JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Millioner til veier og kampen mot arbeidslivskriminalitet

Arbeidsmandsforbundet forklarer hvorfor de er fornøyde med årets statsbudsjett.
– Et budsjett som gjør at vanlige folk vil få bedre råd, mener forbundslederen i Arbeidsmandsforbundet

– Et budsjett som gjør at vanlige folk vil få bedre råd, mener forbundslederen i Arbeidsmandsforbundet

Jan-Erik Østlie

camilla.yndestad@lomedia.no 

– Vi har vært litt bekymret, men er veldig fornøyde med at regjeringen fortsetter å ha høyt trykk på både investeringer og vedlikehold av vei, sier leder i Arbeidsmandsforbundet Brede Edvardsen.

Han har nettopp lest gjennom regjeringens forslag til statsbudsjett, og referer til at det er satt av 10,8 milliarder til drift og- vedlikehold av riksveier, og nesten en halv milliard mer til fylkesveinettet enn i 2024.

Det er Edvardsen godt fornøyd med.

– Det er viktig, ikke minst for infrastrukturen i samfunnet, men det sørger også for at anleggsarbeiderne har nok jobb, sier forbundslederen.

Han er også godt tilfreds med de 50 millionene som er satt av til opprustning av fylkevegbroer som er kritiske for militær mobilitet. Det kan han røpe at han har ventet på. 

– Det handler rett og slett om at man tenker at infrastruktur er en viktig del av totalberedskapen vår, sier Edvardsen.

Mer til Arbeidstilsynet

Forbundslederen trekker også fram at regjeringen foreslår å redusere merverdiavgiftssatsen på vann og avløp fra 25 til 15 prosent, noe som vil være besparende for husholdningene.

Det tror Edvardsen er et lurt grep, ikke minst fordi det er varslet en kostnadsøkning på vann og avløp i kommunene. 

– Det at man setter ned avgiftene tror vi er lurt for å komme i gang med den store jobben det er å tette etterslepet på vann og avløp, forteller Edvardsen.

Han går videre til å fortelle om Arbeidstilsynet.

I forslag til statsbudsjett, øker regjeringen budsjettet til Arbeidstilsynet med 18 millioner kroner i kampen mot useriøsitet, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. 

– Det er vi selvsagt veldig fornøyde med. Det også ute på høring å gi Arbeidstilsynet litt flere verktøy i kassen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping – så at man følger opp med penger over statsbudsjettet er veldig viktig, sier Edvardsen.

Bekymret for Longyearbyen

Regjeringen foreslår også å bevilge 100 millioner kroner i støtte til å redusere energiprisene i Longyearbyen i 2025, som et øremerket tilskudd til Longyearbyen lokalstyre. 

Opprettholdelse av norske samfunn på øygruppen er ett av de overordnede målene i svalbardpolitikken, og staten vil bidra til forutsigbarhet for Longyearbyens innbyggere og næringsliv. 

Edvardsen forteller at forbundet er bekymret for framtida i Longyearbyen, og ønsker forslaget fra regjeringen velkommen.

– Det høres bra ut. At bosettingen der blir opprettholdt, og at det er både jobb og et utgiftsnivå som er bærekraftig for dem som bor der er viktig, sier forbundslederen. 

Han har også lagt merke til at regjeringa foreslår å løyve 95,2 milliarder kroner til formål innenfor Nasjonal transportplan (NTP), altså en økning på 1,7 milliarder kroner fra 2024. 

– Det er veldig bra at de følger opp NTP med faktiske penger over statsbudsjettet. Følger ikke pengene med, er det det samme hva man vedtar i NTP. Vi har ikke fått sett nøye på hvor pengene treffer, men at man har en økning av investeringene, det er bra, sier Edvardsen.

Etterlyser mer til mineralstrategi

Overordnet, er Edvardsen klar i sin dom:

– Dette er et budsjett som gjør at vanlige folk vil få bedre råd, sier forbundslederen.

Han trekker fram kutt i inntektsskatten, tetting av skattehull, og en styrking av velferdsstaten – ikke minst på helse – som veldig bra.

– Det har stor betydning for vanlige folk. I sum er vi godt fornøyde med innretningen på budsjettet, sier Edvardsen.

Likevel er det et punkt han gjerne skulle sett at ble høyere prioritert: Mineralstrategien fra 2023.

I fjor foreslo regjeringen å øremerke 15 millioner kroner til mineralkartlegging. I år er det ikke satt av noen øremerkede midler til dette.

– Vi skulle nok ønske at mineralstrategien ble fulgt enda bedre opp enn det som er gjort – med faktiske penger, sier Edvardsen. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse