JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen sier ja til gruver, men nei til sjødeponi for avfallet. Gruvebransjen er skuffet

Den nye regjeringen vil ha en positiv holdning til mineralutvinning, men den er mot sjødeponi for gruveavfall fram til 2021. – Selvmotsigende, mener nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Anita Johansen.
Hjørnesteinsbedriften i Sokndal kommune i Rogaland, Titania, har snart fullt landdeponi. Skal nytt deponi komme på plass før 2021, blir det et nytt landdeponi, og ikke i sjøen.

Hjørnesteinsbedriften i Sokndal kommune i Rogaland, Titania, har snart fullt landdeponi. Skal nytt deponi komme på plass før 2021, blir det et nytt landdeponi, og ikke i sjøen.

Sissel M. Rasmussen

ane.borrud@lomedia.no

Den nye regjeringsplattformen, kalt Jeløya-plattformen, ble ikke helt som Anita Johansen i Arbeidsmandsforbundet hadde håpet på.

– Den forrige regjeringen med Høyre og FrP var tydelige på at mineralnæringen var en framtidsrettet næring som det skulle satses på. Den nye regjeringen med Høyre, FrP og Venstre sier den vil ha en positiv holdning til mineralutvinning. Men den sier samtidig at det ikke skal gis nye utslippstillatelser til sjødeponi for gruveavfall i denne regjeringsperioden. Jeg synes ikke det er en positiv holdning, sier nestlederen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Forbundet organiserer blant annet gruvearbeiderne i Norge.

Dette må du vite om feriepenger

Skjærer alle over en kam

Nestlederen mener at regjeringen skjærer all gruvedrift over en kam.

– At man ikke skal ha en utredning og vurdering av hvilke deponiløsninger som er mest hensiktsmessig, er trasig. Det er ikke sånn at landdeponi alltid er den beste løsningen. Noen ganger kan det være en verre løsning enn sjødeponi. Her vil regjeringen skjære alle over en kam, sier hun.

Johansen mener regjeringens avvisning av sjødeponi vil kunne få store negative konsekvenser.

– Denne bestemmelsen vil gi enda mindre forutsigbarhet for næringa, og enda færre muligheter. Det vil gjøre det vanskeligere å starte opp utvinning av mineraler.

Johansen understreker at Norge trenger mineraler.

– Når mineralene ikke blir utvunnet her til lands, sier regjeringen indirekte at det er bedre å få dem fra for eksempel Chile, Colombia eller Sør-Afrika. Land der det ikke er vurderinger av utslipp i det hele tatt, og verken lønns- eller arbeidsvilkår eller HMS er på stell, advarer Johansen.

Gruvene bergtok Anita Johansen allerede som 21-åring

Nussir og Nordic Mining har allerede fått grønt lys

Både Nussir, som skal utvinne kobber i Kvalsund i Finnmark, og Nordic Mining, som skal utvinne rutil fra Engebøfjellet, har fått tillatelse til deponi i henholdsvis Repparfjorden og Førdefjorden. Det var stor debatt om tillatelsene.

Venstre har vært imot sjødeponi i disse to fjordene, men det ligger ikke noe i Jeløya-plattformen om at tillatelsene skal trekkes tilbake, noe miljøbevegelsen har gitt Venstre sterk kritikk for.

Anita Johansen tror ikke tillatelsene kommer til å bli trukket tilbake.

– Jeg tror det ligger et kompromiss i regjeringen der Venstre fikk gjennomslag for forbud mot framtidige sjødeponi, mot at Nussir og Nordic Mining får beholde tillatelsene som allerede er gitt for sjødeponi, sier hun.

– Miljøkrav er riktig og viktig

Johansen er helt enig med regjeringen og miljøbevegelsen at det er viktig med miljøkrav.

– Det er både viktig og riktig å ha miljøkrav. Og vi har et av verdens strengeste lovverk. Det er strenge miljøkrav, og det kreves konsekvensutredninger. Men nå vil det ikke hjelpe at det er konsekvensutredninger der kunnskapsmiljøene uttaler seg om hva som er den beste løsningen for deponi. Nå har regjeringen bestemt at sjødeponi ikke er aktuelt, uansett om det skulle være den beste løsningen.

Få nyhetsbrev fra Arbeidsmanden

Norsk Bergindustri: Vi har ikke nådd fram med budskapet

Elisabeth Gammelsæter, generalsekretær i bransjeforeningen for den norske mineralnæringen, Norsk Bergindustri, sier de ikke har nådd fram til regjeringen med sitt budskap.

– Vi mener at sjødeponi skal velges når det er den beste løsningen, inkludert miljøhensyn, sier hun.

Hun peker på at mange av mineralforekomstene i Norge ligger ved kysten, og at det er utfordrende å deponere avgangsmasser på land.

– Masser som legges på bunnen av en fjord er fysiske og kjemiske stabile. Vi mener at sjødeponi skal velges når konsekvensutredningene viser at det er den beste løsningen, sier hun.

Generalsekretæren peker på at den forrige regjeringen satset på næringen, og innrømmer at de var bekymret da det ble klart at Venstre skulle inn i regjeringen.

– Og tydeligvis med god grunn, slår hun fast.

– Det var den forutsigbarheten

Elisabeth Gammelsæter mener færre mineralprosjekter vil bli realisert med Jeløya-plattformen, fordi færre investorer vil investere i Norge.

– Vi er glade for at regjeringen skal se positivt på næringa. Men når de samtidig skal si nei til alle sjødeponi, slår det ihjel forutsigbare rammebetingelser, sier hun.

Som Anita Johansen er hun helt enig i at det skal være strenge miljøkrav til næringen.

– Bærekraft står høyt på agendaen hos oss, og skritt for skritt jobber vi for å minske miljøavtrykket til næringen.

At regjeringen kommer til å følge Jeløya-plattformens erklæring om utslippstillatelser til sjødeponi for gruveavfall fram til 2021, tror generalsekretæren på.

– Det er regjeringen som gir utslippstillatelser, ikke Stortinget. Så når miljøvernministeren heter Ola og har den plattformen i bunnen, så ja.

Nå skal Norsk Bergindustri jobbe videre med å få fram budskapet.

– Vi skal snakke med bestemmende myndigheter, inkludert statsråder, og vi har et budskap om en bærekraftig norsk bergindustri. Vi mener det er viktig fordi våre ressurser spiller en rolle for lokalsamfunnene her i Norge- og for verden. Det er et behov for det våre bedrifter produserer. Og noen ganger er det best med sjødeponi, avslutter hun.

Følg Arbeidsmanden på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse