JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmandsforbundets landsmøte:

Slik kan den nye ledelsen i Arbeidsmandsforbundet bli

Lørdag velges nye folk i forbundets ledelse. Hvem får hvilke posisjoner? Kastes hele kabalen om eller blir den omtrent som før? Vi har spurt de største avdelingene om hvem de vil ha på topp.
SPENNING FØR VALGDAGEN: Slik så Erna Hagensen ut da hun ble gjenvalgt som forbundsleder på Arbeidsmandsforbundets landsmøte for fire år siden. Nå går Hagensen av med pensjon, og en ny leder skal velges.

SPENNING FØR VALGDAGEN: Slik så Erna Hagensen ut da hun ble gjenvalgt som forbundsleder på Arbeidsmandsforbundets landsmøte for fire år siden. Nå går Hagensen av med pensjon, og en ny leder skal velges.

Ylva Seiff Berge

merete.holtan.garte@lomedia.no

Norsk Arbeidsmandsforbunds landsmøte er godt i gang. Fredag og lørdag skal handlingsprogramet vedtas – alt det forbundet skal styre etter de nærmeste årene. Men hvem skal lede, styre og bestemme? Hvem skal sitte i sentrale posisjoner på forbundskontoret inne i Oslo, og hvem skal representere avdelingen og bransjen sin i forbundsstyret og landsstyret?

p

Vi har konsentrert oss om forbundsledelsen når vi har spurt om største avdelingenes innstilling til valgkomiteen. Innstillingene gir oss ingen fasit, men en liten pekepinn, på hvem som i de nærmeste fire årene vil sitte med de sentrale vervene i Grubbegata Oslo:

Hvem skal utgjøre tospannet i front som forbundsleder og nestleder? Og hvem blir organisasjonsleder, forbundssekretærer og ungdomssekretær?

Inn og ut i forbundsledelsen i siste periode

Den siste fireårsperioden har dette knippet sittet i forbundsledelsen:

Erna Hagensen (opprinnelig fra avdeling 2 Oslo/Akershus, renhold) har vært forbundsleder, men går nå av med pensjon etter 16 år i posisjonen. Anita Paula Johansen (avdeling 142 Longyearbyen, bergverk) har vært nestleder etter at Helge Haukeland gikk av med pensjon i desember 2017. Anita Johansen har dessuten fungert som leder det siste halve året, da Erna Hagensen har vært ute i sykmelding.

Trond Karlsen (avdeling 2 Oslo/Akershus, vakt) har sittet som organisasjonsleder siden Kirsti Mandal gikk av med pensjon i mars 2016. Som forbundssekretærer ble Brede Edvardsen (avdeling 1 Øst, renhold), Terje Mikkelsen (avdeling 7 Sør-Vest, vakt) og Steinar Rindhølen (avdeling 2 Oslo/Akershus, anlegg) valgt på landsmøtet i 2015, mens Arne Presterud (avdeling 6 Vest, private anlegg) gikk inn som forbundssekretær da Anita Johansen rykket inn i nestledervervet i 2017.

Som ungdomssekretær ble Tanita Grønli Kristiansen valgt i 2015, men måtte trekke seg. Siden mai 2018 har Karina Veum (avdeling 2 Oslo/Akershus, vakt) sittet i posisjonen.

Utbrytere: Stemmer alle i tråd med avdelingens innstilling?

Arbeidsmanden har ringt rundt til de største avdelingene i forbundet, de som har de største delegasjonene på plass på landsmøtet og gjennom det størst innflytelse. Skjønt, ingen delegater arresteres om de stemmer annerledes enn det har avdelingen har innstilt på.

Det er tradisjon for å stemme lojalt, men valget er hemmelig. Og av og til dannes det utbrytergrupper etter lobbyvirksomhet i gangene.

– Vi blir nok overraska om delegatene våre stemmer annerledes, men vi vet aldri hva som skjer på et landsmøte, påpeker Robert Valslag, leder i avdeling 8 Midt-Norge.

Hvem er så de største avdelingene, med de største stemmeberettigede grupperingene på landsmøtet? På topp ligger avdeling 2 Oslo/Akershus med 37 av 180 delegater. Deretter følger avdeling 1 Øst med 28 delegater, avdeling 6 Vest med 22 og avdeling 8 Midt-Norge og avdeling 7 Sør-Vest med 20 delegater hver.

Vil de røpe sine kandidater før stemmene faller?

Avdeling 7 holder innstillingen hemmelig

– Vi har valgt å holde innstillingen hemmelig, sier Inge Ramsdal, leder i avdeling 7. Ramsdal vil helle snakke om hvilke bransjer de ulike forbundssekretærene kommer fra, og at det bør være balanse mellom disse.

– Vi i avdeling 7 har vært opptatt av likeverd – at verken servicedelen eller maskin- og anleggsdelen skal «dra fra».

Arbeidsmanden erfarer at Inge Ramsdal selv er blitt nevnt i forbindelse med to verv, både i posisjonen som nestleder og forbundssekretær.

– Hva sier du hvis du blir valgt?

– Det jeg kan si, er at jeg har stilt meg til disposisjon hvis valgkomiteen spør meg, enten det er snakk om nestleder- eller forbundssekretærjobben, kommenterer Ramsdal, som er foruten ledervervet i avdeling 7 er regiontillitsvalgt anlegg i Veidekke og representerer private anlegg som bransje.

p

Avdeling 2: Omtrent som nå

I avdeling 2, den aller største, sitter renholder Trine W. Hagen som leder. På landsmøtet har avdelingen hele 37 delegater, som kanskje – eller kanskje ikke – stemmer etter avdelingsstyrets ønske.

Hagen er åpen om avdelingens innstilling til valgkomiteen, og presenterer denne lista:

Leder: Anita Johansen. Nestleder: Brede Edvardsen. Organisasjonsleder: Trond Karlsen. Forbundssekretærer: Terje Mikkelsen, Arne Presterud og Steinar Rindhølen, som tidligere. Pluss Trine W. Hagen selv (renholder) på plassen til Brede Edvardsen.

Om sitt eget kandidatur sier Hagen dette:

– Jeg har sagt at jeg stiller meg til disposisjon om valgkomiteen spør meg.

Som ungdomssekretær innstiller flertallet i avdeling 2 på sittende ungdomssekretær Karina Veum, vekter fra deres egen avdeling. Utfordrere er renholder Naemy Trandum Aasen (avdeling 1 Øst) og anleggsarbeider Even Sundbakken (avdeling 4 Nordland).

Vil ha full fart ut fra perrongen

Innstillingen viser at avdeling 2 altså vil beholde forbundsledelsen så langt det går an.

– Det var store utskiftninger i 2015, og vi erfarte at det tok litt tid før toget begynte å røre på seg igjen – det var litt tungt å komme i gang etter forrige landsmøte. Det vil vi helst ikke skal skje igjen, dessuten synes vi de sittende kandidatene er gode, sier Trine W. Hagen.

– Hva med balanse i kjønn og bransje? Med den foreslåtte sammensetningen blir det tre kvinner og fem menn i ledelsen? Og fem fra service, mot tre fra andre bransjer?

– Vi prøver alltid å ta hensyn til slike ting – både alder, kjønn, bransje og geografi. Men til sjuende og sist må vi ha rett mann og dame i rett skopar, slår Hagen fast.

Avdeling 8: Kontroversielt om ungdomssekretær

– Vi har diskutert og kommet fram til noen navn, åpner Robert Valslag da vi snakker med lederen for avdeling 8 foran valget. Han og avdelingsstyret, som Trine W. Hagen og hennes styremedlemmer i avdeling 2, har kommet til at forbundsledelsen er bra bygd opp som den er nå.

– Det er de rette individene som sitter der, sier Valslag. Med Erna Hagensens avgang må det likevel bli noen endringer i kabalen, og Walslag har ingen problemer med å dele Midt-Norges mening på hvordan den bør se ut.

Også avdeling 8 har innstilt på Anita Johansen som leder og Brede Edvardsen som nestleder, hvor Trine W. Hagen går inn som forbundssekretær for Edvardsen. Organisasjonsleder og forbundssekretærer for øvrig beholdes.

Men avdeling 8 tenker nytt når det gjelder ungdomssekretær.

– I dette spørsmålet var vi litt delt, men flertallet hadde mest tillit til Naemy Trandum Aasen, sier Robert Valslag, som med det putter potensielt 20 delegatstemmer i renholderens pott.

Avdeling 1: – Naemy Trandum Aasen er veldig engasjert

Dermed kan det se ut som den største nerven ligger i valget av ungdomssekretær, for også Trandum Aasens «egne» i avdeling 1 Øst innstiller på henne.

– Hun er veldig engasjert og har gjort en god jobb hos oss i avdeling 1. Hun står ikke på bare for renhold, men for absolutt alle bransjer, sier Ole-Johnny Zeylon. Han er fra bergverk, men er også nestleder i avdeling 1 og uttaler seg om innstillingen istedenfor leder Solveig Samuelsen, som sitter i valgkomiteen.

Foruten et skifte av ungdomssekretær ønsker avdeling 1 seg en tilnærmet lik forbundsledelse som i dag, med disse skiftene: Anita Johansen som leder, Brede Edvardsen som nestleder og Trine W. Hagen inn på Edvardsens plass som forbundssekretær.

p

Avdeling 6: – Karina Veum har fått arbeidet til å skyte fart

At synet på ungdomssekretær er delt, understøttes av innstillingen til avdeling 6 Vest, som stiller med 22 delegater på landsmøtet. Leder Knut-Johannes Berg kan fortelle at avdelingsstyret står enstemmig bak samtlige navn i innstillingen, inkludert posisjonen som ungdomssekretær.

– Vi har hatt gode diskusjoner i alle bransjegrupper og kommet til at Karina Veum bør få fortsette ungdomsarbeidet. Det gir jeg gjerne en begrunnelse for, begynner Berg, og fortsetter:

– Vår vurdering – og ungdommenes vurdering – var at ungdomsarbeidet var litt i limbo den gangen Karina ble valgt. Men hun har ikke vært redd for å ta grep, fant raskt sin plass og har fått ungdomsarbeidet til å skyte fart. Hun har også greid å inkludere ungdommen i det øvrige forbundsarbeidet, så ikke de unge er blitt en egen gruppe. På bakgrunn av det synes vi at Karina Veum fortjener å fortsette som ungdomssekretær. Med en ny leder vil det også være fare for at vi mister momentet, sier Knut-Johannes Berg.

Vil beholde Steinar Rindhølen

Avdelingslederen i Vest gir oss gjerne resten av innstillingen til valgkomiteen, som er lik den i avdeling 2, 1 og 8. Som forbundsleder vil avdelingen enstemmig ha Anita Johansen, med Brede Edvardsen som nestleder og Trine W. Hagen som ny forbundssekretær etter Edvardsen.

Ellers vil også avdeling 6 beholde organisasjonsleder og øvrige forbundssekretærer som i dag.

Om kjønns- og bransjebalanse sier Knut-Johannes Berg dette:

– Vi har snakket om det i styret og hatt det i tankene, men egentlig landet på dette: Når du skal velge en forbundsledelse, må du ha folk som virker, som er på rett plass. Det eneste endringsforslaget vi har, er i Trine W. Hagen, og med det har vi opprettholdt den balansen som er, for hun er som Erna Hagensen renholder og kvinne.

Knut-Johannes Berg sier også litt om utfordrer Inge Ramsdal, som Arbeidsmanden erfarer er blitt foreslått i Steinar Rindhølens posisjon som forbundssekretær.

– Anleggsgruppen vår er veldig komfortable med å beholde Steinar Rindhølen. Vi opplever at han har fungert bra, spesielt etter at Arne Presterud er kommet inn som forbundssekretær for private anlegg.

Anita og Brede: Sier de ja?

Det korte svaret er: De sier ja! Når landsmøtesalen lørdag har sagt sitt, etter alle solemerker i tråd med avdelingenes innstilling om Anita Paula Johansen som ny forbundsleder og Brede Edvardsen som nestleder, kan delegatene være trygge på at kandidatene er klare for oppgaven.

Selv om de begge formelt – og selvsagt – tar kledelige forbehold:

– Jeg tar ingenting for gitt før klubba er gått, sier Brede Edvardsen. – Men hvis valgkomiteen ringer, så stiller jeg meg til disposisjon.

Også Anita Johansen følger programforpliktelsene når hun kommenterer:

– Landsmøtet er suverent, og vi vet ikke utfallet. Men jeg har sagt at jeg stiller til valg, sier hun.

Så hva blir fasiten?

Den sittende forbundsledelsen er forholdsvis ny på dato, og det ser ut til at de største avdelingene er fornøyd med jobben som er gjort og vil ha kontinuitet. De vil at fungerende forbundsleder Anita Johansen skal få overta etter Erna Hagensen, og vil ha Brede Edvardsen som nestleder.

Det etterlater en åpen plass for en ny forbundssekretær med ansvar for renholdsbransjen, og der ser mange ut til å ville ønske seg Trine W. Hagen, også hun fra renhold.

For øvrig innstiller de avdelingene som har vært åpne om sine ønsker på at organisasjonsleder Trond Karlsen og forbundssekretærene Terje Mikkelsen, Arne Presterud og Steinar Rindhølen skal få sitte.

Nettopp den siste posten er det noe disputt rundt - Arbeidsmanden erfarer som nevnt at Inge Ramsdal også er aktuell kandidat som forbundssekretær eller nestleder. Vi vil gjette på at Inge Ramsdals egen avdeling i Sør-Vest ønsker ham inn i forbundsledelsen, men det kan se ut som de øvrige, store avdelingene ikke følger etter.

Svaret, med to streker under, får vi likevel først etter valget.

p

Spenning rundt ungdomssekretæren, og: Godt valg!

Mest spenning knytter det seg til ungdomssekretærvervet. To av de største delegasjonene, avdeling 1 Øst og 8 Midt-Norge, går for utfordrer Naemy Trandum Aasen, mens avdeling 2 Oslo/Akershus og 6 Vest ønsker seg Karina Veum.

Når det gjelder balanse i kjønn og bransje i forbundsledelsen, blir den etter alt å dømme lik den i dag. Erna Hagensen er kvinne fra renhold, og går ut, mens kvinne og renholder Trine W. Hagen ser ut til å gå inn. Skulle Naemy Trandum Aasen blir valgt som ungdomssekretær, blir det pluss èn renholder i forbundsledelsen, men hun erstatter en vekter, så servicebransjen får den samme tyngden i vektskåla.

Da gjenstår det bare å si: Godt valg! For når alt kommer til alt, er det hver enkelt delegat som legger sin stemme i skåla og bestemmer resultatet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse