Olga vasket og studerte på det samme universitetet. Nå har renholderen en mastergrad
Olga Gutiérrez vasket kontorer, auditorier og toaletter på Universitetet i Bergen på morgenen. Så gikk hun på forelesning. Deretter var det fram med vasketralla igjen.
Olga Gutiérrez skiftet mellom renhold og forelesninger på dagtid og studerte på kveldstid. Nå er masteren i boks.
Bjørnar Morønning
solveig.mikkelsen@khrono.no
– Når folk sier hei til meg om morgenen, tror jeg ikke de tenker at dette er en renholder med mastergrad, sier Olga Gutiérrez til Khrono, der denne saken først sto på trykk.
Renholdere forteller med jevne mellomrom at de er som luft for andre ansatte.
Det er bare når det ikke blir vasket og rengjort at andre oppdager hvor viktig arbeidet deres er. Søpla hoper seg opp, det begynner å lukte og lokalene blir skitne og utrivelige.
Renholder Olga Gutiérrez blir på ingen måte tatt for gitt blant de ansatte ved Universitetet i Bergen (UiB). Tvert imot er hun et lyspunkt for mange når de kommer på jobb om morgenen.
– Det er hyggelig på Universitetet i Bergen når alle sier «hei» og «god morgen» til meg når de kommer på jobb. Det setter jeg pris på.
I dag jobber hun som renholder ved Det juridiske fakultet og Christian Michelsens Institutt og sier at det er akkurat likedan der.
– Starter grytidlig på jobb
Da Gutiérrez og familien kom til Norge i 2010, var målet å få et bedre liv. Colombianeren bodde først ti år i Spania, i et land som ble hardt rammet av finanskrisa for 15 år siden.
I Colombia studerte hun fem år på universitetet og tok økonomi og ledelse. I Norge fikk hun godkjent at dette tilsvarte en bachelorgrad.
Rett etter at hun kom til Norge, begynte hun å jobbe som renholder i Bergen. Først som vikar, to timer her og tre timer der.
I 2012 vant renholdsbyrået et anbud på Universitetet i Bergen, noe som førte til at hun fikk en fast jobb i en liten andel ved Det humanistiske fakultet (HF). Gradvis økte stillingsandelen og jobben ble mer stabil.
Hun startet på jobb klokka 06.15 i HF-bygget.
– På en ny plass kjenner vi ingen. Først ble jeg kjent med de samme personene som kom tidlig på jobb, så etter hvert med flere. Fremmedspråkinstituttet holder til i HF-bygget og noen snakket spansk, så de kom jeg også i prat med, forteller Gutiérrez.
Vasker og vasker
Internavisa «På Høyden» ved UiB intervjuet henne i desember. Da traff de på seniorkonsulent Anne Hestnes fra HF-bygget.
Hestnes beskriver Gutiérrez som smilende, omgjengelig, åpen og ærlig. Hun ble fort inkludert og har en spesiell plass hos alle.
– Olga har vært et unikum fra hun begynte hos oss. Alltid åpen og tok kontakt om det var noe hun lurte på, fortalte Hestnes.
Det går unna når hun er på jobb. Kontorer, lesesaler, seminarrom, auditorium, møterom, toaletter og korridorer skal rengjøres.
– Jeg vasker og vasker hele tida, sier Gutiérrez og smiler.
– Det må være tungt arbeid?
– Noen ganger kan det være det, men når vi vasker kontor hver dag, blir det rutine. Hvis du ikke vet hva jobben går ut på, høres 30 kontorer hver dag mye ut. Men vi har erfaring og det gjør det enklere. Vi går og går og beveger oss. Det er bra for helsa.
Først jobb, så studier, så jobb
Gutiérrez valgte renhold som yrke da hun kom til Norge fordi hun ikke behersket norsk. Før det hadde hun aldri jobbet i denne bransjen, men som ny i Norge var hun avhengig av en inntekt.
Etter noen år var det en hun kjenner som anbefalte henne å studere spansk. Hun fikk høre at de som kommer fra Colombia snakker spansk på en tydelig måte.
Vedkommende foreslo at hun kanskje kunne bli lærer i spansk.
Deretter begynte det møysommelige arbeidet for å oppfylle kvalifikasjonene for å ta en mastergrad i spansk. Hun tok engelsk for innvandrere med høyere utdanning ved Bergen katedralskole, tok ni emner ved Høgskolen i Østfold på halvannet år og etter nesten to år var hun klar for å søke på masteropptaket i 2021.
Hun jobbet fulltid disse to årene, og det gjorde hun også når hun tok masteroppgaven i spansk. I masteroppgaven skrev hun om colombianere i Bergen, deres integrering og holdninger til språk.
– Det var krevende og krevde at jeg selv var engasjert. Når du brenner for noe, får du gjort det du skal og har nok tid.
For Gutiérrez innebar dette blant annet at hun kom jobbet noen timer på starten av dagen før hun skiftet til vanlige klær og gikk på forelesning. Deretter kom hun tilbake til bøttekottet og tok på seg uniformen igjen.
Da tok hun igjen de timene hun var på forelesning. Det ble også mange timer med studier på kveldstid etter jobb.
– Jeg hadde en snill arbeidsgiver som lot meg kombinere jobb og studier. Hele tida mens jeg var borte, tenkte jeg at det ikke skal være skittent. Derfor jobbet jeg ekstra, alt måtte være ferdig rengjort før jeg gikk hjem.
Hun fikk takk for alt strevet og karakteren ble A på masteroppgaven.
Har fagbrev
Selv om mastergraden ble unnagjort før jul, jobber hun altså fortsatt som renholder.
Det hun liker med jobben, er tanken på at folk kommer på jobb, finner en ren plass og har et godt arbeidsmiljø.
– Vår oppgave er å bidra til kvalitet. Det er lett å tenke på at vi går rundt med en mopp og en klut, men renhold er mye mer omfattende.
Gutiérrez har fagbrev i renholdsfaget og forteller at de lærte om blant annet kjemikalier, metoder for å vaske ulike typer golv og pH-verdier i vaskemidler.
– Da jeg tok fagbrevet, var læreboka tykk. Jeg lurte på om vi virkelig trenger å lære alt dette. Men renholdsbransjen er ikke den samme når du vasker på sykehus, flyplasser, kontor, barnehager eller industribygg. Alle krever noe særegent. Det er mye å lære.
– Mange renholdere har utdanning
Hun likte å studere og hadde erfaring med det fra hjemlandet. Hele tida har hun tenkt at hun skal ha en god jobb, men hun ville også studere for å utvikle seg. Først handlet det om å lære seg norsk godt nok. Med sin nyvunne kunnskap kan det også åpne seg muligheter for å gjøre andre ting.
– Hva tenker du framover? Vil du bruke masteren til noe?
– Kanskje kan jeg gjøre andre ting, for eksempel undervise i spansk, og søke nye jobber der jeg kan utvikle meg. Vi får se.
Inntil videre fortsetter hun å rengjøre lokalene til Det juridiske fakultet og Christian Michelsens Institutt.
Det er slettes ikke sikkert at alle som hilser på Olga Gutiérrez i forbifarten, tenker at dette er en renholder med mastergrad.
– Mange tenker at de som jobber som renholdere er utlendinger som kanskje ikke snakker norsk. Jeg har stått på for å lære norsk og foretrekker å snakke norsk framfor engelsk. Jeg tror at mange renholdere har utdanning.
Noen har imidlertid fått med seg at hun nå har fullført en master ved Universitetet i Bergen.
– Jeg ble litt overrasket. Da jeg kom på jobb etter ferie i januar, var det flere ansatte som gratulerte meg og sa de var imponerte over det jeg hadde fått til. Det var veldig hyggelig å høre.
Denne saken ble først publisert hos Khrono, nyhetsavisen for høyere utdanning og forskning.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.