JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svalbardkullets fremtid kan bli avgjort nå

I dag skal styret i Store Norske bestemme om de vil anbefale næringsdepartementet å legge ned nesten all kulldrift på Svalbard.
Etter kort tid i drift i gruven i Lunckefjell, ble uttak av kull stoppet på grunn av lave priser. På styremøte i dag skal det tas stilling til om gruva skal gjenåpnes eller ikke.

Etter kort tid i drift i gruven i Lunckefjell, ble uttak av kull stoppet på grunn av lave priser. På styremøte i dag skal det tas stilling til om gruva skal gjenåpnes eller ikke.

Sissel M. Rasmussen

Lave kullpriser gjør at Store Norske på Svalbard sliter. I slutten av april ble det klart at regjeringen ville bidra med en redningspakke på 500 millioner kroner for å sikre kullproduksjonen utover 2016. Redningspakke til tross. Kull-prisene er så lave at Store Norske ikke klarer å gå med overskudd. I dag skal styret i bedriften ta stilling til om kulldriften i Svea skal avvikles.

Ta opp produksjonen i Lunckefjell?

Store Norske har en gruve i drift i Svea Nord, og en gruve på driftshvile i Lunckefjell. De to går under fellesbetegnelsen Svea. I tillegg driver selskapet Gruve 7, som ligger rett ved Longyearbyen.

Gruva i Lunckefjell åpnet i februar 2014. Planen var at det skulle bli en glidende overgang fra kullproduksjon i sentralfjellet Svea Nord til Lunckefjell. De lave prisene endret planene. Nå drives det kullutvinning i randsonene i Svea Nord, og Lunckefjell ble satt i driftshvile etter et snaut år med kulluttak. Spørsmålet styret skal ta stilling til i morgen er om produksjonen i Lunckefjell skal tas opp igjen, og hva som skal skje i Svea Nord.

Prisene er problemet

Kullprisene er i dag nede i 50 dollar tonnet for kull. For at Store Norske ikke skal gå med underskudd, må prisene opp i 65 dollar tonnet.

– Det som er bra, er at selskapet har levert det vi har sagt vi skal levere. Vi har kuttet kostnadene, levert på volum og forbedret HMS-statistikken. Det som ikke er bra er at markedet ikke er med oss i det hele tatt, sier hovedtillitsvalgt i Store Norske, Arild Olsen.

Vært kjent lenge

At driften av Lunckefjell og Svea Nord skal opp til vurdering høsten 2015 har vært i planene hele tiden.

– Dagens styremøte er et vanlig styremøte som ligger i årshjulet til styret. Det har vært kjent lenge, sier Olsen.

Konsekvensene for Store Norske dersom ikke driften av Lunckefjell starter opp, vil være store. Mens Lunckefjell hadde en planlagt årsproduksjon på 1,9 millioner tonn, har Gruve 7 en årsproduksjon på 61.000 tonn. Dersom Store Norske kun sitter igjen med Gruve 7, vil bemanningen måtte reduseres betraktelig. Per i dag har bedriften 265 ansatte, og størstedelen av gruvearbeiderne er tilknyttet Svea.

Vil ikke spekulere før vedtak er gjort

Arild Olsen vil ikke spekulere i hvor mange ansatte som eventuelt må gå før vedtaket er gjort. Og en ting er hva styret gjør av vedtak. Det er næringsdepartementet som er eier av Store Norske, og styret kommer til å sende eventuelle vedtak inn til departementet, som sitter med siste ordet uansett.

– Det er uheldig å begynne og spekulere i antall nedbemanninger før vi har hatt styremøte. Det er en rekke uavklarte spørsmål som vi ikke kan si noe om per i dag. Og det er næringsdepartementet som tar den endelige beslutningen, understreker Olsen.

Han har et håp om at departementet vil ta hensyn til samfunnet i Longyearbyen når beslutningene om kullproduksjonens framtid skal vedtas.

– Det er samfunnsmessig for tidlig å avvikle kullproduksjonen i løpet av neste år. Det er lagt opp et politisk løp for å få en glidende overgang fra kull til annen sysselsetting. Dersom gruvene stenges for tidlig, vil vi få problemer med å holde hjulene i gang i Longyearbyen.

Han peker på at folk vil flytte til fastlandet, ta med seg familiene – og det vil få innvirkning på barnehagen, skolen og alt annet i byen.

– Departementet må ta en stilling til hva de ønsker med selskapet, men det vil være klokt i forhold til samfunnet å gjøre noen grep som gjør Longyearbyen i stand til å få en ordentlig overgang, understreker han.

Les også:

Tror på kullutvikling på Svalbard etter 2016 (20. 5 2015)

Lettelse på Svalbard: Redningspakke til Store Norske (24.4. 2015)

- Vi skal alle flytte fra Svalbard (11.2. 2015)

Lys i mørket over Longyearbyen (10.2 2015)

- En kamp for Svalbardsamfunnet (09.12. 2014)

En av tre i Store Norske mister jobben (25.11 2014)

Krise i kullselskapet på Svalbard (12.11 2014)

Gruve 7

Årsproduksjon 61.000 tonn (2014)

30 % går til Longyearbyen energiverk

70 % går til metallurgisk industri

Kullreserve: 1,2 mill. tonn

Gruve Svea Nord

(kjerne og randsone)

Årsproduksjon 1,6 mill. tonn (2014)

85 % til energiproduksjon

Resten til metallurgisk industri og sementindustri

Ferdig utdrevet i februar 2016

Gruve Lunckefjell

Kullreserve 7,4 mill. tonn

Oppfaring startet høsten 2013

Planlagt årsproduksjon cirka 1,9 mill. tonn

Cirka 60 % kull av kvalitet som kan brukes i metallurgisk industri

Oppfaring stilt i bero inntil videre

Kilde: Store Norske sin hjemmeside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Gruve 7

Årsproduksjon 61.000 tonn (2014)

30 % går til Longyearbyen energiverk

70 % går til metallurgisk industri

Kullreserve: 1,2 mill. tonn

Gruve Svea Nord

(kjerne og randsone)

Årsproduksjon 1,6 mill. tonn (2014)

85 % til energiproduksjon

Resten til metallurgisk industri og sementindustri

Ferdig utdrevet i februar 2016