JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lisbeth og Kira har sørget for at Arbeidsmandsforbundet skal dele ut over 13.000 reflekser 

– Det er altfor dyrt. Det burde vært gratis overalt
Kira Stang (til venstre) og Lisbeth Ølness er veldig opptatt av at folk skal bruke refleks. Nå har de fått med seg NAF avdeling 2 Oslo/Akershus på å delta på refleksens dag, torsdag 19. oktober.

Kira Stang (til venstre) og Lisbeth Ølness er veldig opptatt av at folk skal bruke refleks. Nå har de fått med seg NAF avdeling 2 Oslo/Akershus på å delta på refleksens dag, torsdag 19. oktober.

Jan-Erik Østlie

ane.borrud@lomedia.no 

Den tredje torsdagen i oktober, hvert år, er det refleksens dag.

I år skal Arbeidsmandsforbundet avdeling 2 Oslo/Akershus delta for første gang. Alt med utgangspunkt i vekteren Lisbeth Ølness, som er veldig opptatt av at folk skal bruke refleks. 

– Folk synes ikke uten refleks

Hver høst, når mørket kommer, opplever Lisbeth det samme. Folk bruker ikke refleks.

– Spesielt ille er det i Oslo. Der er det ikke en kjeft som bruker refleks av de voksne. De setter reflekser på barna, og blinkende bånd på bikkja, men ikke på seg selv.  

Som bilist opplever hun at trafikkbildet er blitt mye mer komplisert. Det er elsykler i full fart, elsparkesykler, fotgjengere som går med nesa ned i telefonen eller som hører på musikk og ikke følger med på omgivelsene. Og hvis de i tillegg ikke har på seg refleks etter mørkets frembrudd, da er det fare på ferde. 

– Folk går i mørke klær om vinteren. Og tror at så lenge det er gatebelysning så synes man. Men det er feil. I Oslo er det kanskje fordi mange ikke kjører bil selv, og ikke vet hvor lite de synes? Og ikke tenker på at bilister og syklister trenger å se deg sånn at de får tid til å stoppe? undrer hun. 

Vil få opp folks bevissthet

Lisbeth Ølness er verneombud i Avarn i Oslo og Viken, og opptatt av vekternes sikkerhet.

– Vi er så heldige at våre uniformer er fulle av reflekser. Nede på jakkene, på armene og buksebeina. For egen del føler vi oss godt synlige når vi er på jobb. 

Men når det gjelder bruk av refleks, der favner interessen alle. 

– Med refleks blir man sett. Det er med på å redde liv!

Men reflekser koster.

– Men det er altfor dyrt for reflekser. Det burde vært gratis overalt, mener hun. 

Og akkurat det gjør Arbeidsmandsforbundet av deling 2 Oslo/Akershus noe med, når de skal dele ut 13.500 gratis reflekser på torsdag. 

Forberedelser: Før refleksens dag har Kira og Lisbeth pakket nett med reflekser, så det blir enkelt å fordele til dem som er med på aksjonen.

Forberedelser: Før refleksens dag har Kira og Lisbeth pakket nett med reflekser, så det blir enkelt å fordele til dem som er med på aksjonen.

Jan-Erik Østlie

Vekterstreiken ga en aha-opplevelse

Men hva er så bakgrunnen for at avdeling 2 engasjerer seg i refleksens dag? Vekterstreiken i 2021. I forbindelse med refleksens dag det året, sendte LO Oslo ut en e-post om at dersom noen ville dele ut reflekser i anledning dagen, kunne de komme og hente reflekser hos LO Oslo.

Kira Stang, tillitsvalgt i Avarn-klubben i Oslo og Viken, var en av dem som fikk denne mailen. Det var streik, og hun tenkte: Jeg tar med reflekser til streikevakta til min kohort. For i tillegg til streik, så var det pandemi. 

Kohorten på fire vektere skulle dele ut løpesedler på togstasjonen på Alnabru. Både refleksene og løpesedlene føyk unna, i en fart de aldri hadde sett maken til.

– Da vi delte ut streikesedler sammen med refleksene var interessen for å ta imot mye større! Vi hadde 1000 reflekser, og det var tomt etter tre kvarter. Det kom folk løpende og spurte om vi hadde flere reflekser. Det var kjempegøy! Vi tenkte: Hvordan kan vi gjenta dette?

Temaet på ble tatt opp på et klubbmøte etter pandemien, og Lisbeth Ølness, som hadde vært en av de fire vekterne i kohorten på Alnabru, foreslo av klubben skulle engasjere seg på refleksens dag. Klubben ga klubbleder Kira Stang fikk marsjordre om å ta saken til styret i avdeling 2 Oslo/Akershus. Alle der var enige i at å markere forbundet på refleksens dag var en god ide. Og ga Kira, som også sitter i styret i avdelingen, oppgaven og frie hender. Innenfor rammene av sunn fornuft. 

Fullbooket på fire timer

Kira tok oppgaven på alvor. Hun er også, som Lisbeth, veldig opptatt av at folk skal bruke refleks. Så hun har bestilt inn 8.500 ekstra lange slapswraps, 500 spøkelsesklistremerker til å feste på blant annet sekker og barnevogner, og 500 refleksvester.

På alle er det en QR-kode, som leder rett til forbundets nettside, hvor du kan melde deg inn som medlem.

– Refleksens dag er en samfunnsnyttig dag hvor vi ikke skal ut og verve. Vi skal dele ut reflekser. Men samtidig så kan vi vise at Arbeidsmandsforbundet representerer trygghet, smiler hun. 

I tillegg har Kira fått om lag 1000 reflekser fra LO Oslo, og har tømt reservelageret. Totalt skal over 13.000 reflekser deles ut av 40 medlemmer. Distriktssekretær i avdelingen, Ole Morten Klarsen, skal også være med. Etter planen skal det ta en time. Etter refleksutdelingen er det samling på en pizza-restaurant i sentrum. 

– Vi var fire stykker som delte ut 1000 reflekser på under en time under pandemien, så dette kommer til å gå bra, tror klubblederen.  

Lisbeth Ølness og Kira Stang har allerede fordelt refleksene i handlenett, sånn at hver person skal dele ut rundt 300 reflekser. 

For responsen blant medlemmene i avdelingen har vært stor. Da Kira sendte ut en e-post til medlemmene om arrangementet, tok det ikke mer enn fire timer før det var fullbooket.

 – Jeg tenkte at hvis jeg får med 20, så er det kjempebra. Det var 40 som meldte seg. Det er jo kjempegøy! 

– Folk må eie medlemskapet sitt

Kira er ikke i tvil om at å delta på refleksens dag er en god ide. 

– Vi er arbeidsfolk, og vi må synes! Og samtidig kan medlemmene i klubben se at forslag man kommer med på møter bli gjennomført. Målet er at medlemmene skal tenke: Kanskje jeg kan foreslå noe også? Folk på eie medlemskapet sitt, og tørre å komme med forslag! 

Samtidig har Kira bedt avdelingen følge med på nettsidene, om det blir mer aktivitet der i dagene og ukene etter aksjonen. 

– Vi mener jo at dette er en god ide, men vi må vurdere i ettertid utfra responsen om vi skal bruke penger på dette eller ikke, forklarer hun. 

Men først skal 50 medlemmer av forbundet ut i gatene og dele ut gratis reflekser. 

Initiativtakeren, Lisbeth Ølness, håper at dette skal bli en årlig begivenhet, og oppfordrer de ander avdelingene i forbundet til å bli med på refleksens dag i framtida. 

– Det er kjempeviktig at folk bruker refleks i hele landet, både i bygater og på landevei.  

Refleksens dag

Refleksdagen ble arrangert av Trygg Trafikk første gang i 2006, og er alltid tredje torsdag i oktober.

Målet er å få folk til å bruke refleks, slik at de er mer synlige i trafikken og ikke havner i en ulykke.

I 2015, var det var 31 prosent som brukte refleks. Nå har tallet økt til 48 prosent. 

Kilde: Trygg Trafikk

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Refleksens dag

Refleksdagen ble arrangert av Trygg Trafikk første gang i 2006, og er alltid tredje torsdag i oktober.

Målet er å få folk til å bruke refleks, slik at de er mer synlige i trafikken og ikke havner i en ulykke.

I 2015, var det var 31 prosent som brukte refleks. Nå har tallet økt til 48 prosent. 

Kilde: Trygg Trafikk