Oppsigelser i Peab Anlegg: Fem har mistet jobben
– Vi er i en situasjon der vi har for få jobber.
– Det er tøft, og ikke et budskap man gir med glede, sier hovedtillitsvalgt Ronny Olsen om at fem ansatte i Peab Anlegg har mistet jobben.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
camilla.yndestad@lomedia.no
– Totalt er det 165 ansatte i Peab Anlegg. I Trondheimsavdelingen jobber det 26, så nå forsvinner en stor prosent ut, sier hovedtillitsvalgt for medlemmene i Norsk Arbeidsmandsforbund i bedriften, Ronny Olsen.
Det nærmer seg fire uker siden Olsen fikk beskjed om at det gikk mot oppsigelser av fem produksjonsarbeidere i Trondheims-avdelingen.
Han forteller om en tung sak, der oppsigelsene allerede har blitt satt i kraft, med virkning fra 1. desember.
– Det er tøft, og ikke et budskap man gir med glede, sier Olsen.
Han beskriver situasjonen som prekær, der Peab Anlegg har lav ordrereserve, og lider under at det tar lang tid fra anbudsåpning til tildeling.
– Det har vært en trend med at det kan ta et år eller enda lenger før det blir tatt en avgjørelse. Det er grunnen til at vi måtte gå for oppsigelser og ikke permitteringer. I tillegg er det sånn at når byggevirksomhetene sliter, så kommer de inn og konkurrerer med anleggsbedrifter. Om ikke konkurransen var hard nok fra før, så har den blitt enda hardere, sier Olsen.
En har fått seg ny jobb
Olsen forteller at dem det gjelder har tatt oppsigelsene fint. En har allerede fått seg ny jobb, og to har noen alternativer å velge mellom.
– Men hadde de hatt et valg, hadde de blitt igjen her. Dette er dyktige arbeidere, og en fryktelig lei situasjon, sier Olsen.
Han roser dialogen med ledelsen, som i god tid i forveien innkalte ham til møte for å informere om situasjonen.
Flere permitteringer enn vanlig i 2023
Administrerende direktør i Peab Anlegg, Johan Hansson, forteller at det er manglende oppdragsmengde som gjør at de nå må si opp fagarbeidere.
– Dette er en uvant situasjon for Peab. Fagarbeidere er kjernen i vår virksomhet, og vår strategi er å ha flest mulig egne ansatte fagarbeidere i bedriften. Det er også viktig for at vi skal kunne ta inn lærlinger som sikrer rekrutteringen til bransjen, sier Hansson.
Han trekker fram at 2023 har vært et år preget av lavere volum, med flere permitteringer enn vanlig.
– Utfordringen er at de store samferdselsprosjektene blir skjøvet på, samtidig som det nærmest er total brems på mindre samferdselsjobber, sier han, og legger til følgende spådom for neste år:
– 2024 blir også et tøft år. Det er en del store jobber som kommer ut, men de trekker ut i tid – men vi jobber hardt for å sikre oss de jobbene som kan gi aktivitet til våre ansatte i tiden framover, sier Hansson.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.