JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholdsbransjen:

Renholdere fortviler: «Vi skal helst ikke synes på arbeidsplassen lenger»

Renholdere blir usynliggjort. Det går utover yrkesstoltheten,  skriver kronikkforfatteren.

Renholdere blir usynliggjort. Det går utover yrkesstoltheten, skriver kronikkforfatteren.

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Hvorfor skal ikke man kunne tåle å kunne se en renholder i «normal» arbeidstid når en elektriker eller rørlegger kan utføre sitt arbeid samtidig, spør Bjørn-Tore Olsen, tillitsvalgt i renholdsbransjen.

Tidligere har gjerne renholderne vært en del av arbeidsplassen som ansatt. Vi har vært med på julebord, sommerfest og andre sosiale begivenheter.

p

Slik er det ikke lenger. Nå skal vi inn og ut av arbeidsplassen så raskt som mulig, helst før de andre har kommet på jobb. Vi leies oftere inn gjennom private renholdsselskaper og har mindre vi skulle ha sagt.

En renholder i dag utfører langt mer per time enn for kun noen år siden. Det skyldes et anbudsregime som dessverre ofte kun går på billigste pris.

Det har blitt mer utfordrende å jobbe i bransjen. Blant annet på grunn av morgenarbeidet. Flere store kunder ønsker renholdet utført mellom 06.00 og 09.00. Dette har økt i omfang i de siste årene, og vi opplever at det også er en økning i kveldsarbeid for renholdere. Mange renholdere føler at de blir nedvurdert fordi de i tillegg til å måtte gjøre mer på mindre tid, også må få unna alt arbeid før kundene kommer på plass.

Hvordan det har blitt slik er et godt spørsmål. Men det som er sikkert er at holdningene må endres.

Renhold er nemlig ikke bare å vaske over et gulv, men et fagområde hvor flere renholdere i dag har tatt fagbrev som renholdsoperatør.

Hvorfor skal ikke man kunne tåle å kunne se en renholder i «normal» arbeidstid når en elektriker eller rørlegger kan utføre sitt arbeid samtidig?

For mange år siden fikk jeg beskjed om å fjerne renholdsvogn da ordføreren og en del politikere skulle komme på besøk. Dette gjør ikke at man føler seg verdsatt som yrkesgruppe, og det finnes sikkert flere som har lignende erfaringer. Når renholderne ikke kommer på jobb varer det ikke lenge før direktøren må gå hjem. Manglende renhold påvirker arbeidsmiljø, trivsel, helse miljø og sikkerhet. For å ivareta dette er det i alles interesse å gi renholderne tilstrekkelig tid til å utføre en best mulig jobb. Dette er også noe kunden bør legge vekt når det gjelder anbud.

Den teknologiske utviklingen går i en utrolig rask utvikling med utvikling av sensorer for å kunne måle hvor mange som har brukt et rom og lignende. Så skulle man tro at man hadde maskiner og utstyr som gjorde at man klarer å komme i havn med dette. Men fortsatt er det slik at det er menneskene som må til for å utføre renhold av kontorer, selv om man kan programmere robot-vaskemaskiner til å vaske store områder.

De fleste av oss har fått en travlere hverdag, men det er utrolig lite som skal til for å få en gruppe som føler seg usynlig til å blomstre litt opp.

p

Hva med å si hei til renholderne på din arbeidsplass? Ikke gjem bort vaskevognen og renholderne når politikerne kommer på besøk, men trekk dem fram og fortell hvilken viktig jobb de gjør.

Uten oss ville ikke arbeidsplassen vært et særlig hyggelig sted å være.

Bransjen presses på ytelser, stillingsprosent går ned og det blir mer deltidsstillinger i bransjen. Det kan bekjempes ved at flere anerkjenner at renhold kan, og bør, bli utført innenfor normal arbeidstid. Da er det lettere å få opp stillingsprosenten til renholderne til en full stilling.

Renholderne ønsker å bli sett – ikke gjemt bort!

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse