Renholdere i koronakrisa:
Kronprins Haakon takket renholderne: – Han var veldig interessert i hvordan vi har det på jobb
Renholderne Felicia McGill, Naemy Trandum Aasen og Angus McGunnigle har snakket med kronprins Haakon om hvordan det er å være renholder i disse dager. Og om hvor viktige renholderne er.
Kronprins Haakon har videomøte med tre renholdere fra Arbeidsmandsforbundet.
Det kongelige hoff
ane.borrud@lomedia.no
I nesten en time snakket kronprins Haakon med renholderne Felicia McGill, Naemy Trandum Aasen og Angus McGunnigle. Via en videokonferanse, selvfølgelig.
– Det handlet mest om at han var ute etter å takke oss renholdere for jobben vi gjør. Både til vanlig, men spesielt innsatsen vi gjør nå under koronakrisen. Han var veldig interessert i hvordan vi har det på jobb, forteller Naemy Trandum Aasen, hovedtillitsvalgt i Eir Renhold.
Etter konferansen sendte kronprins Haakon en mail til de tre, med takk for at de ville møte ham.
«Jobben dere gjør på sykehus, matbutikker og rundt omkring i samfunnet er utrolig viktig – hver dag, men særlig nå med det virusutbruddet vi har i Norge.
Renholdere har en samfunnskritisk funksjon. Den jobben alle renholdere gjør nå betyr at vi kan ha bedre kontroll på denne situasjonen enn vi ellers ville hatt. Den innsatsen dere gjør er helt utrolig viktig.
Jeg vil gjerne takke dere og alle renholdere i Norge for den viktige jobben dere gjør. Hils alle kollegaene deres også – Takk for at dere gjør deres del for å ta vare på alle menneskene i Norge, og for at smitten skal begrenses i samfunnet vårt. Lykke til videre med den viktige jobben deres», skriver kronprinsen.
Kongehuset har også lagt ut en sak om møtet på sine hjemmesider.
Renholdere er kommet på lista over samfunnskritiske funksjoner
Ekstremt fokus på berøringspunkter
Det første Naemy Trandum Aasen spurte kronprinsens rådgiver før samtalen, var: Hvordan tiltaler man kronprinsen?
– Jeg fikk beskjed om at alt var greit. Både å si «hei», «du» og «Haakon». At det viktigste var å ha en god samtale og en god tone. Og kronprinsen er absolutt like koselig som det virker som han er, han er en veldig veldig hyggelig mann!
Naemy Trandum Aasen, hovedtillitsvalgt i Eir Renhold.
Ole Palmstrøm
Trandum Aasens arbeidsplass er på Kongsberg Teknologipark. Der er de veldig opptatt av å forhindre spredning av koronaviruset.
– Det ekstremt fokus på berøringspunkter, og at renholdet skal minske mulighet for smitte. Vi vasker og desinfiseres berøringspunkter hele tiden.
Det er innført mange tiltak på arbeidsplassen. Flere er blitt satt til å jobbe skift, og de som kan, skal ha hjemmekontor. Det er ikke lov å ta på kaffetrakteren med hendene, og flere dører er rett og slett fjernet for at det skal bli færre håndtak å ta i.
Likevel er det påvist smitte hos noen ansatte.
– Folk er veldig flinke til å følge reglene. De gangene det har vært påvist smitte hos ansatte, har de vært på jobb før symptomene kom, forteller Trandum Aasen.
Når ansatte har fått påvist smitte, er det full smittevask.
– Da er det en fordel å jobbe på Industriparken, for her kan de sperre alle tilganger elektronisk. Da kommer ingen andre enn en gruppe med renholdere inn, med fullt verneutstyr. Etter at smittevasken er tatt fra tak til gulv, først da slipper noen andre inn.
Mouloud (41) bruker kluten som våpen mot koronaspredning på sykehuset
– Vi forebygger smitte
Felicia McGill er renholder hos ISS i Trondheim. Hun er veldig glad for slottets initiativ til møtet mellom kronprinsen og renholderne.
– Det var veldig hjertevarmende og veldig spennende at han ville snakke med oss renholdere. Kronprinsen var opptatt av hvordan vår hverdag er for tiden, hva vi gjør for å beskytte oss selv og andre, og om vi får nok opplæring. Det er veldig spesielt når det er fra kongehuset, og det viser at samfunnet bryr seg om den jobben vi gjør. Det er stort!
Selv jobber hun på patruljetjeneste, det vil si at hun har flere steder å vaske i løpet av en arbeidsdag.
– Jeg gjør rent i barnehager, kontorer, butikker, bank – litt forskjellig, forteller McGill.
Felicia McGill, renholder i ISS i Trondheim.
Jan-Erik Østlie
De er to på patrulje sammen, og i disse dager er det de samme hver dag.
– Vi har begge fagbrev som renholdsoperatør, og vi har i tillegg fått opplæring i smittevask.
Hansker har blitt en selvfølgelig del av arbeidsantrekket, og bruken av desinfiserende engangskluter har eksplodert.
– Når vi gjør rent i et kontorlandskap, så bruker vi en ny klut for hvert bord. Vi skal ikke føre eventuell smitte fra sted til sted. Og vi er veldig opptatt av berøringspunkter. Alle steder folk tar mye, vasker vi mye.
McGill opplever at det er en endring i atferd ute hos kundene når hun gjør rent
– Før epidemien, når jeg skulle gjøre rent på arbeidsplassen til folk, gadd de ikke å gå ut. Når vi kommer nå, så går alle ut. Mens de respekterer avstanden vi skal holde. Jeg tror de føler seg tryggere når vi er til stede!
Virusekspert krever større respekt for renholdere: – Uten dem vil samfunnet bryte sammen ganske fort
Håper på høyere status
Et viktig budskap til kronprins Haakon fra renholderne, er at de håper at statusen til yrker heves etter denne epidemien.
– Det er det aller viktigste jeg føler at denne krisen bør føre med seg for vår yrkesgruppe. At folk ser viktigheten og nødvendigheten av vårt arbeid, og at vi ikke lenger skal være et lavstatusyrke, sier Angus McGunnigle. Han er hovedtillitsvalgt i AB Solutions.
Angus McMcGunnigle, hovedtillitsvalgt i AB Solutions.
Stina Bergsten
Han tror kronprinsen ser viktigheten av renholdsfaget.
– Jeg skjønte det på ham, at han skjønner hvor viktig jobben vår er. Og han var oppriktig interessert i det vi hadde å fortelle.
Til vanlig jobber McGunnigle med vinduer og gulv. Nå bruker han arbeidstiden på desinfisering der det er mistanke om at det har vært smitte.
– Da tar jeg på meg verneutstyr og sprayer ned lokalet. Det er det ganske mye av det om dagen, forteller han.
Renholdere fortviler: «Vi skal helst ikke synes på arbeidsplassen lenger»
– Viktig at vi kommer på jobb!
Alle de tre renholderne går på jobben hver dag, for å forhindre at koronaviruset sprer seg.
Angus McGunnigle føler seg trygg på jobben, og er ikke engstelig.
– Jeg er ikke i risikosonen, og er mest bekymret for å smitte andre. Men jeg er veldig nøye på å følge smittevernreglene, og har gode rutiner på plass, understreker han.
I England har han en mor på 86 år.
– Jeg er redd for henne, ikke for meg selv. Jeg jobber sammen med mange som er vant til å jobbe med smittevask, siden vi har en del renhold på sykehus og eldresenter, sier han.
Naemy Trandum Aasen er heller ikke redd når hun er på jobb, men hun har kollegaer som er redde.
– Noen er veldig redde, mens andre føler seg tryggere på jobb enn andre steder. Vi har alt utstyr vi trenger på jobben, og vet selv når og hvor det er vaska. Men jeg har flere medlemmer som er i utsatt gruppe, som synes det er ubehagelig å gå på jobb, forteller hun.
Det er ingen i Eir Renhold som blir tvunget til å ta smittevask.
– Vi har også blitt enige med bedriften om at dersom noen må permitteres, så skal vi spørre først om det er noen som ønsker det. Det er noen som har takket ja til det, men problemet er jo at renhold har så lav lønn, at dagpengene ved permittering kan bli umulig å leve på!
p
Felicia McGill forteller at noen dager er det tungt å stå opp og å gå på jobb.
– Men det hjalp da vi fikk beskjed om at dersom det har vært noen personer med påvist smitte der vi skal vaskes, skal vi få beskjed før vi kommer dit. Da sender ISS inn smittevaskere. Vår jobb er å forebygge, sånn at smittevaskerne ikke trenger å komme, sier hun.
Men likevel. Man vet aldri hvor viruset er.
– Det er litt slitsomt å tenke på det. Men samtidig er det veldig viktig at vi kommer på jobb! Og da føles det også riktig. At man kan være med å bidra. Vi er med i dugnaden og kjemper mot viruset, avslutter hun.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.