JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dørvaktenes kamp for tariffavtale tilspisser seg:

Dørvakt-selskap truer med å legge ned hvis ansatte ikke trekker krav om tariffavtale

Dørvaktenes arbeidsgiver Youngstorvet Vertskap nekter å innfri vekternes krav om tariffavtale. Nå lokker selskapet med høyere lønn som alternativ til tariffavtale, og truer med kortere vakter eller styrt avvikling.
INGEN ENIGHET: Forrige uke møtte Arbeidsmandsforbundet Youngstorvet Vertskap hos Riksmekleren, uten av det ble enighet om å inngå tariffavtale. Delegasjonen fra forbundet var (fra venstre): Geir Gamborg-Nielsen, distriktssekretær i NAF avdeling 2 Oslo/Akerhus, forbundssekretær Terje Mikkelsen og tillitsvalgt Bobby.

INGEN ENIGHET: Forrige uke møtte Arbeidsmandsforbundet Youngstorvet Vertskap hos Riksmekleren, uten av det ble enighet om å inngå tariffavtale. Delegasjonen fra forbundet var (fra venstre): Geir Gamborg-Nielsen, distriktssekretær i NAF avdeling 2 Oslo/Akerhus, forbundssekretær Terje Mikkelsen og tillitsvalgt Bobby.

Leif Kirknes

ane.borrud@lomedia.no

Dørvaktene i i Youngstorvet Vertskap krever tariffavtale for å få ordnede lønns- og arbeidsvilkår. Men ledelsen i selskapet vil ikke skrive under på vekteroverenskomsten og truer med å legge nede selskapet. I så fall vil alle dørvaktene miste jobben.

Dørvaktene er opptatt av lønn og innflytelse:

– Vi ønsker å ha en lønn som anerkjenner den jobben vi gjør. Men det aller viktigste for oss er medbestemmelse. De ansatte har så mye kompetanse og erfaring, at det er helt naturlig at vi skal få være med å utforme dette selskapet til det bedre, sier nestleder i klubben, Bobby.

Få nyhetsbrev fra Arbeidsmanden

– Vekteroverenskomsten for dyr

Youngstorvet Vertskap vil ikke undertegne på Vekteroverenskomsten. Selskapet mener lønnstilleggene for natt- og helgearbeid blir for høye. I pressemeldingen skriver selskapet at Vekteroverenskomsten i for liten grad er tilpasset nisjen for dørvakter.

– Vekteroverenskomsten påfører dørvaktselskaper høye priser som følge av høye tillegg i timelønn på de tidspunktene hvor vi har vår kjernetid. Dette gjør at dørvaktselskaper som er regulert i Vekteroverenskomsten ikke kan tilby konkurransedyktige priser i dagens marked, skriver selskapet i en pressemelding 13. januar.

Terje Mikkelsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, rister på hodet.

– Vekteroverenskomsten er moderat når det gjelder lønn. Ved mellomoppgjøret i 2015 ble lavlønnstillegget utløst. Og tilleggene for å jobbe helg og natt er blant de laveste sammenlignet med andre tariffavtaler. Det skulle bare mangle at ikke disse vekterne skal få en kompensasjon for å jobbe natt og helg. Det faller på sin egen urimelighet, sier han.

I vekteroverenskomsten gir arbeid utført mellom klokka 21:00 og 06:00 et natt-tillegg på 26 kroner i timen, mens arbeid lørdager fra klokka 18.00 til mandag klokka 06.00 gir et helgetillegg på 46 kroner i timen.

Følg Arbeidsmanden på Facebook

Styrt avvikling?

Ifølge Youngstorvet Vertskap kan en konsekvens av høye tillegg for dørvakter på kvelds- og natterstid, være at bedriften ikke lenger vil være liv laga.

– Det følger naturlig at når selskapet ikke lenger er konkurransedyktig, så er driftsgrunnlaget ikke tilstede. Etter aksjeloven vil selskapet drive ulovlig i det vi driver for kreditors regning, skriver styrelder Stefan Jansen i en e-post til Arbeidsmanden.

Ifølge styrelderen har bedriften to alternativert: En styrt avvikling med kontroll og god oppfølging av de uorganiserte ansatte, eller en konkurs etter en ukjent mengde med tid.

– Når vi ikke lenger kontrollerer utfallet av en situasjon er det naturlig for oss å ivareta våre ansatte på best mulig måte og derfor ser vi på en styrt avvikling som det beste alternativet, skriver han.

Terje Mikkelsen synes dette er hårreisende utspill.

– De spiller et veldig høyt spill for å få de ansatte til å trekke kravet om tariffavtale, oppsummerer forbundssekretæren.

Lover høyere lønn som alternativ

Youngstorget Vertskap har nå kommet med et lønnstilbud til de ansatte, som et alternativ til tariffavtale. Etter det Arbeidsmanden erfarer, er det snakk om rundt 10 kroner per time.

– Dette er en velkjent taktikk for å stoppe krav om tariffavtale. Hvis de eventuelt får 10 kroner nå, er dørvaktene like langt neste år. Uten tariffavtale vil de ikke følge lønnsutviklingen i overenskomsten videre. Vekterne vil ikke få noe medbestemmelsesrett, og ved neste lønnsregulering vil det bli samme fighten, mener Mikkelsen.

Stefan Jansen bekrefter at bedriften har lagt fram et lønnstilbud.

– Det stemmer at vi har lagt frem et lønnstilbud til våre ansatte. Detaljene i den vil vi gjerne få lov til å diskutere med dem først, skriver han.

Dørvakter villige til å streike for tariffavtale

Truer med kortere vakter

«Vi mener at Vekteroverenskomsten ikke er det mest gunstige for våre ansatte, ei heller for bedriften. Youngstorvet Vertskap har kjempet for å sørge for at våre ansatte skal ha en anstendig lengde på skiftene de jobber, men dette arbeidet og denne verdien faller bort ved en eventuell inngåelse av Vekteroverenskomsten. En del av vårt tilbud til våre ansatte er lengre gjennomsnittlig arbeidstid enn overenskomsten krever», skriver Youngstorvet Vertskap i pressemeldingen.

I e-posten til Arbeidsmanden forklarer Jansen nærmere hva selskapet mener:

– Vekteroverenskomsten setter en minste skiftlengde til tre timer. Youngstorvet Vertskap har kontraktsfestet med sine kunder en minstetid per skift på fem timer. Dette kan vi opprettholde ved en lokal avtale, men hvis Vekteroverenskomsten regulerer dette vil skiftlengdene bli kortere, slik det legges opp til i overenskomsten.

Forbundet avviser påstander

Ifølge Terje Mikkelsen er dette bare tull.

– Det står i vekteroverenskomsten at en vakt som er kortere enn 3 timer, betraktes som 3 timers tjeneste. Det er for å sikre et viss minimumsnivå på vaktene. Det er dette Youngstorget Vertskap har hengt seg opp i. Dersom vekterne står på sitt krav om tariffavtale, truer de med at de kun skal få minimumet på 3 timers-vakter.

Han mener denne argumentasjonen er å snu overenskomsten på hodet.

– Dette er en sikkerhetsventil for at vekterne skal få lange nok vakter, ikke normen på hvor lenge vakter skal være. Jeg synes det er utidig av Youngstorvet Vertskap. Jeg skjønner at de bruker ethvert pressmiddel de har for å unngå å inngå tariffavtale, slår Mikkelsen fast.

Bobby som er tillitsvalgt for de ansatte, støtter Mikkelsen.

– Vi er selvfølgelig helt uenig i denne tolkningen av tariffavtalen, og hvis dette er skremselspropaganda, da er det ganske stakkarslig, sier han.

Vil ha egen dørvaktoverenskomst

Youngstorvet Vertskap vil ikke skrive under på vekteroverenskomsten, men sier i pressemelding at de er svært positive til å utvikle en dørvaktoverenskomst, og at de gjerne vil gå i dialog med Virke og LO rundt dette.

Det synes ikke Terje Mikkelsen er en god ide.

– Da vekteroverenskomsten ble etablert i 1932, var den for nattevakter. Den har utviklet seg gjennom alle disse årene, og tatt opp i seg utviklingen i vaktbransjen. Det er fullt mulig å tilpasse alle nisjer til vekteroverenskomsten, også for dørvaktene.

Står på kravet

I ettermiddag har Youngstorvet Vertskap innkalt til allmøte for de ansatte. Bobby forventer at bedriften vil fortsette med samme linje, skremme med at bedriften ikke har råd til tariffavtale, at vekteroverenskomsten ikke passer for dørvaktene - og gå ut høyt på banen med det nye lønnstilbudet.

– Vi kommer på møtet, vi lytter og vi er åpne for dialog. Foreløpig starter streiken den 27. januar. Men vi håper bedriften endrer mening og signerer avtalen.

For det er en ting bedriftens tilbud til de ansatte ikke gir: Medbestemmelsesretten som er regulert i overenskomstens del 1, Hovedavtalen.

– Så lenge vi ikke har noen tariffavtale, har vi ingen innflytelse. Medbestemmelse er det aller viktigste for oss, avslutter Bobby.

LES OGSÅ:

Dørvaktene fikk ikke tariffavtale. Stor fare for streik

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse