JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholdsbransjen: En av tre får ikke tillegg de har krav på

Alle renholdere ansatt i private renholdsbedrifter og som jobber mellom klokken 21:00 og 06:00 skal ha et tillegg på minst 26 kroner per time. En av tre får det ikke, viser en Fafo-undersøkelse.
Spurt renholderne: Fafo har spurt renholderne hvordan de har det på jobb. Tallenes tale viser at tiltak satt i gang i bransjen virker – men det er fremdeles en lang vei å gå.

Spurt renholderne: Fafo har spurt renholderne hvordan de har det på jobb. Tallenes tale viser at tiltak satt i gang i bransjen virker – men det er fremdeles en lang vei å gå.

Lina Winge

ane.borrud@lomedia.no

Fafo har fulgt renholdsbransjen tett siden 2011, og rapporten «Renholdsbransjen sett nedenfra» er den fjerde rapporten forskningsstiftelsen har laget om tilstanden i bransjen. For første gang har de spurt renholderne hvordan de oppfatter bransjen.

• Fikk du med deg denne? «Renholderen som ble regimekritiker»

En av tre får aldri tillegg

For syv år siden ble deler av renholdsoverenskomsten allmenngjort. Det vil blant annet si at

• Alle renholdere under 18 år skal minst ha en lønn per time på kroner 129,59.

• Alle renholder over 18 år skal minst ha en lønn per time på kroner 177,63.

• Alle renholder som jobber mellom klokken 21:00 og 06:00 skal ha et tillegg på minst 26 kroner per time.

Har allmenngjøringen ført til høyere lønnsnivå i renholdsbransjen? Ja. I 2011 var det 31 prosent som hadde timelønn under minstelønn. I 2012 sank tallet til 9 prosent, mens i 2016 var det 5 prosent som fikk lønn under minstelønna.

Men. Det er ikke bare timelønnen som er allmenngjort. Tillegget for å jobbe mellom klokken 21:00 og 06:00 gjelder også for alle. Undersøkelsen viser at hele 27 prosent av dem som jobber i en bedrift med tariffavtale aldri får tillegg, selv om de jobber etter klokka 21.00 om kvelden. Mens hos dem som jobber i en bedrift uten tariffavtale er det 31 prosent som aldri får tillegg.

Følg Arbeidsmanden på Facebook

56 prosent får ikke betalt for reisetid

Størstedelen av renholderne som har svart på undersøkelsen jobber i proffmarkedet, det vil si at de gjør rent hos bedrifter. Fem prosent oppga at de kun jobber i private hjem. 59 prosent av renholderne har vanligvis oppdrag på flere steder, mens 35 prosent vanligvis kun gjør rent et sted.

Av dem som har oppdrag på flere steder, er det 56 prosent som oppgir at de ikke får betalt for å reise mellom steder.

– Sannsynligheten for å ikke få betalt mellom oppdrag øker hvis du ikke er født i Norge. Sannsynligheten for å få betalt øker med tariffavtale, fortalte Fafo-forskeren Rolf K. Andersen da han presenterte rapporten under Arendalsuka.

1 av 2 har fast heltidsstilling

Videre viser undersøkelsen at 52 prosent er fast ansatt på heltid, mens 33 prosent er fast ansatt på deltid. 10 prosent er midlertidige vikarer. Andersen påpekte at sannsynligheten for fast ansettelse øker jo eldre du er, hvis du er mann, er født i Norge og/eller medlem i en fagforening.

Fram til 2012 økte stillingsprosentene i bransjen. I 2016 så forskerne i Fafo en tendens til at stillingsprosentene ble lavere, og det samme vises i tallene fra årets undersøkelse.

8 av 10 renholdere jobber mest på dagtid, det vil si etter klokken 06:00 og før klokken 21:00. 2 av 10 jobber i helgene, 2 av 10 jobber før klokken 06:00 om morgenen, mens 2 av 10 kun jobber mellom klokken 21:00 og 06:00 og i helgene.

Når forskerne ser på svar i tidligere undersøkelser, er det klart at helg, kvelds- og nattarbeid har gått ned.

– Det er grunn til å tro at det er fordi dette har blitt dyrere på grunn av allmenngjøringen, sa Fafo-forsker Sissel C. Trygestad da hun presenterte sin del av rapporten.

Få nyhetsbrev fra Arbeidsmanden

Tidspresset øker

I de tidligere Fafo-undersøkelsene om renholdsbransjen, kom det fram at tidspresset har vært økende. Derfor spurte forskerne renholderen i denne undersøkelsen om arealet de vasker har blitt endret.

Halvparten svarer at arealet er omtrent som før. 1 av 3 sier at det er mer å gjøre rent enn før, mens seks prosent mener det er mindre.

Får de så betalt hvis de må jobbe utover avsatt tid når arealet øker? Halvparten svarer ja – og 36 prosent svarer nei.

Nye tiltak i høst

Kort oppsummert viser rapporten at allmenngjøring har hatt effekt på lønn og arbeidstid. Men – ikke alle får tilleggene de har krav på, presset øker og stillingene reduseres.

– Det er bra at vi kan følge utviklingen over tid, sa forbundssekretær Brede Edvardsen da han kommenterte rapporten under Arendalsuka.

– Vi får ta med oss at ting går rett vei, men at det er mer jobb igjen. Nå skal vi finlese rapporten og komme med forslag til flere tiltak, sa han.

Treparts bransjeprogram for renhold, som er bestillerne av Fafo-rapporten, skal ha møte i slutten av august. Da møtes arbeidstakerne, arbeidsgivere og myndigheter for sammen å se på hvordan renholdsbransjens utfordringer kan løses.

I november skal bransjeprogrammet møte statssekretær i Arbeidsdepartementet, Morten Bakke.

– Der vil bransjeprogrammet kommer med innspill til nye tiltak for bransjen. Jeg håper vi kommer fram til forslag om noen saftige tiltak for renholdsbransjen, avsluttet regiondirektør i Arbeidstilsynet Ørnulf Halmrast, da han hadde siste ordet om rapporten under Fafos arrangement under Arendalsuka.

• Vet du hvem som gjør rent på din arbeidsplass? Les denne saken om hvorfor du bør undersøke det!

• Alle som leier inn vaskebyrå hjemme skal sjekke at de kjøper tjenesten fra et firma som er godkjent av Arbeidstilsynet. Likevel: 1 av 3 som kjøper renholdstjenester betaler svart, viser ny undersøkelse

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse