Å redde liv, er en del av jobben, forteller Marius Berg Heggli, vekter på Oslo S.
Ane Børrud
Marius og kollegaene hans reddet 285 liv i fjor
I fjor reddet norske vektere 285 liv. En av vekterne bak statistikken er Marius som jobber på Oslo S. Han har reddet flere liv, både fra overdose og hjertestans.
ane.borrud@lomedia.no
Statistikken for sikkerhetsbransjen viser at vektere redder liv, og gir stadig mer førstehjelp.
I 2015 ga vektere førstehjelp til 1.830 personer, mens det i 2016 var 2.120 personer som fikk førstehjelp, ifølge NHO Service.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
Overdoser og hjertestans
Marius Berg Heggli jobber som vekter i Nokas på Oslo S. Han kjenner seg igjen i statistikken, og mener den er et uttrykk for at vekterne blir stadig bedre kurset og mer profesjonelle.
Selv har han reddet flere liv, og førstehjelp er en del av arbeidshverdagen.
– Hjertestans, overdoser og selvmordsforsøk er noe vi opplever jevnlig. Vi er nesten alltid først på stedet og må trå til med førstehjelp til ambulansepersonell kommer og overtar, forteller han.
Heroinstyrke og julestress
Drilling på førstehjelp og hjertestarting er en del av jobben.
– Vi går på kurs, og må sertifiseres både i førstehjelp og hjertestartermaskiner en gang i året.
Ingen arbeidsdag er lik. Ifølge vekteren er noen dager veldig rolige, andre dager er det ekstremt mye å gjøre. Noen perioder er det ekstra mange liv å redde.
– Vi merker for eksempel hvis det er mye sterk heroin på gatene i Oslo. Da blir det flere overdoser, og vi må gi mer førstehjelp. Ved høytidene er det flere hjertestans enn ellers i året. Folk er stresset og har mye de skal rekke, konkluderer han.
Ivaretar sikkerheten
Tallene fra NHO Service viser også at vektere holdt tilbake 12.250 personer i 2016.
– Dette er personer som er holdt tilbake i forbindelse med butikktyveri, bilinnbrudd, lommetyveri, bråk og trusler, sniking på tog, buss eller T-bane, graffiti, urinering, eller annen utilbørlig adferd på områder hvor selskapene har oppdrag. Etter norsk lov er denne tilbakeholdelsen kun kortvarig og inntil politiet kan overta ansvaret, skriver organisasjonen i sitt nyhetsbrev.
I tillegg sto vekterne for 65.500 adgangsnekt fra steder som jernbane- og T-banestasjoner. Halvparten av disse knyttet seg til kollektivtransport.
Også denne delen av vekteryrket kjenner Marius igjen fra sin arbeidsdag.
– Hos oss er det stort sett rus, ordensforstyrrelser og psykiatri det går i. Vi ivaretar sikkerheten både til dem det gjelder, og de andre reisende på stasjonen. Vi nekter for eksempel personer som er for rusa å være på perrongene. De kan falle i sporet. Vi har også mange tilfeller av ordensforstyrrelser, blant annet med mennesker som hører hjemme under psykiatrien.
• Følg Arbeidsmanden på Facebook
Vekterne anmeldte 273 personer
Men til tross for det relativt høye antallet adgangsnekt og tilbakeholdelser var det kun 273 tilfeller der vektere anmeldte publikum for klanderverdig oppførsel.
Marius tror tallene kunne vært mye høyere.
– Her er det nok en underrapportering. Det er tungvint å anmelde. Man må møte opp på politistasjonen. Dessuten vet vi at de fleste saker blir henlagt, og det oppmuntrer jo ikke akkurat til å anmelde, sier han.
0,02 prosent anmeldte vektere
Motsatt vei, var det kun 15 tilfeller der publikum anmeldte vekter for mulig klanderverdige forhold. Det vil si at av 77.750 personer som enten ble holdt tilbake eller nektet adgang, var det 0,02 prosent som anmeldte saken.
Dette er et tall Marius er veldig fornøye med.
– Det viser at vekterne er proffe i det de gjør, slår han fast.
Stortrives
Oslo S er en av de arbeidsplassene der du får brukt alle sidene ved vekteryrket. Fra å takle vold og trusler, livreddende innsats og førstehjelp, til å gi god service til de som skal reise med toget.
Marius har jobbet her i fem år, og stortrives.
– Det er den beste arbeidsplassen i mitt liv! Jeg kommer aldri til å slutte. Jeg har fantastiske kollegaer. Det er mitt andre hjem! Eller kanskje første? Jeg er jo mer her enn hjemme, smiler han.
Les mer
• Dørvakter blir utsatt for livsfare – men må selv betale for sikkerhetsvester
• Nå kan vekterne kreve bedre beskyttelse mot vold
• Rebellen fant ro som vekter
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Elektriker Lea Erlandsen er kåret til Norges hyggeligste håndverker og Norges hyggeligste elektriker.
Knut Viggen