Lønnstillegg:
Flere tunnelarbeidere får 10 kroner ekstra i timen
Ikke bare tunneldrivere skal få tunneltillegget. Nå har Arbeidsmandsforbundet og MEF blitt enige om at alle som jobber i tunnel skal få dette tillegget.
Alle i tunnel: Denne karen som jobber i stuffen fikk 10 kroner i tunnel-tillegg allerede i 2016. Arbeidsmandsforbundet og MEF har nå er blitt enige om at tunneltillegget skal gjelde for alle som jobber i tunnel.
Øyvind Aukrust
Saken oppsummert
ane.borrud@lomedia.no
Hvis du nå lurer på om årets forhandlinger i mellomoppgjøret mellom Norsk Arbeidsmandsforbund og MEF (Maskinentreprenørenes Forbund) har gått deg hus forbi, så har det ikke det. Årets forhandlinger mellom partene starter i morgen, 24. april.
10-kroners tillegget som vi her skriver om er et resultat av fjorårets hovedoppgjør. Og det gjelder for dem som jobber i en bedrift som er omfattet av anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører. I overkant av 5.000 medlemmer i Arbeidsmandsforbundet er omfattet av denne overenskomsten. Jobber du i en bedrift som går på overenskomsten for private anlegg, som er en avtale mellom Arbeidsmandsforbundet/LO og BNL (Byggenæringens Landsforening )/NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon), så gjelder ikke denne lønnsøkningen deg.
p
Tunneltillegg til alle i tunnel
I protokollen fra tariff-forhandlingene mellom Arbeidsmandsforbundet og MEF i 2018, står det at «Det skal utredes en tekst som presiserer omfanget av arbeid under dagen, og som gir grunnlag for tillegg på kr 10 per arbeidet time. Dette skal fastsettes i en protokoll som legges fram innen 1. mars 2019. Tillegget skal ha virkning fra 1.5.2019.».
Først en forklaring til dere som ikke jobber i gruve eller tunnel: Stuffen er den innerste veggen i en gruvegang eller tunnel, der man borer eller sprenger seg videre inn i fjellet.
Så: Er du tunneldriver og jobber innerst i stuffen, da får du ikke 10 kroner ekstra på den lønna du har i dag. Det tillegget fikk du allerede i 2016. Det partene nå er blitt enige om, det er at tunneltillegget skal gjelde for alle som jobber i tunnel, det vil si også for annet arbeid enn på stuff.
– Det kan for eksempel være grøftearbeid og veioppbygging inne i tunnel. Eller det kan være etterarbeid med å montere betongelementer langs tunneltak og vegger. Eller det kan være rehabilitering av tunneler, forklarer forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Steinar Rindhølen.
Enten fra 2019 eller 2020
Og jobber du på et prosjekt der kontrakten ble skrevet under før 1. mai i år, så må du vente til neste år med å etterlyse pengene.
For partene ble også enige om at:
• Arbeidstakere som jobber i tunnel på prosjekter der bedriften har skrevet kontrakt med byggherre etter 1. mai 2019, skal ha tillegget utbetalt fra 1. mai 2019.
• Arbeidstakere som jobber i tunnel på prosjekter der arbeidsgiver har skrevet kontrakt med byggherre før 1. mai 2019, skal ha tillegget utbetalt fra 1. mai 2020.
Utvalgsarbeid
Å utrede tunnel-tillegget var ikke det eneste utvalgsarbeidet Arbeidsmandsforbundet og MEF ble enige om i fjor. Også tre andre arbeider skulle igangsettes. Fra protokollen kan vi lese:
1. Partene skal innen 1.1 2020 utrede konsekvensene og omfanget av at arbeidsgiver dekker hjemreise for ansatte som er bosatt utenfor Norge. Det skrives protokoll som skal legges fram ved neste hovedoppgjør
2. Partene skal i fellesskap se nærmere på ny tekst for Forskjøvet arbeidstid. Det tas utgangspunkt i forslag fra MEF.
3. Det skal gjennomføres et utvalgsarbeid for å se nærmere på et eget bilag, evt. ny paragraf for kompetanseutvikling, bl.a. i forhold til Yrkessjåførkurs (YSK), ADK og bergsprenger utdanning.
– Vi er i gang med dette arbeidet, og har avtalt flere møter framover for å fortsette, sier forbundssekretær Rindhølen.
p
Mellomoppgjøret 2019
Alt skrevet om tunneltillegg og utvalgsarbeid hittil i denne saken er resultat av oppgjøret i 2018. I morgen begynner Arbeidsmandsforbundet og MEF forhandlingene om årets mellomoppgjør, for 2019. Hvilke forventinger har så forbundssekretæren til dette oppgjøret?
– Jeg forventer at vi får hevet minstelønna betydelig. Og at også dem som har en lønn som er høyere enn minstelønna får en lønnsøkning, avslutter Rindhølen.

Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Nå: 0 stillingsannonser