Anleggsarbeidere i NVE
Eksperter på ras, flom- og kvikkleiresikring kan miste jobben
– Helt på trynet, sier Frank Toks i Arbeidsmandsforbundet om at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vurderer å legge ned sin egen anleggsenhet.
– Tenk på all kompetansen som blir borte. Det er de dyktigste maskinførerne i Norge det er snakk om, sier Stein Torbjørn Larsen.
Emmie Olivia Kristiansen
Saken oppsummert
camilla.yndestad@lomedia.no
Skru klokka tilbake til 30.desember 2020. På Gjerdrum utenfor Oslo går det et stort kvikkleireskred.
Ti menneskeliv går tapt, og mange må evakueres fra hjemmene sine.
I sikringsarbeidet som følger, blir NVE Anlegg koblet på. Dette er en egen anleggsenhet i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
De har spisskompetanse på flomsikring, kvikkleiresikring og ras, og rykker ut ved akuttsituasjoner – over hele landet.
Men nå vil NVE legge ned sin egen anleggsenhet.
– Om du ser på hvordan naturen er i dag – det blir våtere og villere – så klarer jeg ikke å skjønne at anleggsenheten skal legges ned. De burde heller ansatt flere, sier Stein Torbjørn Larsen, som er hovedtillitsvalgt for medlemmene i Norsk Arbeidsmandsforbund i NVE Anlegg.
Leirskredet: Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Basert på gammel rapport
Allerede i i 2016 ba Olje- og energidepartementet NVE utrede konsekvensene av å legge ned anleggsenheten. De hyret inn et konsulentselskap ved navn Menon Economics, som forfattet en rapport med funnene.
Selv om det ikke endte med nedleggelse, ble NVE Anlegg likevel redusert, via naturlige avganger. Når noen sluttet, ble det ikke ansatt nye. Fra 35 anleggsarbeidere er de i dag bare 14.
Hovedtillitsvalgt Larsen forteller at han rett før påske fikk en melding fra NVE om at de ville ha et fortrolig møte med ham.
Der kom det fram at NVE vurderte å fase ut anleggsenheten over en femårsperiode.
– De begrunnet det hele med Menon-rapporten som nå nærmer seg ti år gammel, sier hovedtillitsvalgt Larsen.
NVE: – Nærmer seg et kritisk nivå
Direktør for skred- og vassdragsavdelinga i NVE, Brigt Samdal, legger ikke skjul på at omstillingen har ført til at virksomheten over år er sterkt redusert.
– Dagens størrelse på NVEs anleggsvirksomhet nærmer seg et kritisk nivå for hva som er hensiktsmessig å opprettholde og drifte, sier Samdal.
Samtidig forventer han at det vil bli enda færre prosjekter å utføre for NVE Anlegg i tiden fremover.
Kommunene kan be NVE om støtte til for eksempel sikring av ras og kvikkleire, men nå må prosjektene som det søkes støtte til være over 10 millioner kroner.
Det kommer fram i NVEs tildelingsbrev fra Eneregidepartementet, som er NVEs overordnede, for 2025.
– Allerede i dag er det utfordrende å ha tilstrekkelig mange prosjekt for å fylle kapasiteten som den begrensede anleggsvirksomheten har. Ved å fortsette som i dag vil det også bli utfordrende å ivareta de ansatte på en god måte, sier direktør Samdal.
Han trekker fram at oppdragsmengden vil avta og at det igjen vil føre til en lite forutsigbar arbeidssituasjon for de ansatte.
Det vil også være utfordrende å opprettholde et godt fag- og arbeidsmiljø med så få ansatte.
– NVE vurderer at den beste løsningen vil være å fase ut NVEs anleggsvirksomhet gjennom en åpen og forutsigbar prosess der de ansatte skal ivaretas på en god måte. En utfasing av NVEs anleggsvirksomhet skje i løpet av en femårsperiode, sier han.
– Vil ikke bli billigere å legge oss ned
Stein Torbjørn Larsen har selv lest rapporten fra 2016, og trekker fram flere ting i den som han mener ikke stemmer lenger.
Blant annet punktet om at private aktører utfører lignende oppdrag som NVE Anlegg.
– Ingenting av det vi gjør berører eller kan sammenlignes med det private entreprenører gjør. Vi er heller ingen trussel for privat næringsliv. Alt det vi holder på med er så spesialisert, sier Larsen.
Han forteller at han selv har vært sendt ut på flere flomoppdrag, det siste nå i vinter, i Saltdalselva i Nordland, der det var en stor ispropp som måtte håndteres.
– Det var ingen private entreprenører som ville gjøre den jobben. Når du skal åpne en ispropp må det gjøres av fagfolk som kan det og som er dyktige til det, sier Larsen.
Selv mener han at det ikke vil bli billigere å sette beredskapsoppdragene til NVE Anlegg ut til private entreprenører.
– Menon-rapporten sier også at det ikke vil bli billigere å legge oss ned. Dermed er det ikke noe kostnadsspørsmål. Tenk på all kompetansen som blir borte. Det er de dyktigste maskinførerne i Norge det er snakk om, de som har spisskompetanse på flom og skred.
– Helt på trynet
Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Frank Toks, er tydelig på hva han mener om NVEs beslutning om å fase ut anleggsvirksomheten:
– Jeg synes det er helt på trynet. De har en kompetanse som ingen andre har. Å satse på at entreprenører skal besitte den kunnskapen NVE Anlegg har – de er første inne i ras, og når det er naturhendelser med flom – da må de tro om igjen, sier Toks.
Han er tydelig på at kompetansen i NVE Anlegg må opprettholdes, spesielt med tanke på klimaendringene som allerede har bidratt til flere naturkatastrofer.
– Om du bygger ned kompetansen, da mister du den. Vi har fryktet en nedbygging, og nå har vi fått det bekreftet. Jeg synes det er helt feil, sier Toks, som nå skal prøve å få til et møte med Energidepartementet, som er NVEs overordnede, om saken.
Gir ikke opp
Stein Torbjørn Larsen har den siste tiden drevet med sikringsarbeid etter et kvikkleireskred i Brennelv i Finnmark.
Etter at det i vinter ble varslet at det kunne gå enda et ras, ble Larsen og kollegaene i NVE Anlegg tilkalt for å erosjonssikre og kjøre bort stein på området.
Han forteller om en avdeling med lav turnover, og en kompetanse som har gått i arv fra de eldre maskinførerne til de som nettopp har begynt.
Selv har han vært ansatt i NVE Anlegg siden 1998.
Om han vil få nye kollegaer å lære opp, er han usikker på, men som hovedtillitsvalgt skal han kjempe videre. Slaget er enda ikke tapt, mener han.
– Direktørene skal møtes den 26. mai for å fatte beslutning. Og så har vi fem år på oss til å argumentere, forteller han.

Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Nå: 0 stillingsannonser