JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
INGEN ENIGHET: Forrige uke møtte Arbeidsmandsforbundet Youngstorvet Vertskap hos Riksmekleren, uten av det ble enighet om å inngå tariffavtale. Delegasjonen fra forbundet var (fra venstre): Geir Gamborg-Nielsen, distriktssekretær i NAF avdeling 2 Oslo/Akerhus, forbundssekretær Terje Mikkelsen og tillitsvalgt Bobby.

INGEN ENIGHET: Forrige uke møtte Arbeidsmandsforbundet Youngstorvet Vertskap hos Riksmekleren, uten av det ble enighet om å inngå tariffavtale. Delegasjonen fra forbundet var (fra venstre): Geir Gamborg-Nielsen, distriktssekretær i NAF avdeling 2 Oslo/Akerhus, forbundssekretær Terje Mikkelsen og tillitsvalgt Bobby.

Leif Kirknes

Dørvaktenes kamp for tariffavtale tilspisser seg:

Dørvakt-selskap truer med å legge ned hvis ansatte ikke trekker krav om tariffavtale

Dørvaktenes arbeidsgiver Youngstorvet Vertskap nekter å innfri vekternes krav om tariffavtale. Nå lokker selskapet med høyere lønn som alternativ til tariffavtale, og truer med kortere vakter eller styrt avvikling.19.01.2017
14:39
23.01.2017 14:17

ane.borrud@lomedia.no

Dørvaktene i i Youngstorvet Vertskap krever tariffavtale for å få ordnede lønns- og arbeidsvilkår. Men ledelsen i selskapet vil ikke skrive under på vekteroverenskomsten og truer med å legge nede selskapet. I så fall vil alle dørvaktene miste jobben.

Dørvaktene er opptatt av lønn og innflytelse:

– Vi ønsker å ha en lønn som anerkjenner den jobben vi gjør. Men det aller viktigste for oss er medbestemmelse. De ansatte har så mye kompetanse og erfaring, at det er helt naturlig at vi skal få være med å utforme dette selskapet til det bedre, sier nestleder i klubben, Bobby.

Få nyhetsbrev fra Arbeidsmanden

– Vekteroverenskomsten for dyr

Youngstorvet Vertskap vil ikke undertegne på Vekteroverenskomsten. Selskapet mener lønnstilleggene for natt- og helgearbeid blir for høye. I pressemeldingen skriver selskapet at Vekteroverenskomsten i for liten grad er tilpasset nisjen for dørvakter.

– Vekteroverenskomsten påfører dørvaktselskaper høye priser som følge av høye tillegg i timelønn på de tidspunktene hvor vi har vår kjernetid. Dette gjør at dørvaktselskaper som er regulert i Vekteroverenskomsten ikke kan tilby konkurransedyktige priser i dagens marked, skriver selskapet i en pressemelding 13. januar.

Terje Mikkelsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, rister på hodet.

– Vekteroverenskomsten er moderat når det gjelder lønn. Ved mellomoppgjøret i 2015 ble lavlønnstillegget utløst. Og tilleggene for å jobbe helg og natt er blant de laveste sammenlignet med andre tariffavtaler. Det skulle bare mangle at ikke disse vekterne skal få en kompensasjon for å jobbe natt og helg. Det faller på sin egen urimelighet, sier han.

I vekteroverenskomsten gir arbeid utført mellom klokka 21:00 og 06:00 et natt-tillegg på 26 kroner i timen, mens arbeid lørdager fra klokka 18.00 til mandag klokka 06.00 gir et helgetillegg på 46 kroner i timen.

Følg Arbeidsmanden på Facebook

Styrt avvikling?

Ifølge Youngstorvet Vertskap kan en konsekvens av høye tillegg for dørvakter på kvelds- og natterstid, være at bedriften ikke lenger vil være liv laga.

– Det følger naturlig at når selskapet ikke lenger er konkurransedyktig, så er driftsgrunnlaget ikke tilstede. Etter aksjeloven vil selskapet drive ulovlig i det vi driver for kreditors regning, skriver styrelder Stefan Jansen i en e-post til Arbeidsmanden.

Ifølge styrelderen har bedriften to alternativert: En styrt avvikling med kontroll og god oppfølging av de uorganiserte ansatte, eller en konkurs etter en ukjent mengde med tid.

– Når vi ikke lenger kontrollerer utfallet av en situasjon er det naturlig for oss å ivareta våre ansatte på best mulig måte og derfor ser vi på en styrt avvikling som det beste alternativet, skriver han.

Terje Mikkelsen synes dette er hårreisende utspill.

– De spiller et veldig høyt spill for å få de ansatte til å trekke kravet om tariffavtale, oppsummerer forbundssekretæren.

Lover høyere lønn som alternativ

Youngstorget Vertskap har nå kommet med et lønnstilbud til de ansatte, som et alternativ til tariffavtale. Etter det Arbeidsmanden erfarer, er det snakk om rundt 10 kroner per time.

– Dette er en velkjent taktikk for å stoppe krav om tariffavtale. Hvis de eventuelt får 10 kroner nå, er dørvaktene like langt neste år. Uten tariffavtale vil de ikke følge lønnsutviklingen i overenskomsten videre. Vekterne vil ikke få noe medbestemmelsesrett, og ved neste lønnsregulering vil det bli samme fighten, mener Mikkelsen.

Stefan Jansen bekrefter at bedriften har lagt fram et lønnstilbud.

– Det stemmer at vi har lagt frem et lønnstilbud til våre ansatte. Detaljene i den vil vi gjerne få lov til å diskutere med dem først, skriver han.

Dørvakter villige til å streike for tariffavtale

Truer med kortere vakter

«Vi mener at Vekteroverenskomsten ikke er det mest gunstige for våre ansatte, ei heller for bedriften. Youngstorvet Vertskap har kjempet for å sørge for at våre ansatte skal ha en anstendig lengde på skiftene de jobber, men dette arbeidet og denne verdien faller bort ved en eventuell inngåelse av Vekteroverenskomsten. En del av vårt tilbud til våre ansatte er lengre gjennomsnittlig arbeidstid enn overenskomsten krever», skriver Youngstorvet Vertskap i pressemeldingen.

I e-posten til Arbeidsmanden forklarer Jansen nærmere hva selskapet mener:

– Vekteroverenskomsten setter en minste skiftlengde til tre timer. Youngstorvet Vertskap har kontraktsfestet med sine kunder en minstetid per skift på fem timer. Dette kan vi opprettholde ved en lokal avtale, men hvis Vekteroverenskomsten regulerer dette vil skiftlengdene bli kortere, slik det legges opp til i overenskomsten.

Forbundet avviser påstander

Ifølge Terje Mikkelsen er dette bare tull.

– Det står i vekteroverenskomsten at en vakt som er kortere enn 3 timer, betraktes som 3 timers tjeneste. Det er for å sikre et viss minimumsnivå på vaktene. Det er dette Youngstorget Vertskap har hengt seg opp i. Dersom vekterne står på sitt krav om tariffavtale, truer de med at de kun skal få minimumet på 3 timers-vakter.

Han mener denne argumentasjonen er å snu overenskomsten på hodet.

– Dette er en sikkerhetsventil for at vekterne skal få lange nok vakter, ikke normen på hvor lenge vakter skal være. Jeg synes det er utidig av Youngstorvet Vertskap. Jeg skjønner at de bruker ethvert pressmiddel de har for å unngå å inngå tariffavtale, slår Mikkelsen fast.

Bobby som er tillitsvalgt for de ansatte, støtter Mikkelsen.

– Vi er selvfølgelig helt uenig i denne tolkningen av tariffavtalen, og hvis dette er skremselspropaganda, da er det ganske stakkarslig, sier han.

Vil ha egen dørvaktoverenskomst

Youngstorvet Vertskap vil ikke skrive under på vekteroverenskomsten, men sier i pressemelding at de er svært positive til å utvikle en dørvaktoverenskomst, og at de gjerne vil gå i dialog med Virke og LO rundt dette.

Det synes ikke Terje Mikkelsen er en god ide.

– Da vekteroverenskomsten ble etablert i 1932, var den for nattevakter. Den har utviklet seg gjennom alle disse årene, og tatt opp i seg utviklingen i vaktbransjen. Det er fullt mulig å tilpasse alle nisjer til vekteroverenskomsten, også for dørvaktene.

Står på kravet

I ettermiddag har Youngstorvet Vertskap innkalt til allmøte for de ansatte. Bobby forventer at bedriften vil fortsette med samme linje, skremme med at bedriften ikke har råd til tariffavtale, at vekteroverenskomsten ikke passer for dørvaktene - og gå ut høyt på banen med det nye lønnstilbudet.

– Vi kommer på møtet, vi lytter og vi er åpne for dialog. Foreløpig starter streiken den 27. januar. Men vi håper bedriften endrer mening og signerer avtalen.

For det er en ting bedriftens tilbud til de ansatte ikke gir: Medbestemmelsesretten som er regulert i overenskomstens del 1, Hovedavtalen.

– Så lenge vi ikke har noen tariffavtale, har vi ingen innflytelse. Medbestemmelse er det aller viktigste for oss, avslutter Bobby.

LES OGSÅ:

Dørvaktene fikk ikke tariffavtale. Stor fare for streik

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.01.2017
14:39
23.01.2017 14:17Mest lest

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Yngvil Mortensen

16 år er gått siden Elin (38) kom inn i Nav-systemet. Hun er fortsatt ikke ferdig

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape gullkantet pensjon

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

Cathrine Kahrs

«Amir» vil jobbe, men får ikke lov

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Per Flakstad

Hun ble nektet foreldrepermisjon med lønn. Slik gikk det da Fagforbundet og LO tok saken

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Jan-Erik Østlie

Alle får pensjon fra første krone neste år, ifølge Tajik

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

colourbox

Her ser du hvor mye feriepenger du kan få sommeren 2022 hvis du har vært permittert eller arbeidsløs i år

Alt i alt trappet Arbeidsmandsforbundet opp streiken åtte ganger.

Alt i alt trappet Arbeidsmandsforbundet opp streiken åtte ganger.

Jan-Erik Østlie

Vekterne streiket for å komme ut av lavlønnsfella. Slik er status ett år etter


Flere saker