JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Språk er nøkkelen

Arbeidsinnvandringen fra Øst-Europa er mye større enn antatt i 2004. Og språkopplæring er nøkkelen til å løse utfordringene den fører med seg.
På ti år en antall østeuropeere i Norge mer enn tjuedoblet. Her står østarbeidere i  kø utenfor serviceserntret for arbeidsinnvandrere i Oslo.

På ti år en antall østeuropeere i Norge mer enn tjuedoblet. Her står østarbeidere i kø utenfor serviceserntret for arbeidsinnvandrere i Oslo.

Bjørn A. Grimstad

Fafo Østforum har tiårsjubileum, og arrangerte konferanse i Oslo tirsdag. De ti årene henger temmelig nøyaktig sammen med EUs østutvidelse i 2004, en utvidelse som førte til mange spekulasjoner om sine konsekvenser.

Jon Erik Dølvik og Line Eldring fra Fafo innledet med å se tilbake til debatten fra den gangen.

– Man lurte på om det ville komme noen i det hele tatt, fortalte Eldring.

Det har det gjort. I 2004 var det 6856 østeuropeiske statsborgere bosatt i Norge. Nå er det 158 374.

I tillegg kommer de mange på korttidsopphold og utstasjonering fra østeuropeiske land.

Språk, språk, språk

Dette har ført til velkjente utfordringer for det norske arbeidslivsmodellen, med stikkord som "sosial dumping" og "forvitring av kompetanse", for ikke å snakke om internasjonalt organisert arbeidslivskriminalitet.

Fafo Østforum har i løpet av tiårsperioden forsket og publisert og arrangert konferanser om temaene, og på jubileumskonferansen var alle parter i arbeidslivet invitert for å debattere.

Og ett tema gikk igjen i flere bolker: Språkopplæring. Uten at innvandret arbeidskraft får muligheten til å lære norsk, vil mange av utfordringene være vanskelige å løse.

Frontfaget foran

Satsing på språk- og fagopplæring var et sentralt tema i det nylig avsluttede tariffoppgjøret i frontfaget. Der har partene vedtatt seg til en satsing, som også Utdanningsministeren har gitt sin tilslutning til.

– Jeg er glad for at det kom med i frontfaget. Dette er veldig viktig for vår bransje, sa Lise Myrvold fra Norsk Arbeidsmandsforbund i en debatt om renholdsbransjen.

Og Jonas Bals fra Fellesforbundet stemte i, under en debatt om kompetanse:

– Språk er nøkkelen til integrering, og for å få norsk ungdom interessert, sa Bals om en byggenæring med markant nedgang i rekrutteringen blant norsk ungdom.

Vil ha revolusjon

Norskkunnskaper er nødvendig for at utenlandske arbeidstakere skal kunne ta norsk fagbrev, noe som både vil gi bedriftene større tilgang på fagkompetanse, og dermed økte muligheter for å ta inn lærlinger.

– Vi trenger en utdanningsrevoluisjon på fagarbeid, sa Jørgen Leegaard fra Byggenæringens Landsforening (BNL).

– Enig. Og vi må få med de voksne også, både på språkopplæring og fagbrev, sa Bals.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse