JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sikrere gruver i Swaziland

Tillitsvalgte i Arbeidsmandsforbundet sin søsterorganisasjon risikerer både sult og nød når de engasjerer seg i forbundenes samarbeidsprosjekt om helse, miljø og sikkerhet i gruvene.
Konferanse: Under besøket arrangerte gruveabeiderforbundet (ATUSWA) en konferanse i byen Manzini, med hovedtema helse, miljø og sikkerhet. Fra høyre ser vi LOs konsulent i Afrika, Alice Siame. Deretter Erna Hagensen og Trond Erik Thorvaldsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund. Foran dem (med rød trøye) er Zodwa Lukhele, prosjektkoordinator i Trade Union Congress of Swaziland (TUCOSWA). Anita Johansen skimtes så vidt i midten i bakgrunnen.

Konferanse: Under besøket arrangerte gruveabeiderforbundet (ATUSWA) en konferanse i byen Manzini, med hovedtema helse, miljø og sikkerhet. Fra høyre ser vi LOs konsulent i Afrika, Alice Siame. Deretter Erna Hagensen og Trond Erik Thorvaldsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund. Foran dem (med rød trøye) er Zodwa Lukhele, prosjektkoordinator i Trade Union Congress of Swaziland (TUCOSWA). Anita Johansen skimtes så vidt i midten i bakgrunnen.

Terje Kalheim

ane.borrud@lomedia.no

Et rom i byen Manzini i Swaziland. 30 gruvearbeidere sammen med delegater fra Arbeidsmandsforbundet. Tema: Helse, miljø og sikkerhet.

– Du skulle sett overraskelsen i ansiktene deres da Anita fortalte at hun også har vært gruvearbeider, på Svalbard, ler forbundsleder Erna Hagensen.

At en dame er gruvearbeider er ikke hverdagskost i Swaziland. Men da overraskelsen hadde lagt seg, ble det faglige engasjementet tent.

– De kom med masse spørsmål om hvordan vi jobber i Norge. Om for eksempel hvordan vi sikrer rom med pilarer, supplerer forbundssekretær Anita Johansen.

De to har akkurat kommet hjem fra Swaziland, der Arbeidsmandsforbundet har et prosjekt i samarbeid med LOs internasjonale avdeling.

Få ned ulykker og dødsfall

I handlingsprogrammet som landsmøtet i Arbeidsmandsforbundet har vedtatt, står det at forbundet skal drive med internasjonalt arbeid. Og det landsmøtet bestemmer – det skal gjennomføres.

– Vi valgte gruve fordi det ikke er noen andre forbund som er inne med prosjekter i denne sektoren. Og i mange gruver i andre land er det mye høyere antall skadede og mennesker som dør enn hos oss. Vi er gode på gruver, og mener vi har noe å bidra med, sier Hagensen.

Prosjektet som sådan går ut på at tillitsvalgte og medlemmer i forbundet som organiserer gruvearbeiderne, ATUSWA, får opplæring i helse- miljø og sikkerhet (HMS), og at disse skal representere medlemmenes rettigheter på området. Nylig var 30 tillitsvalgte fra ATUSWA samlet til en konferanse i Swaziland, sammen med tre representanter fra Arbeidsmandsforbundet og en fra LOs internasjonale avdeling.

På planen var også et besøk i en gruve, men to dager før fikk de beskjed om at det dessverre ikke passet med besøk likevel. Men sammenlignet med reisen nedover for to år siden, var det likevel ikke så ille. Den gang ble hele delegasjonen nektet innreise i landet.

– Kongen ville ikke ha besøk av Erna, smiler Hagensen skjevt.

Vellykket hittil, tilbakeslag nå

Samarbeidet med fagforeningen i Swaziland startet i 2013. Et av delmålene i prosjektet har vært at arbeiderne skal få velge HMS-representanter på skiftene i gruvene. Det fikk de gjennomslag for. Men så fikk bedriften en ny HR-sjef, som ikke ville gå med på at de ansatte fikk velge sine representanter. Det var bedriften som skulle bestemme hvem det skulle være.

– Det har gått så langt at saken har havnet i arbeidsdepartementet, og der fikk forbundet støtte. Men hva gruveselskapet kommer til å gjøre nå, er uvisst, forteller Hagensen.

– Gruvearbeiderne sa til oss at det er som å rykke 10 skritt tilbake, foreller Johansen.

Enormt mot

Både Hagensen og Johansen er dypt imponert over gruvearbeiderne de har møtt.

– Trusselen om å få sparken for å engasjere seg henger over dem. Og å bli arbeidsledig kan ha enorme konsekvenser. Arbeidsledigheten i landet er kolossal, og det er ikke noe sosialt sikkerhetsnettverk. Det dør folk av sult daglig, sier Johansen.

– Dette er menn som har familier og forsørgelsesansvar. De vet at de blir fulgt med på i ett og alt. Likevel sier de seg villige til å bli tillitsvalgte. Man kan ikke annet enn å bli mektig imponert, supplerer Hagensen.

At det var en eller flere av de tillitsvalgte på konferansen som var øyne og ører for kongen, var ikke usannsynlig.

– Men det la ikke noe demper på engasjementet. De var ikke redde. Alle var veldig engasjerte, forteller Johansen.

Internasjonalt press

Når forbundet i samarbeid med LOs internasjonale avdeling landet på Swaziland, var det fordi man da samtidig kunne være med på å bygge opp fagbevegelsen i landet

– I Swaziland har kongen nesten all makt, og det er lite demokrati. I utgangspunktet ser det håpløst ut å påvirke i et land der kongen har all makt, men det er ikke det.

Ifølge forbundslederen er det flere måter å jobbe på. Samtidig.

– Kongen lar seg påvirke. De ser at andre land følger med. Vi kan presse dem i Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO I FN, og vi kan legge press på dem som kjøper råvarer fra Swaziland. Det er viktig at verden har fokus på Swaziland! Vi må aldri gi opp!

Veien videre

Nå vil Arbeidsmandsforbundet ta kontakt med arbeidsgiverorganisasjonen i Norge som organiserer gruveindustrien, Norsk Industri.

– Vi kan skolere så mange gruvearbeider vi vil. Men hvis ledelsen i selskapet nekter å samarbeide med dem, så kommer vi ikke lenger. Vi er avhengig av at ledelsen blir med å jobbe. Så nå ønsker vi å få med oss Norsk Industri til Swaziland, slik at vi sammen kan forklare hvordan vi jobber i Norge.

Ifølge forbundslederen argumenterer arbeidsgiverne i Swaziland med at dersom arbeiderne får makt, vil det føre til lavere lønnsomhet, tap av arbeidsplasser og eventuell konkurs.

– Dersom Norsk Industri kunne fortelle om hvordan vi samarbeider her til lands, og hvilken vinn-vinn situasjon det er, så kan det gjøre en stor forskjell! De tillitsvalgte vi møtte syntes det var en kjempegod ide, avslutter hun.

Verdens eldste

Verdens eldste kjente gruven er «Lion Cave» i Swaziland. Karbondatering viser at denne gruven er 43.000 år gammel.

Om Swaziland

•Monarki sørøst i Afrika

•Hovedstad er Mbabane

•1,3 millioner innbyggere

•Grenser til Sør-Afrika og Mosambik

•Kong Mswati III har regjert siden 1986

•Er et av verdens siste eneveldige kongedømmer.

•Kongen utnevner hvem som skal sitte i regjering

•Kongen har en kjempeformue, mens resten av befolkningen lever i dyp fattigdom.

•Omtrent 70 prosent av befolkningen lever på under en dollar om dagen

•Over 40 prosent av befolkningen er arbeidsledig

Om prosjektet

Startet i 2013 da MQAWUS (mining, quarrying and allied workers union of Swaziland) og NAF (Norsk Arbeidsmandsforbund) inngikk en avtale om å jobbe sammen for at arbeidsplasser i gruveindustrien i Swaziland skal være trygge og sunne. Gruvearbeiderforbundet MQAWUS har senere slått sammen med åtte mindre forbund, blant annet Metallarbeiderforbundet, Tekstilarbeiderforbundet og Catering. Det nye forbundet heter: Amalgamated Trade Union of Swaziland (ATUSWA). TUCOSWA (Trade Union Congress of Swaziland – tilsvarende LO) og LO (Landsorganisasjonen i Norge) er også med i prosjetet. Tiltak: Tillitsvalgte og medlemmer i ATUSWA får opplæring i HMS, og disse skal representere medlemmenes rettigheter på området.

– Et bevis på at det går an!

Terje Kalheim fra LOs internasjonale avdeling, var med Arbeidsmandsforbundet til Swaziland.

– Jeg har vært i mange land, men aldri Swaziland. Det er et veldig spesielt land politisk sett, styrt av en konge som eier 25 prosent av alle bedriftene. Han eier også deler av gruveselskapene i landet. Jeg har stor respekt for jobben som Arbeidsmandsforbundet gjør her. Det viser at det går an, innleder han.

Han var positivt overrasket over hvor lydhøre og interesserte gruvearbeiderne var.

– Det er åpenbart at gruvearbeiderforbundet i Swaziland setter kjempestor pris på samarbeidet med Arbeidsmandsforbundet.

Gruvearbeiderne har helt annerledes arbeidsforhold enn det vi er vant med fra Norge.

– De har lange arbeidsdager, må gå i flere kilometere for å komme inn i gruva, og de drar på seg sykdommer som vi er ferdige med i Norge for mange år siden. Men likevel. En gruvearbeider er en gruvearbeider uansett hvor du er i verden. De har mye til felles uansett!

Han mener alle ting må prøves for å bedre gruvearbeiderens kår.

– Forholdet mellom arbeidsgiver og gruvearbeiderforbundet er så anspent. Det er ikke den dialogen vi er vant til i vårt land. Den eksisterer ikke der nede. Det er en ovenfra-og-ned holdning som vi ikke kjenner til her til lands.

Derfor har han tro på å prøve ut et samarbeid med Norsk Industri.

– Hvis arbeidsgiverne i Swaziland føler at de blir pådyttet noe, blir det vanskelig. Men dersom Norsk Industri klarer å spore opp noen her hjemme som har kontakt med arbeidsgiverne i Swaziland, da kan vi ha en gyllen mulighet. Gruververden er på tvers, så det er ikke usannsynlig, avslutter han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Verdens eldste

Verdens eldste kjente gruven er «Lion Cave» i Swaziland. Karbondatering viser at denne gruven er 43.000 år gammel.

Om Swaziland

•Monarki sørøst i Afrika

•Hovedstad er Mbabane

•1,3 millioner innbyggere

•Grenser til Sør-Afrika og Mosambik

•Kong Mswati III har regjert siden 1986

•Er et av verdens siste eneveldige kongedømmer.

•Kongen utnevner hvem som skal sitte i regjering

•Kongen har en kjempeformue, mens resten av befolkningen lever i dyp fattigdom.

•Omtrent 70 prosent av befolkningen lever på under en dollar om dagen

•Over 40 prosent av befolkningen er arbeidsledig

Om prosjektet

Startet i 2013 da MQAWUS (mining, quarrying and allied workers union of Swaziland) og NAF (Norsk Arbeidsmandsforbund) inngikk en avtale om å jobbe sammen for at arbeidsplasser i gruveindustrien i Swaziland skal være trygge og sunne. Gruvearbeiderforbundet MQAWUS har senere slått sammen med åtte mindre forbund, blant annet Metallarbeiderforbundet, Tekstilarbeiderforbundet og Catering. Det nye forbundet heter: Amalgamated Trade Union of Swaziland (ATUSWA). TUCOSWA (Trade Union Congress of Swaziland – tilsvarende LO) og LO (Landsorganisasjonen i Norge) er også med i prosjetet. Tiltak: Tillitsvalgte og medlemmer i ATUSWA får opplæring i HMS, og disse skal representere medlemmenes rettigheter på området.