det vi har bygget opp – nå står i fare å bli revet ned.
De nye aktørene kjenner ikke norske forhold
Anleggsbransjen er i stor forandring. Det kommer stadig nye aktører inn for å søke lykken i vår næring. Dette er både norske og utenlandske firma, men felles for de fleste er at arbeiderne ikke snakker norsk eller har kunnskap om lønns- og arbeidsvilkår i norsk lovgivning.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Anleggsarbeiderne har bygget landet
Jeg har selv vært en del av bransjen siden midten av syttitallet og har vært med på en fantastisk reise. Der jeg har hatt muligheten til å reise landet rundt og vært med å bygge opp landet til det det er i dag. Alt fra veier, broer, tunneler, kraftanlegg og de store landbaserte anleggene for oljeindustrien. På denne reisen har jeg også møtt utrolig mange hyggelige og dyktige mennesker. Jeg har ikke angret en dag på det valget jeg tok. Men om jeg hadde hatt barn selv, så ville jeg nok ikke anbefalt dem å begynne i anleggsbransjen, slik min far anbefalte meg. Den utviklingen jeg ser i bransjen nå gjør at jeg snart ikke kan gi en slik anbefaling lenger.
Offentlig sektor må gripe inn
Jeg ser en bransje som smuldrer opp. Jeg ser at offentlige byggherrer ikke følger opp sitt ansvar og at Arbeidstilsynet ikke har midler eller evner til å avdekke ulovligheter.
Jeg ser at de nye aktørene er meget kreative i hvordan de løser problemet med å ta ned kostnadene som anstendig lønns – og arbeidsforhold medfører.
• Noen eksempler på kreative løsninger for å få ned slike kostnader.
• Tegner ikke yrkesskadeforsikring for sine ansatte.
• Legger ikke til rette for å ha en bedriftshelsetjeneste.
• Verneombud som ikke får nødvendig opplæring.
• Et godt fungerende verneapparat er en uting.
• Godkjent innarbeidingsordning
Dette er noen av kravene som ligger til grunn i arbeidsmiljøloven som i utgangspunktet alle virksomheter skal følge.
Dette er enkle ting for en byggherre å kontrollere og følge opp enten vi snakker om hovedentreprenøren eller underentreprenøren.
Arbeidstilsynet og tariffavtalene
Og hvor er Arbeidstilsynets kontroll av at disse reglene følges?
Så har vi en tariffavtale som partene i arbeidslivet har utformet gjennom vel 100 år som er en rettesnor på hvordan vi vil ha det i bransjen. De nye aktørene tar i liten grad del i disse retningslinjene. Utenlandsk arbeidskraft har heller ingen kunnskap på hva de har krav på. Dette på grunn av at de ikke snakker eller leser norsk. Selvsagt utnyttes dette av arbeidsgiverne.
Vet alle hva de nye selskapene gjør?
Her er noen eksempler på hva de gjør:
• De får minstelønn (170,- kr. pr. time), men må betale 1/3 av lønna tilbake til arbeidsgiver i kontanter. Hvis ikke blir det ingen retur til Norge.
• Det betales ikke for overtid (flat lønn), og ikke noe tillegg for skiftarbeid.
• Ingen opplæringsbedrift.
• Ingen dekning av arbeidsreise.
• Må selv dekke boutgifter.
Det siste punktet ønsker jeg å forklare noe mer om. For det har vært slik at når vi har reist landet rundt på forskjellige anlegg så har bedriften rigget til brakker og kantine, slik at vi både har fått i oss god mat og har en plass å sove.Slike ordninger er mange av de nye aktørene ikke interessert i for sine anleggsarbeidere. De går ut i markedet i nærområdet og leier hus og leiligheter for å losjere dem der. De kaller dem dermed for bosatt og overfører alle utgifter til de ansatte for kost- og losji og hjemreiser. Disse aktørene benytter da husleien som regulering av lønn. På denne måten sitter utenlandsk arbeidskraft igjen med netto timelønn fra 50 til 60 kroner.
Jobber seks uker i strekk
Og i neste omgang oppleves det at disse arbeidsgivere sender søknad til Arbeidstilsynet om å få lov til å gå en innarbeidingsordning (6 uker jobb og 2 uker fri). Da heter det at de ansatte er bosatt i sitt hjemland og ønsker å ha muligheten til lengre perioder hjemme hos sine familier.
Hvis seriøse norske entreprenører skal konkurrere mot slike aktører som nevnt over, har vi ingen muligheter til å overleve slik vi driver i dag. Da må norske entreprenører omstille seg til slik markedet vil ha det, for det er pengene som rår. Her må offentlige myndigheter og byggherrer komme på banen med å sette krav, ikke bare fine ord som ikke blir etterlevd.
Vil den norske modellen overleve?
Jeg håper for næringen at det offentlige som bestillere og ansvarlige for oppfølging av lover og forskrifter legger forholden til rette for like konkurransevilkår slik at vi fortsatt kan være med på å videreutvikle samfunnet og den norske modellen fremover. Ellers vil den norske anleggsarbeider som har vært en god bidragsyter til bosettingen i distrikts Norge og til samfunnets velferdsutvikling - være historie.
Jan Åge Vik
Hovedtillitsvalgt i anleggsavdelingen
Skanska Norge A/S
• Les også: Anita (21) må jobbe til hun er 75 år
• Les også: Slik unngår du AFP-smellen
• Les også: Piloter og kabinpersonale til sak mot Norwegian
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Elektriker Lea Erlandsen er kåret til Norges hyggeligste håndverker og Norges hyggeligste elektriker.
Knut Viggen