Meklingen er i havn. Streik er unngått i staten, og Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat er i mediefolkenes fokus.
Kristian Brustad
Løsning ni timer på overtid
En ramme på 3,3 prosent som i frontfaget, og stort generelt tillegg med god kvinneprofil gjorde at LO Stat kunne godta skissen til løsning.
oystein.braathen@lomedia.no
may.berg@lomedia.no
Staten krevde at det meste av tilleggene skulle fordeles lokalt. Det måtte de gi seg på.
– Nå går en tredel til lokalepotter. Det kan vi leve med, sier LO Stat-leder Tone Rønoldtangen.
Mye tid og ressurser er brukt på å avvise store endringer i forhandlingssystemet. Rønoldtangen forteller at årets oppgjør handlet mye om å bevare elementene i dagens hovedtariffavtale. Det mener hun er oppnådd.
– Vi opplever et press fra den nye regjeringen mot opparbeidede rettigheter. Disse angrepene har vi slått tilbake, men det er nok ikke siste gang vi møter slike krav, sier hun.
Ingen stor entusiasme
Unios forhandingsleder i statsoppgjøret, Sigrid Lem, sier profilen på oppgjøret passer Unios medlemsgrupper godt. Ifølge henne vil kombinasjonen av krone- og prosenttillegg gi lønnstillegg på mellom 8.000 og 24.000 kroner. Men Lem er misfornøyd med at man ikke kom lenger i retning av å redusere lønnsforskjellene mellom offentlig og privat sektor.
– Vi valgte å ikke gå til streik, når de andre hovedsammenslutningene ville akseptere, sier hun.
Forhandlingsleder for YS, Pål N. Arnesen, peker på at man greide å opprettholde medlemmenes kjøpekraft, at man fikk en solid avsetning til lokale forhandlinger og at man greide å unngå omfattende endringer i det statlige lønnssystemet.
Enda mindre fornøyd er det YS-tilsluttede Tollerforbundet. På forbundets facebook-side går forbundsleder Fredrik Støtvig ut og anbefaler sine medlemmer å stemme nei til meklingsforslaget.
– Summen av det vi ble tilbudt er langt fra godt nok for våre medlemmer, mener han.
Kommende oppgjør
Rønoldtangen poengterer at det var viktig for resultatet å få inn en klausul om etterslep i forhold til industiren. I år har partene vært uenig om etterslepet. Arbeidstakerne mener offentlig sektor sakker akterut sammenliknet med lønnsnivået i industrien, og ville ta igjen gapet i dette oppgjøret. Det fikk de ikke.
– Rammen er 3,3 prosent, som i frontfaget, men klausulen om etterslepet utgjorde en viktig del av løsningen, sier Rønoldtangen.
Klausulen betyr at staten godtar å ta hensyn til et eventuelt etterslep som måtte oppstå når industrien har gjennomført sine lokale forhandlinger. Dette skal vurderes i mellomoppgjøret 2015.
Rønoldtangen forteller at årets oppgjør handlet mye om å bevare elementene i dagens hovedtariffavtale. Det mener hun er oppnådd.
– Det beste vi kunne få til
– Jeg er ikke fornøyd, men dette var det beste vi kunne få til med en blåblå regjering som ønsker å ødelegge det kollektive lønnssystemet, sier NTLs nestleder Anita K. Solhaug.
Ni timer på overtid ble det en løsning i det sentrale tariffoppgjøret i staten. Det hang i en tynn tråd på morgenkvisten, ifølge NTLs nestleder.
– Klokka fire i natt var det veldig nære en streik, før vi fikk gjort noe med lønnsrammene og fikk en bedre kvinneprofil på oppgjøret. På slutten la alle parter seg virkelig i selen for å få det til, sier Solhaug.
– Er du fornøyd med resultatet?
Nei, jeg er ikke fornøyd, men jeg er realist. Dette var det beste vi kunne få til. Vi ville ikke oppnådd noe mer med en streik, fordi Akademikerne ville inngått avtale med staten. Jeg har sagt hele tiden at dette kom til å bli en forsvarskamp, og jeg er veldig fornøyd med at våre forhandlere har klart å slå tilbake angrep på opparbeidede rettigheter, sier Solhaug, og legger til:
– Nå får det bli opp til medlemmene å vurdere om dette er bra nok.
Tospann.
Hun mener at regjeringen forsøker å ødelegge det kollektive lønnssystemet.
– Dette lønnssystemet har tre elementer: Lokale forhandlinger, sentrale forhandlinger og justeringer, og skal man forsvare dette systemet må man ta alle tre elementene i bruk. Det er det tydeligvis bare LO Stat, YS og Unio som vil. Akademikerne går i tospann med de blåblå, sier Solhaug.
Størrelsen på den lokale potten var et av de viktige elementene det var dragkamp om i forhandlingene. LO Stat vil at mest mulig av oppgjøret skal fordeles sentralt, mens Akademikerne ønsker mest mulig til lokal fordeling. Resultatet ble at 1/3 avsettes til lokal fordeling, og 2/3 fordeles sentralt.
Solhaug mener at den lokale potten er altfor stor, men er innforstått med at dette var den best mulige løsningen.
– Men jeg ser at Jan Tore Sanner er ute og sier at halvparten går til lokal fordeling. Det må bety at han er dårlig til å regne, sier Solhaug.
Ros.
Sanner på sin side roser partene.
– Jeg vil gi partene ros for at det er oppnådd enighet i lønnsoppgjøret innenfor en forsvarlig økonomisk ramme, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, og poengterer at han er særlig fornøyd med at vi har fått på plass en avsetning til lokale lønnsforhandlinger. Dette betyr mer handlingsrom for ansatte, tillitsvalgte og arbeidsgivere på den enkelte arbeidsplass, mener Sanner.
At meklingenhar vært krevende, legger heller ikke Sanner skjul på.
– Det har vært en lang og krevende mekling, sier Sanner.
Og størrelsen på oppgjøret er han også fornøyd med.
– Dette sikrer at alle får opprettholde kjøpekraften, samtidig som virksomhetene gis et nødvendig handlingsrom til å drive en aktiv og målrettet lønns- og personalpolitikk. Staten har derfor lagt vekt på å øke denne andelen vesentlig fra de foregående årene, sier Sanner.
Ansvarlig
– Dette er et økonomisk oppgjør i tråd med frontfaget. Sammen med partene har vi tatt samfunnsansvar. Hovedsammenslutningene hadde veldig forskjellige krav, derfor var det vanskelig å finne en omforent løsning, sier statens personaldirektør Merethe Foss.
- aktuell.no kommer tilbake med mer -
Resultatet
Et generelt tillegg med virkning fra 1. mai 2014.
Dette har en likelønnsprofil som starter på 6.500 kroner på lønnstrinn 19 og øker til 8.800 på lønnstrinn 53. Deretter 1,98 prosent fra lønnstrinn 54 til lønnstrinn 101.
I tillegg er det gjort sentrale avsetninger som skal medvirke til å løfte noen av lønnsrammene i staten.
En pott på 0,93 prosent avsatt til lokale avsetninger. Dette utgjør vel 1/3 av årets lønnstillegg.
Resultatet
Et generelt tillegg med virkning fra 1. mai 2014.
Dette har en likelønnsprofil som starter på 6.500 kroner på lønnstrinn 19 og øker til 8.800 på lønnstrinn 53. Deretter 1,98 prosent fra lønnstrinn 54 til lønnstrinn 101.
I tillegg er det gjort sentrale avsetninger som skal medvirke til å løfte noen av lønnsrammene i staten.
En pott på 0,93 prosent avsatt til lokale avsetninger. Dette utgjør vel 1/3 av årets lønnstillegg.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav
Martin Guttormsen Slørdal
Pensjon kan svekke Norges sikkerhet. Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Hva får man egentlig for 164 kroner på butikken i dag?
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Det kom som et sjokk for oss alle. Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
– Det er ingen som roper høyt om at de står i matkø eller går i minus hver måned, sier Merete Solberg i Fellesforbundet. Medlemmene hun organiserer befinner seg på bunnen av lønnsstatistikken.
Erlend Angelo
Renta går opp nok en gang: – Dette tar knekken på folk
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen