JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforeningskontigent

Lærlinger får halv medlemskontingent: – Det hjelper på sluttsummen

I mai vedtok landsmøtet til Norsk Arbeidsmandsforbund å redusere medlemskontingenten for lærlinger fra 1,6 prosent til 0,8 prosent av bruttolønn. 
Ungdomssekretær Ingrid Tollefsen forklarer gladlig hvordan lærlingene må gå fram for å få redusert medlemskontingenten sin.

Ungdomssekretær Ingrid Tollefsen forklarer gladlig hvordan lærlingene må gå fram for å få redusert medlemskontingenten sin.

Camilla Yndestad

camilla.yndestad@lomedia.no

– Som lærling tjener man i utgangspunktet mindre. Har man halv lønn, så skal man ha redusert kontingent. Det er rettferdig, sier Ingrid Tollefsen.

Hun er ungdomssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), en rolle hun ble valgt til under landsmøtet til forbundet i mai.

Holder fast på vervet: Fortsatt ungdomssekretær i Grubbegata | FriFagbevegelse

På samme landsmøte ble det også vedtatt å redusere medlemskontingent for lærlinger fra 1,6 prosent til 0,8 prosent av bruttolønn og feriepenger, noe Tollefsen er godt fornøyd med.

Nå er det tidlig formiddag på nyåret, og hun er nesten alene i NAF sine lokaler i Grubbegata. En kollega holder på å rydde bort litt julepynt, men Tollefsen har andre planer.  

I perioden august til desember 2023 har 12 lærlinger gjort det som gjøres skal for å få redusert kontingenten sin, men det er fortsatt mange som enda ikke har fått ut fingeren.

Men hvordan skal man gå fram for å få det til? Tollefsen tar fram både mobiltelefon og PC og gjør klar t-skjeen.

Må være ekstra obs

Ungdomssekretæren går inn på arbeidsmandsforbundet.no, og klikker på knappen «Min side». Der må man logge på seg på med brukernavn og passord.

Skjermdump

Du har ikke brukernavn og passord, sier du? Frykt ikke! Det er en egen «klikk her» for dem som skal inn på siden for første gang. Når du har logget deg inn, kommer medlemsopplysningene fram.

Inne på siden, i venstre kolonne, ligger det en knapp merket «Endre arbeidsforhold».

Skjermdump

– Trykk på den. Helt nederst finner du en knapp der det står «Endre», som du må klikke på. Når du kommer inn på denne siden, må du fylle inn tre felter: «Status» (her skriver du «lærling»), «Status fra dato» og «Status fra dato», forklarer Tollefsen.

Når det er gjort, går du videre til «vedlegg», og der kan du legge til lærlingekontrakten.

Skjermdump

Skjermdump

Tollefsen forklarer at dersom du er registrert som lærling, så skal du ha fått både SMS og e-post med informasjon om hvordan du skal gå fram for å levere kontrakten.

Om du ikke får til å laste opp kontrakten på «min side», kan du sende en e-post til post@arbmand.no, men Tollefsen presiserer at man bør prøve «Min side» først.

Når lærlingkontrakten er lastet opp og sendt inn, så får forbundet beskjed om det. Da legger de informasjonen inn i systemene sine og registrerer hva du skal betale i kontingent.

Selve trekket, er det bedriften som står for.

– Men det er viktig å følge med. Det er du selv som medlem som er ansvarlig for at informasjonen om deg er riktig, sier Tollefsen.

– Hva er det man må være ekstra obs på?

– Du må se på lønnsslippen din at det er trukket riktig kontingent, at det er 0,8 prosent av bruttolønn. Dersom du har blitt trukket feil sum, må du ta kontakt med avdelingen din lokalt. 

En del å spare

Selv om lærlingene selv har ansvaret for å sende inn kontraktene sine, håper hun at bedriftene kan være på tilbudssiden.

– Bedriftene har fått informasjon om endringen, og vi håper de kan være behjelpelige, og samarbeide med lærlingen slik at det blir riktig trekk. Den nye prosenten må inn på lønnsslippen, og det må stå riktig, sier Tollefsen.

Hun har selv bakgrunn som vekter, og trekker fram at vaktbransjen ikke er av de bransjene som betaler lærlingene sine mest.

– Det er ikke stort. Det første året er det 83,69 kroner i timen, og andre året 125 kroner – altså 40 og 60 prosent av «vanlig» vekterlønn. Da kommer en «snillere» medlemskontingent vel med, sier hun.

For det er nemlig en del å spare på å sende inn lærlingkontrakten sin.

En vekterlærling som første året får 83,69 kroner i timen, får i løpet av en måned utbetalt cirka 12 553 kroner i bruttolønn. Der lærlingen før betalte 1,6 prosent, altså cirka 200 kroner i kontingent, betaler vedkommende nå cirka 100 kroner.

En andreårslærling som før betalte 301 kroner i medlemskontingent, trenger nå bare å betale halvparten, altså 150 kroner.

– Bruk medlemskapet ditt

Tollefsen har følgende oppmoding til lærlingene som fortsatt ikke har fått sendt inn kontrakten sin:

– Dere må gå inn på «Min side» og gjøre det! Det hjelper på sluttsummen. Bruk medlemskapet ditt, bruk din tillitsvalgte, ta i bruk de endringene som kommer, og ikke minst prøv å finne ut hva du kan få ut av det, sier ungdomssekretæren.

Hun legger også til at det finnes både kurs og samlinger for dem som ønsker å lære mer om hvordan arbeidslivet fungerer.

– Det er en kjempefordel å vite mer når du er lærling. Et introkurs eller et lærlingkurs vil jeg virkelig anbefale å ta, sier hun.

 

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse