Renholdere blir usynliggjort. Det går utover yrkesstoltheten, skriver kronikkforfatteren.
Colourbox
Renholdsbransjen:
Renholdere fortviler: «Vi skal helst ikke synes på arbeidsplassen lenger»
Hvorfor skal ikke man kunne tåle å kunne se en renholder i «normal» arbeidstid når en elektriker eller rørlegger kan utføre sitt arbeid samtidig, spør Bjørn-Tore Olsen, tillitsvalgt i renholdsbransjen.
Tidligere har gjerne renholderne vært en del av arbeidsplassen som ansatt. Vi har vært med på julebord, sommerfest og andre sosiale begivenheter.
p
Slik er det ikke lenger. Nå skal vi inn og ut av arbeidsplassen så raskt som mulig, helst før de andre har kommet på jobb. Vi leies oftere inn gjennom private renholdsselskaper og har mindre vi skulle ha sagt.
En renholder i dag utfører langt mer per time enn for kun noen år siden. Det skyldes et anbudsregime som dessverre ofte kun går på billigste pris.
Det har blitt mer utfordrende å jobbe i bransjen. Blant annet på grunn av morgenarbeidet. Flere store kunder ønsker renholdet utført mellom 06.00 og 09.00. Dette har økt i omfang i de siste årene, og vi opplever at det også er en økning i kveldsarbeid for renholdere. Mange renholdere føler at de blir nedvurdert fordi de i tillegg til å måtte gjøre mer på mindre tid, også må få unna alt arbeid før kundene kommer på plass.
Hvordan det har blitt slik er et godt spørsmål. Men det som er sikkert er at holdningene må endres.
Renhold er nemlig ikke bare å vaske over et gulv, men et fagområde hvor flere renholdere i dag har tatt fagbrev som renholdsoperatør.
Hvorfor skal ikke man kunne tåle å kunne se en renholder i «normal» arbeidstid når en elektriker eller rørlegger kan utføre sitt arbeid samtidig?
For mange år siden fikk jeg beskjed om å fjerne renholdsvogn da ordføreren og en del politikere skulle komme på besøk. Dette gjør ikke at man føler seg verdsatt som yrkesgruppe, og det finnes sikkert flere som har lignende erfaringer. Når renholderne ikke kommer på jobb varer det ikke lenge før direktøren må gå hjem. Manglende renhold påvirker arbeidsmiljø, trivsel, helse miljø og sikkerhet. For å ivareta dette er det i alles interesse å gi renholderne tilstrekkelig tid til å utføre en best mulig jobb. Dette er også noe kunden bør legge vekt når det gjelder anbud.
Den teknologiske utviklingen går i en utrolig rask utvikling med utvikling av sensorer for å kunne måle hvor mange som har brukt et rom og lignende. Så skulle man tro at man hadde maskiner og utstyr som gjorde at man klarer å komme i havn med dette. Men fortsatt er det slik at det er menneskene som må til for å utføre renhold av kontorer, selv om man kan programmere robot-vaskemaskiner til å vaske store områder.
De fleste av oss har fått en travlere hverdag, men det er utrolig lite som skal til for å få en gruppe som føler seg usynlig til å blomstre litt opp.
p
Hva med å si hei til renholderne på din arbeidsplass? Ikke gjem bort vaskevognen og renholderne når politikerne kommer på besøk, men trekk dem fram og fortell hvilken viktig jobb de gjør.
Uten oss ville ikke arbeidsplassen vært et særlig hyggelig sted å være.
Bransjen presses på ytelser, stillingsprosent går ned og det blir mer deltidsstillinger i bransjen. Det kan bekjempes ved at flere anerkjenner at renhold kan, og bør, bli utført innenfor normal arbeidstid. Da er det lettere å få opp stillingsprosenten til renholderne til en full stilling.
Renholderne ønsker å bli sett – ikke gjemt bort!
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik