Steffen Skjærli elsker jobben som anleggsrørlegger: – Du lærer noe nytt hver dag, og ingen dag er lik, sier 23-åringen.
Privat
Fagbrev
Steffen er en av landets første med fagbrev som anleggsrørlegger
Steffen Skjærli har gått og ventet på å få ta fagprøve som anleggsrørlegger. I januar i ble han den første i Vestland fylke som tok det nye fagbrevet.
camilla.yndestad@lomedia.no
– Dette har vært planen min hele veien, sier Steffen Skjærli på telefon fra Sunnfjord. Han er nettopp ferdig med dagens lunsjpause når Arbeidsmanden ringer.
Arbeidsplassen er Mesta Anlegg, og det er slett ikke tilfeldig at det var her 23-åringen skulle ende opp etter endt utdanning. Nå har han også to fagbrev i lommen: Et som rørlegger/VVS-montør, og et som anleggsrørlegger. Det siste er helt ferskt.
Som anleggsrørlegger jobber man med å lage og vedlikeholde infrastruktur for vann, avløp og overvann på anleggsprosjekt.
Dette inkluderer å legge rør i grøfter og sørge for rent drikkevann, samt at avløp håndteres på en miljømessig måte.
Som VVS-montør setter man sammen, tilpasser, installerer og reparerer sanitæranlegg eller rør og rørledningssystemer. Man jobber i hovedsak inne, i motsetning til en anleggsrørlegger, som jobber ute.
Skjærli begynte tidlig å få sansen for yrket. Det hele startet da han som ung gutt begynte med vektløfting under treneren Geir Grønnevik. Grønnevik jobbet i Mesta, og Skjærli fikk være med han på jobb i feriene fra han var 13–14 år.
Han tok etter hvert rørleggerutdanning med fagbrev som VVS-montør, fordi det ikke var mulig å ta fagbrev som anleggsrørlegger da.
Det tok likevel ikke lang tid før Skjærli fikk mulighet til å avlegge enda en fagprøve: 23. januar i år ble han den første i Vestland fylke til å ta anleggsrørlegger-fagbrevet.
– Jeg visste at det nye fagbrevet skulle komme, så jeg har gått og ventet på å få ta det, sier Skjærli.
Kronikk: «Fem gode grunner til å velge yrkesfag»
Har «litt peiling på rør»
For forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Frode Engen, betyr det litt ekstra at det har blitt mulig å ta fagbrev som anleggsrørlegger.
Engen har selv jobbet mye med faget, og har bak seg 15 år i vann- og avløpsbransjen. Han har, ifølge seg selv, «litt peiling på rør».
– Det betyr mye at det har kommet på plass. Dette fagbrevet vil løfte det å være grunnarbeider til et annet nivå. Samtidig vil det belyse hvor viktig jobben er, og at det ikke er hvem som helst som kan drive med dette, sier han.
Ifølge Engen har anleggsbransjen lenge ment at skillet mellom de to rørleggerprofesjonene er stort.
– En som har gått rørleggerutdanning for å være rørlegger inne i hus, har ingen forutsetninger for å kunne jobbe ute i grøfta, sier han.
Engen forklarer at det er store forskjeller innen både materialer og utførelse, og om man jobber ute eller inne. Dette var også bakgrunnen for at bransjen ønsket å heve nivået for å gjøre yrket som anleggsrørlegger mer attraktivt.
Som anleggsrørlegger jobber man ute i vær og vind, og nettopp dette mener Engen har vært en del av problemet med å få rekruttert folk. Nå håper han at det nye fagbrevet vil hjelpe på det siste.
– Standarden blir hevet. Det å være anleggsrørlegger, det er et eget felt. De som utfører det, er dedikerte og utrolig flinke. Jeg håper også at fagbrevet vil fungere som etterutdanning og kompetanseheving for arbeidsfolk, sier han.
Årets lærling
Tilbake i Sunnfjord, er ikke Steffen Skjærli i tvil om hva som er det gøyeste ved jobben.
– Du lærer noe nytt hver dag, og ingen dag er lik. Som anleggsrørlegger jobber du mye med grøftoppbygging og hele det spekteret – du er med på hele prosessen, og det er veldig variert arbeid, sier han.
I november i fjor ble Skjærli også kåret til årets lærling.
I konkurranse med 30 andre lærlinger gikk han helt til topps. I begrunnelsen står det at «han er entusiastisk til arbeidsoppgavene og ønsker alltid å være nøyaktig, effektiv og levere god kvalitet».
Planene for hvor lenge han skal stå i faget er det ingen tvil om:
– Livet ut! Jeg ser ikke for meg noe annet, i alle fall. Det blir bare kjekkere og kjekkere jo mer kontroll du får på ting. Det er et innholdsrikt og lærerikt fag. Jeg har grodd fast, sier han lattermildt fra arbeidsbilen, mens han legger til:
– Om det er dårlig vær, blir det glemt like fort. Det er bare å kle seg riktig. Når det er sol og oppholdsvær blir regnværsdagene glemt fordi man setter sånn pris på godværet.
Les også: Baker og Ap-medlem: – Jeg stemmer ikke Arbeiderpartiet før de fikser strømprisene
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Når hun selv måtte ringe Nav, fikk hun en aha-opplevelse
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL