Kasper Holgersen
Tilpasset arbeidstøy
Her inntar forbundssekretæren catwalken i skjørt og høye hæler
– Kvinner har gått i herreklær i alle år, så nå får jeg kjenne hvordan det er å gå i dameklær, sier forbundssekretær Frode Engen i Arbeidsmandsforbundet.
camilla.yndestad@lomedia.no
Et par hårete bein med sokker i hvite mules strener vaklevorent ned midtgangen i et auditorium på Olavsgaard utenfor Lillestrøm.
Med museskritt beveger forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Frode Engen, seg nedover trappa ikledt et kilt-lignende refleksskjørt.
En anleggshjelm hviler kjekt på hodet mens Engen – til toner og blitslys moteuken i Paris verdig – balanserer hælene mot podiet.
– Kvinner har gått i herreklær i alle år, så nå får jeg kjenne hvordan et er å gå i dameklær en liten stund, sier forbundssekretæren lattermildt.
Det er duket for konferanse i forbundets kvinnenettverk, ERNA-nettverket.
Engen er sistemann ut på catwalken, der siste skrik innen kvinnelige arbeidsklær har blitt vist fram av konferansens anleggsarbeidere.
Kasper Holgersen
Noe er i ferd med å skje
Selv om det kan virke langt fra moteuka i Paris til Olavsgaard, finnes det likevel en fellesnevner: Et interessert og kunnskapsrikt publikum.
I auditoriet sitter over 60 kvinner med jobb i mannsdominerte yrker. Mange av dem har jobbet årevis i klær som ikke passer fordi bedriften kun har tilbudt arbeidsklær i herre- eller unisex-modell.
Nå er ting i ferd med skje.
Etter at det i 2022 ble enighet i frontfaget om at arbeidstøyet skal være tilpasset både kvinner og menn, har produsentene begynt å snu seg rundt.
– Da vi begynte å kreve det inn tariffavtalene, var beskjeden fra motparten at det kom til å bli så dyrt – men etter at det ble et krav har produsentene bare hoppet på. Nå tilbyr de klær i alle former, det er utrolig artig å se at de tar dette på alvor, sier Frode Engen.
Frode Engen bød på seg selv under ERNA-konferansen.
Kasper Holgersen
Han smiler fornøyd:
– Jeg er selv kort i beina, og har hatt refleksene nederst på buksa i skoa, så det å få klær i forskjellige fasonger er utrolig viktig.
Har brukt herreklær lenge
Organisasjonsmedarbeider i avdeling 6 Vest, Emma Beckham, har også tatt turen til Olavsgaard.
Hun er hjernen bak gjennomføringen av catwalken, og viser selvsikkert fram både vinterklær og markedets nyeste anleggsshorts.
– Det er mange som ikke helt vet hvilke dameklær som er der ute. Sånn som gravid-bukse for eksempel, det har nylig kommet – og det vil vi vise fram, sier Beckham.
Hun forteller ivrig om hvorfor det er så viktig med et søkelys på nettopp kvinnelige anleggsklær.
– Kvinnene her har måttet gå i herreklær veldig lenge. Bransjene har ikke helt tilpasset seg at det har kommet flere kvinner inn, og mange har tatt for gitt at det er greit for dem å gå med herreklær. Dette er i ferd med å endre seg, sier Beckham.
Emma Beckham viste fram siste skrik innen vinterklær.
Kasper Holgersen
Jobber for ERNA-sertifisering
Marie Ringsrød er en av dem Beckham fikk selskap av på catwalken. 23-åringen jobber til daglig som stillasmontør og er også leder for kvinnenettverket i avdeling 1 Øst.
Selv har Ringsrød opplevd å måtte sy om sine egne arbeidsklær. Buksebeina var for lange, og om hun brettet dem opp, syntes ikke refleksene og buksa ville ikke lenger være godkjent som arbeidstøy.
– Jeg måtte rekke opp og sy på nytt. Alt var uproporsjonert for en damekropp, rett og slett, sier 23-åringen som nå står i bresjen for noe helt nytt:
Hun har nemlig startet arbeidet med å få på plass en egen ERNA-sertifisering på arbeidsklær.
– Sertifisering betyr jo å sette en viss standard på klærne, så jeg tenkte at om vi stiller krav som klesprodusentene må følge, da blir standarden veldig mye bedre, sier Ringsrød.
Hun forteller at kravene til klesprodusentene gjelder alt fra flere justeringsmuligheter i buksene, til at klærne ikke skal bli gjennomsiktige når de blir våte.
– Et annet krav er at overdeler skal være lange nok, slik at det ikke blir glippe mellom jakke og bukse når man bøyer seg. Dette har sammenheng med at buksa også skal være høy nok, sier Ringsrød.
Marie Ringsrød har startet arbeidet med å få på plass en egen ERNA-sertifisering på arbeidsklær.
Kasper Holgersen
Drømmer om å nå ut globalt
Ringsrød forteller at per nå er mange av klærne laget med utgangspunkt i europeiske standarder, som også fungerer som maler.
– Det er litt sånn at ja, vi må ha dameklær, men kvaliteten har ofte ikke noe å si så lenge klærne er dameklær – og det er ikke godt nok, sier Ringsrød.
Hun medgir at det vil ta lang tid før en eventuell sertifisering, som Miljøfyrtårn eller Svanemerke, blir en realitet, men jobben er i alle fall i gang og 23-åringen har allerede startet med sin lokale butikk for arbeidstøy – som nå har tatt inn dametøy i sortimentet.
Selv håper Ringsrød at en ERNA-sertifisering vil bli et kvalitetsmerke som bedriftene vil ha – og at den vil hjelpe til med rekrutteringen av damer til de mannsdominerte bransjene.
– Om bedriftene skriver i søknadsannonsene sine, på samme måte som de skriver at de er Miljøfyrtårn eller ISO-sertifisert, at de er ERNA-sertifisert, da vil jo damene tenke at de faktisk prioriterer damer, sier 23-åringen.
Hun legger til:
– En sånn sertifisering vil ta noen år å få gjennom. Da kan den bli nasjonal, men den kan også bli europeisk og global.
– Er det det som er drømmen?
– Ja, det hadde vært kjempebra, sier Ringsrød, til anerkjennende nikk fra Frode Engen.
– Det er fantastisk at de har tatt det skrittet. Vi ønsker oss flere kvinner inn i bransjen – det behøves, og dette er et godt steg på veien.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.